Γιατί το κόκκινο ήταν χρώμα θηλυκό, το φορούσαν μόνον οι γυναίκες. Οσο για την περιβόητη τήβεννο, με την οποία οι Ρωμαίοι «τυλίγονταν» για να βγουν έξω από το σπίτι, ήταν τόσο άβολη _το ύφασμα έφθανε σε μήκος ως και έξι μέτρα _ που για να τη φορέσουν, χρειάζονταν τη βοήθεια δούλου ενώ την κρατούσαν διαρκώς κάτω από το βραχίονα για να μην τους πέσει!
«Χολιγουντιανές ανοησίες του 20ού αιώνα», χαρακτηρίζουν ερευνητές του Reiss-Engelhorn Museum της γερμανικής πόλης Μάνχαϊμ όλες τις χρωματικές και άλλες υπερβολές, που δημιουργούν στις μέρες μας ψευδείς εντυπώσεις για την αρχαιότητα. Γιατί ο στρατός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κάθε άλλο παρά ήταν τόσο κομψά ντυμένος, όσο παρουσιάζεται σήμερα στα διάφορα ιστορικά δράματα.
Επειδή πάντως τέτοια προϊόντα πολυτελείας ήταν απρόσιτα για το μέσο πολίτη γρήγορα εφευρέθηκαν και φθηνότερες μορφές αυτής της χρωστικής ουσίας. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Οβίδιος στο έργο του Ars amatoria «Μην ζητάτε μπροκάρ, ή μαλλιά βαμμένα μωβ με Tyrian murex. Είναι τρελό με τόσα πολλά χρώματα, που έχουν εμφανισθεί σε φθηνότερες τιμές». Ασχέτως, αν πολλοί, μανιώδεις με την πολυτέλεια, έκαναν ακριβώς αυτό:
Πλούσιοι έμποροι περπατούσαν στους δρόμους στολισμένοι με περιδέραια, καλυμμένοι από αρώματα και τυλιγμένοι με τα καλύτερα κινεζικά μετάξια! Γεγονός που έφθασε να προκαλέσει ακόμη και πρόβλημα στα οικονομικά της αυτοκρατορίας, αφού μεγάλα ποσά καταναλώνονταν για τα εισαγόμενα είδη ένδυσης. Χρειάστηκε έτσι να ορίσει ανώτατες τιμές για τα ξένα υφάσματα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός , προκειμένου να σταματήσει η διαρροή χρήματος.
Εν τέλει όμως, ακόμα και τουρμπάνια, ακόμη και βάρβαροι με παντελόνια και άλλες εξωτικές ενδυμασίες έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πολυπολιτισμικής πόλης. Στην πραγματικότητα όλα σχεδόν ήταν ανεκτά στους δρόμους της Ρώμης. Μόνο άνανδροι άνδρες ήταν απαράδεκτοι.
Υπολείμματα υφασμάτων εξάλλου, που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στο ρωμαϊκό φρούριο της Βιντολάνδης στη σημερινή βόρεια Αγγλία κάνουν τους γερμανοί εμπειρογνώμονες να πιστεύουν ότι οι Ρωμαίοι είχαν μια εκπληκτικά προηγμένη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας με εργοστάσια σε όλη την αυτοκρατορία. To Βήμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου