«Δυστυχώς, η καρέκλα κάποιων, πάνω από την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες,...
ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται να κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε «να το δούμε», ενώ κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στο συμβούλιο ως κομβικό σημείο το φορολογικό, προτείνοντας ότι θα πρέπει να του διαπραγματευτούμε με την τρόικα. «Δεν έχει νόημα. Η τρόικα δε δέχεται αυτά που λες», φέρεται να του απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Πληροφορίες από της ΝΔ θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να λάβει την απάντηση: «Προχωρώ μόνος μου και καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Γ. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση
Η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
«Εκλογές θα γίνουν το 2013, τότε θα αξιολογηθούμε και θα αξιολογηθούν όλοι. Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να κάνουν το ίδιο», δήλωσε προ ολίγου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Και μετά την σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα τιμήσει στο ακέραιο την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση με ή χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Επίθεση Σαμαρά σε Παπανδρέου ~ «Όχι σε πολιτική που διαλύει την κοινωνία»
Επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καταλογίζοντάς του ότι οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς επίσης ότι «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση, όπως άλλωστε δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνο αν πειστεί η Τρόικα και ότι του απάντησε «πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα και μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».
Υποστήριξε ότι «δεν είναι η δική μας διαφωνία που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο» και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής στην «ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε».
Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».
Ανέφερε δε τις κόκκινες γραμμές του: «Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας».
Έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την ελληνική οικονομία;» και υποστήριξε ότι η διέξοδος για την Ελλάδα είναι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση.
Μίλησε για το διαφορετικό σχέδιο που έχει προτείνει, το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους, για να δουλέψει η οικονομία. «Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στη σύσκεψη την πρόθεσή του να διορίσει τεχνοκράτες για τιςαποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Ο κ. Σαμαράς του απάντησε ότι συμφωνεί, εφόσον γίνει με διαφάνεια και μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι δεν έχει τέτοιες ιδεοληψίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και ότι θα εφαρμόσει την πολιτική του.
Ο κ. Καρατζαφέρης αστειευόμενος απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας «θα μας δώσει τη Μουρούζη ο Αντώνης για να πιούμε καφέ αύριο». Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Πάλι πιέσεις στη ΝΔ;».
Τι είπε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου, την οποία θεωρεί λανθασμένη, ανέπτυξε κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις θέσεις του για την οικονομία, που είχε παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε στην ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Επίσης, απέρριψε την πρόταση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση, με το επιπλέον επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματική.
Σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη συνάντηση ότι θα προχωρήσει στην πολιτική του με ή χωρίς συναίνεση και παράλληλα απέρριψε τις πρόωρες εκλογές, όταν ρωτήθηκε από τους αρχηγούς αν είναι στα ενδεχόμενα που εξετάζει.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέλυσε την οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε «ρητορικά ερωτήματα», όπως αν θέλουμε να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να παραμείνουμε στο ευρώ και τις πολιτικές που απαιτούνται.
Η λεωφόρος Συγγρού θεωρεί ότι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν μία επικοινωνιακή κίνηση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δραματοποιήσει την κατάσταση, για να δικαιολογήσει τα νέα, πιο σκληρά μέτρα, προβάλλοντας παράλληλα προς τα έξω ότι εξάντλησε τα περιθώρια για συναίνεση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Σαμαράς πάντως προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες για συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου.
«Όχι εκβιασμούς στη ΝΔ διεμήνυσε χθες ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «κάνουν λάθος εκείνοι που ασκούν πιέσεις και εκείνοι που υποκύπτουν σε πιέσεις». Η λεωφόρος Συγγρού εκφράζει την απορία της για τη μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση και στην οποία ενέπλεξε και την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πλήρης διαφωνία Παπαρήγα με τον πρωθυπουργό
Διαφώνησε 100% σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι».
Σε συνέντευξη της, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει συνευθύνη στη διαπραγμάτευσή του με την Τρόικα, αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι σύνθετος και δύσκολος, μίλησε για τρομοκρατική ιδεολογική βία, ενώ δεν απέκλεισε να γίνουν πρόωρες εκλογές ούτε και ένα «εκβιαστικό», όπως είπε, δημοψήφισμα.
Ακόμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για υπαρκτή κρίση, που δεν τη δημιούργησε το μνημόνιο, αλλά πέτυχε να χαθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και τόνισε ότι σήμερα επείγει η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, καλώντας το λαό να μην παγιδευτεί σε συμβιβασμούς με την απειλή της χρεοκοπίας.
Η κα. Παπαρήγα έκανε λόγο για συνεργασίες και εφεδρείες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, που μπορεί να καρατομήσει και τα παιδιά του.
Τσίπρας: «O πρωθυπουργός νίπτει τας χείρας του»
Ως «ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει την γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία του.
Όλι Ρεν: Ο χρόνος τελειώνει
Ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. «θα πρέπει να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με το Φιλανδό επίτροπο «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών», καταλήγει ο Ολι Ρεν.
Η ΝΔ απάντησε με τον ίδιο τρόπο που είχε απαντήσει και όταν είχε κάνει δηλώσεις ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα έχει και Σύνταγμα και θεσμούς και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και αξιοπρέπεια. Το θέμα πλέον είναι τι απαντά η κυβέρνηση σε τέτοιες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».
Επίθεση κατά της Κομισιόν εξαπέλυσε το ΚΚΕ. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ να έχουν δώσει το δικαίωμα στα όργανα και τα στελέχη αυτής της λυκοσυμμαχίας να παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της χώρας, πάντα στο πλευρό των κυβερνήσεων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά τέτοιο δικαίωμα δεν τους έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Και δεν πρέπει να τους το δώσει», σχολιάζει η ανακοίνωση του κόμματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου