Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

1922 ~ Ο μεγάλος ξεριζωμός National Geographic (Βίντεο)


Σαν σήμερα ξεκίνησε η πυρπόληση της Σμύρνης, όπου οι τούρκοι μαζί με τα φιλαράκια τους, τους τσέτες-κούρδους, κατέσφαξαν και ξερίζωσαν τους Έλληνες της πόλης.

Παρακολουθήστε στην καλύτερη δυνατή ανάλυση, το γνωστό βίντεο - ντοκυμανταίρ του National Geographic για τα γεγονότα της περιόδου που οδήγησαν στη Δύση του, τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, μετά από 2.500 χρόνια.

Ένα εξαιρετικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που φωτίζει μια από τις πιο καταστροφικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας...


Ογδόντα πέντε χρόνια μετά τον μεγάλο ξεριζωμό το National Geographic συγκεντρώνει πρωτότυπο αρχειακό υλικό το οποίο και εκδίδει σε ένα πολυτελές σκληρόδετο βιβλίο και ένα DVD ντοκιμαντέρ παραγωγής 2006-7 με τίτλο «1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός».

Με αυθεντικό κινηματογραφικό υλικό εποχής, φωτογραφίες, κείμενα και μαρτυρίες ξεδιπλώνονται στο ντοκιμαντέρ τα συνταρακτικά γεγονότα του μεγάλου ξεριζωμού του 1922. Στο λεύκωμα-βιβλίο που συνόδευε το dvd περιέχονται μοναδικά άρθρα, φωτογραφίες του περιοδικού καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που ζήσανε τα γεγονότα της εποχής. Με χάρτες, εικόνες και αυθεντικά στοιχεία το οπτικοακουστικό λεύκωμα κυκλοφορεί μαζί με το τεύχος Μαΐου του National Geographic, ενώ επίσημη παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε στην Εστία της Νέας Σμύρνης όπου και φιλοξενείται ομώνυμη φωτογραφική έκθεση με αυθεντικό αρχείο της εποχής.1 σχόλια:

Vacchus είπε...

Απαραίτητο για το αρχείο κάθε Έλληνα που θέλει να γνωρίζει πώς συνωστίζονταν τότε οι Μικρασιάτες, ενώ
τώρα οι γυναίκες συνωστίζονται για να δούνε Τούρκικες επιμορφωτικές σειρές.
Ευχαριστώ!

Δημοσίευση σχολίου