Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στο κόλπο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;


Η ΕΚΤ έχει περισσότερες δυνατότητες ελιγμού για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης, αλλά διατηρεί μια σκληρή γραμμή, ώστε να πιέσει την χώρα να πάρει μέτρα.

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να έχουν περισσότερες δυνατότητες ελιγμού για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την απαρχή μιας "ιστορίας τρόμου"....

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι απειλούν ότι η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, οι κανόνες της κεντρικής τράπεζας είναι λιγότερο σαφής και ένα τέτοιο βήμα μπορεί να αποφασιστεί μόνο εφόσον τα στελέχη της το κρίνουν αναγκαίο.

"Η ΕΚΤ χρησιμοποίησε την απειλή αυτή για να αναγκάσει την Ελλάδα να εντείνει τις περικοπές στον προϋπολογισμό της", αναφέρουν οικονομολόγοι της Citigroup Inc και της Deutsche Bank.

"Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν προβεί σε ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων", δήλωσε ο Juergen Michels, οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο. "Η ΕΚΤ προέβαλε τους κανόνες ασφάλειας για να πιέσει την κατάσταση", πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής αναζητούν τρόπους για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών αρχίσει να σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις, όπως η επέκταση της διάρκειας του δανείου, η ΕΚΤ εκτιμά ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και να αποσταθεροποιήσουν και άλλες από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

"Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση, είναι μια ιστορία τρόμου," τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Christian Noyer, στις 24 Μαΐου. Ο συνάδελφός του, Jose Manuel Gonzalez-Paramo δήλωσε τον περασμένο μήνα μια τέτοια κίνηση θα είχε συστημικές συνέπειες πολύ πιο καταστροφικές από την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc το Σεπτέμβριο του 2008.

Η ΕΚΤ προς το παρόν, εμμένει σε μια σκληρή γραμμή ζητώντας σκληρότερα προγράμματα λιτότητας, καθώς εκτιμά ότι είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα μπορεί κατά μέσο όρο 9,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα μετά την Ιρλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ενέκρινε ένα εντατικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς αυτό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου θα οδηγηθεί σε μια αναδιάρθρωση.

Μια επιλογή για την ΕΚΤ μπορεί να είναι να υιοθετήσει την λεγόμενη πρόταση της Βιέννης του Olli Rehn, η οποία στοχεύει να εξαναγκάσει τους πιστωτές να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση, όταν ωριμάσουν τα ήδη υπάρχοντα. Ακριβώς κάτω από το μισό του 23-μέλους Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι σήμερα υπέρ της ιδέας, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα.

"Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις επιλογές, αυτό είναι πιθανώς ένα σενάριο που η ΕΚΤ αντέχει," αναφέρει ο Michels της Citigroup.

Το σχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην διάσωση της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Σερβίας το 2009.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UniCredit SpA, Raiffeisen Bank International AG και Societe Generale SA, οι μεγαλύτεροι τότε δανειστές της Ανατολικής Ευρώπης, δημοσίως υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις χώρες αυτές και να παρέχουν νέα κεφάλαιαν εάν χρειαστεί.

Ο κίνδυνος για την ΕΚΤ είναι ότι μια τέτοια πρόταση θα αποτύγχανε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους οίκος αξιολόγησης που θα κατέτασσαν την κίνηση, σαν χρεοκοπία.

Θα πρέπει να είναι "πραγματικά εθελοντική", δήλωσε ο Alastair Wilson, της Moodys Investors Service. "Αν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα στοιχείο καταναγκασμού, θα είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ως χρεοκοπία."

Αυτό θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα σαν collateral στην ΕΚΤ, σύμφωνα με μέλη του συμβουλίου, όπως ο Noyer, ο Jens Weidmann και ο Juergen Stark. Οι τράπεζες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση τους αφού αποκλειστούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η απειλή να συμβεί αυτό μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ σε μια συμβιβαστική λύση, αναφέρει οι αναλυτές της Deutsche Bank Gilles ΥΠΠ και Mark Wall.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2010, η ΕΚΤ ανέστειλε το ελάχιστο όριο της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση του Jean-Claude Trichet ότι δεν θα άλλαζε του κανόνες της κεντρικής τράπεζας για ένα μόνο κράτος.

Η ΕΚΤ και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν περίπου 130 δισ. ευρώ ελληνικού χρέος, αναφέρει ο Andrew Bosomworth, της Pacific Investment Management Co,. Γερμανία, Γαλλία και τα άλλα κράτη μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση των κεντρικών τραπεζών τους σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, η οποία μπορεί να είναι "αναπόφευκτη".



Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει – Δε θα υπάρξουν επιπτώσεις

Δε βλέπει επιπτώσεις από πιθανή χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos, όπου και τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ζώνη του ευρώ των κρατών «που δεν καταφέρνουν να επαναφέρουν σε ισορροπία τα οικονομικά τους».


Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν υπεραμύνθηκε του ευρώ, επισημαίνοντας ότι εμφανίζει πολύ καλές επιδόσεις και μάλιστα ιδιαίτερα καλές για ορισμένες χώρες. Αυτό που δεν έχει προβλεφθεί είναι ότι ορισμένες χώρες έχουν διαχειριστεί «άσωτα» τα δημοσιονομικά τους και θα έπρεπε κανονικά να κηρύσσουν χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να οδηγούνται στην έξοδο από την Ευρωζώνη, ώστε να μπορούν να προχωρούν σε υποτίμηση του νομίσματός τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις χώρες αυτές αλλά όχι για την Ευρωζώνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία φέρουν βαριά ευθύνη διότι εμπόδισαν το 2000 την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτή η κρίση χρέους όμως δεν αγγίζει καμία από τις χώρες-ιδρυτές της Ευρώπης. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι να μην φοβούνται ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που μία εθνική οντότητα, όπως η Ελλάδα, χρεοκοπήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου