Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μέχρι σήμερα ο ΦΠΑ στο 13% ~ Φάτε, πιείτε, αγοράστε γιατί...



Από 1 Σεπτεμβρίου θα τρώτε με... τον λογιστή σας:

Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται: Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ. αναψυκτικά, αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρική ή λιανική, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.:


Οι υπηρεσίες εστίασης: καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

Μεικτές επιχειρήσεις: Επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.
Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Αν υπάρχει ενιαία τιμή διαμονής και διατροφής, 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή 23% για διαμονή με πρωινό. Το ποσοστό αυξάνεται σε 15% της ενιαίας τιμής για διαμονή με πρωινό και γεύμα και σε 30% της ενιαίας τιμής για all inclusive.


Φ.Π.Α.... Σαλάτα

Οι νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές ξεκινούν από την προσεχή Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Πέραν των τελευταίων διευκρινίσεων, ως προς την εφαρμογή του ΦΠΑ, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν και άλλες 8 αποσαφηνίσεις που θα ισχύσουν από 1.9.2011:

1 Σχεδόν ό,τι είναι έτοιμο για κατανάλωση (ανάμιξη υλικών) θα επιβαρύνεται με 23% αντί 13% μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, την τυρόπιτα θα την πληρώνουμε με 23% αν την αγοράζουμε έτοιμη για φαγητό, ενώ αν την αγοράσετε συσκευασμένη -κατεψυγμένη για να την ψήσετε σπίτι σας, τότε θα επιβαρυνθείτε με 13%. Αν αγοράσετε σάντουιτς σε πλαστική σακούλα ή άλλη συσκευασία θα το πληρώσετε με 23%.


2 Με συντελεστή 23% αντί 13% επιβαρύνονται οι χυμοί, τα ροφήματα, το ανθρακούχο νερό, τα αναψυκτικά, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους. Για παράδειγμα, η πρώτη ύλη του καφέ επιβαρύνεται με 13%, ενώ ο έτοιμος προς πόση καφές με 23%, είτε τον πιείτε επιτόπου στο μαγαζί είτε τον πάρετε μαζί σας στο γραφείο.

3 Οι νέοι συντελεστές ισχύουν ανεξαρτήτως του καταστήματος πώλησης, σουπερμάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. Για παράδειγμα, το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 23% από όπου κι αν το αγοράσετε.

4 Με 23% δεν επιβαρύνεται μόνο η επιτόπια κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο, πιτσαρία, ταβέρνα, καντίνα, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις (κυλικεία, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία), αλλά και το catering και το delivery των φαγητών.


Θα το φάτε ή να το τυλίξω;

5 Παραμένουν στο 13% οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και συναφείς επιχειρήσεις, που δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος. Αν, όμως, το γλυκό το φάτε επιτόπου σε κατάστημα θα το πληρώσετε με 23%.

6 Εξαιρούνται του 23% και συνεπώς παραμένουν στο 13% εδέσματα, γεύματα και γενικά φαγητά που πωλούνται από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, γηροκομείων και ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Εν τούτοις θα υπάγονται σε 23% οι παραδόσεις ανθρακούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και μη αλκοολούχων ποτών.

7 Ακόμα και στα κυλικεία που δεν παρέχουν υπηρεσίες για επιτόπια κατανάλωση, αν η κατανάλωση έτοιμου φαγητού συνοδεύεται από υπηρεσία για επιτόπια κατανάλωση, τότε και αυτή θα επιβαρύνεται με 23%.

8 Παραμένουν στο 13% όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα (κονσέρβες, αλλαντικά, τυριά, γιαούρτια, ζυμαρικά, όσπρια κ.λπ.), η παράδοση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων (παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλατικής).



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου