Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μετρημένες οι ώρες Καντάφι ~ Συνελήφθησαν 2 γιοί του


Το Αλ Τζαζίρα δείχνει ζωντανά μοναδικές εικόνες από πανυγηρισμούς χιλιάδων πολιτών και αντικαθεστωτικών στην Βεγγάζη, μέχρι και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

1500 νεκροί & 5000 τραυματίες σε ένα 24ωρο...

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει 2 γιούς του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο επικεφαλής του...
 Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που είναι το πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.
"Έχουμε δώσει οδηγίες για καλή μεταχείριση ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν δίκη", πρόσθεσε.

Η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.


Και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Λίβυου ηγέτη κατέθεσαν τα όπλα.

Νωρίτερα:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, ήδη από τη νύχτα του Σαββάτου, η απόπειρα των εξεγερμένων της Λιβύης για το τελειωτικό χτύπημα στο καθεστώς Καντάφι. Δυνάμεις των ανταρτών περικυκλώνουν τη λιβυκή πρωτεύουσα, εντός της οποίας διεξάγονται μάχες μεταξύ εξεγερμένων και υποστηρικτών του Λίβυου συνταγματάρχη, που ελάχιστα διατεθειμένος είναι να παραδώσει τα όπλα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ βοηθά τους εξεγερμένους, βομβαρδίζοντας από αέρος με μαχητικά αεροσκάφη θέσεις-«κλειδιά» στη λιβυκή πρωτεύουσα και κρατώντας τον αμυντικό μηχανισμό του Καντάφι απασχολημένο.

Είναι μάλιστα τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης των αντικαθεστωτικών, που ένας εκ των στρατιωτικών επικεφαλής τους, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, δεν διστάζει να δηλώσει ότι η λιβυκή πρωτεύουσα «θα έχει πέσει μέχρι τη Δευτέρα». «Θα μπούμε στην Τρίπολη εντός μερικών ωρών. Ελπίζουμε ότι ως αύριο (σ.σ. Δευτέρα) θα έχει περάσει στα χέρια μας» είπε ο Μπελχάτζ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη φέρεται να παραδόθηκε στους εξεγερμένους, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 31 στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, σημειώνοντας ότι άλλοι 42 στρατιώτες έχουν συλληφθεί από τους εξεγερμένους, ενώ εκρήξεις και πυρά ακούγονται στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, είναι 376, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1.000.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν την Κυριακή το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως επίσης μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Ταυτόχρονα, Λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί. Επίσης, αντικαθεστωτικοί που προελαύνουν προς την Τρίπολη από την ορεινή περιοχή Νεφούσα, εισήλθαν το βράδυ της Κυριακής στη λιβυκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Sky News, πλήθη Λίβυων είχαν κατέβει στους δρόμους της πόλης, για να χαιρετήσουν τον στρατό των αντικαθεστωτικών που προήλαυνε, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις για αντίσταση από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη πήραν τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης, στο "27ο χιλιόμετρο", από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στο σημείο.

Το στρατόπεδο αυτό αποτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη.

Πυρά ακούγονταν ακόμη και κοντά σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των ξένων μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ανταποκριτής του Reuters, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Άχμεντ Τζιμπρίλ, δήλωσε πως η επιχείρηση με την ονομασία "Σειρήνα" βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τρίπολη, για να απομονωθεί ο Λίβυος ηγέτης μέσα στην πρωτεύουσα, μέχρι να επιτευχθεί η συνθηκολόγηση ή η αποχώρησή του.

Η "Επιχείρηση Σειρήνα", η οποία άρχισε το βράδυ του Σαββάτου στη λιβυκή πρωτεύουσα, "διεξάγεται σε συντονισμό με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και με τους εξεγερμένους μαχητές μέσα και γύρω από την Τρίπολη", δήλωσε ο Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων που έχει την έδρα του στη Βεγγάζη. "Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται επίσης στην επιχείρηση" συμπλήρωσε.

"Έχουμε προβλέψει δύο σενάρια: να παραδοθεί ή να δραπετεύσει από την πόλη", για να βρει καταφύγιο στο εξωτερικό ή σε κάποια άλλη πόλη της χώρας, ανέφερε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων αναφορικά με τον Καντάφι, τονίζοντας ότι η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσι πολλές ημέρες.

"Σε περίπτωση που εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψει τη Λιβύη, θα δεχθούμε θετικά αυτή την πρόταση και θα την αποδεχθούμε" κατέληξε.


Δεν θα παραδοθεί εύκολα ο Καντάφι...

Από την πλευρά του, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του, που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι "φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη".

Επίσης, κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα, για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει "νικητής" από τη μάχη της Τρίπολης.

Ανάλογο μήνυμα είχε απευθύνει ο Καντάφι και το πρωί της Κυριακής, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κ συγχαίροντάς τους, διότι απώθησαν την επίθεση των εξεγερμένων "ποντικών" στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ότι "θέλει να κλέψει" το πετρέλαιο της χώρας.

Είχε καλέσει ακόμα τους υποστηρικτές του να "πορευθούν, εκατομμύρια από αυτούς", για να δώσουν ένα τέλος στη "μασκαράτα" της εξέγερσης που μαίνεται στη χώρα από τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, στη Βεγγάζη εξεγερμένοι, κυρίως άνδρες, συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν τον "ξεσηκωμό" στην Τρίπολη, φωνάζοντας συνθήματα όπως "αντίο Καντάφι, ο θεός είναι μεγάλος".

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε ότι 27 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του NATO στην Τρίπολη. Αξιωματούχος είπε πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν, όταν βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη της Συμμαχίας μια φαρμακαποθήκη, ένας ραδιοφωνικός σταθμός και ένα τέμενος.

Από την πλευρά του, ένα ανώτερο στέλεχος των εξεγερμένων είπε ότι αντίπαλοι του καθεστώτος του Καντάφι στην πρωτεύουσα ξεσηκώθηκαν και συντονίζονται με τους εξεγερμένους που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα.

"Η ώρα μηδέν άρχισε. Οι εξεγερμένοι στην Τρίπολη ξεσηκώθηκαν" είπε ο Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη. Ανέφερε ακόμη ότι μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπολύουν επιδρομές, για να απασχολούν τις δυνάμεις του Καντάφι. "Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Πολλές από τις ταξιαρχίες τους και τους διοικητές τους έχουν τραπεί σε φυγή" ανέφερε, εξηγώντας ότι εξεγερμένοι από κάθε γωνιά της Λιβύης φτάνουν στην πρωτεύουσα, με σχέδιο να την περικυκλώσουν.

Παράλληλα, ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, είπε ότι ούτε ο συνταγματάρχης, ούτε ο ίδιος θα παραδοθούν και αποκάλεσε τους εξεγερμένους, "παράνομους".

"Είναι αδύνατον να παραδοθούμε. Είμαστε στη γη μας. Έξι μήνες, ένα χρόνο, ακόμα και δύο, κανένα πρόβλημα. Θα περιμένουμε" είπε σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από λιβυκά δορυφορικά κανάλια.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι χαρακτήρισε παράλληλα τους ισχυρισμούς των εξεγερμένων περί του ότι κατήγαγαν στρατιωτικές νίκες σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων, "φαντασιοπληξίες".

Στην Τατζούρα, συνοικία της Τρίπολης, την οποία πλέον ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, σκοτώθηκαν 123 εξεγερμένοι, όπως είπε ο Μοχάμεντ αλ Χαρίζι, στέλεχος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι μαχητές των εξεγερμένων ελέγχουν επίσης τη συνοικία Σουγκ αλ Τζομάα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, είπε ένας εξ αυτών.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να σχηματίσει μια "επιτροπή υψηλού επιπέδου", για να ερευνήσει εγκλήματα που καταγγέλλει ότι διέπραξε το NATO, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι Άλι αλ Μαχμούντι, συνομίλησε με τον Μπαν Γκι-Μουν τηλεφωνικά και ο ΓΓ του ΟΗΕ υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στόχος και η πολιτική απομόνωση του Καντάφι

Την ίδια ώρα, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη, βρίσκεται στην Ιταλία, δήλωσε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Τζαλούντ κάλεσε τη φυλή του συνταγματάρχη Καντάφι να "απαρνηθεί τον τύραννο". Ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, που περιέπεσε σε δυσμένεια στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Τρίπολης να ενωθούν με τους εξεγερμένους.

Ακόμη, το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP μετέδωσε πως η Τυνησία αποφάσισε να αναγνωρίσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού. "Η πολιτική απόφαση ελήφθη" επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου