Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Bar-Crawl ~ Μεθυστικές διακοπές και διαγωνισμοί στρηπτίζ...Ο αλκοόλ-τουρισμός είναι σε έξαρση στην Βουλγαρία.

Τα λεγόμενα bar crawl υπόσχονται ποτό και δυνατές εμπειρίες μέχρι τελικής πτώσης! Η χώρα θέλει να βγάλει τη "ρετσινιά" του φτηνού τουριστικού προορισμού. Η Βουλγαρία έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για έναν λεγόμενο βιώσιμο τουρισμό: αμμουδιές, φυσικά πάρκα, ιστορικούς θησαυρούς.

Τελευταία όμως έχει αναπτυχθεί ένα άλλο είδος, ο αλκοολ-τουρισμός...


Πριν λίγες μέρες, δύο νεαροί τουρίστες σκοτώθηκαν πέφτοντας από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τους, στην πόλη Obzor της Μαύρης Θάλασσας. Ο ένας ήταν Άγγλος και ο άλλος Πολωνός. Και στους δύο βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα τους. Τις προάλλες, 15 ξένοι τουρίστες σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό: ήταν τύφλα στα μεθύσι!


Bar crawl: η νέα μόδα

«Στη Βουλγαρία ανθεί ο αλκοολτουρισμός», λέει ένας Γερμανός. «Πληρώνεις 6, άντε 7 Λεβα το ποτήρι τη βότκα, είναι 3 ευρώ και στη Γερμανία κάνει 6 ευρώ». Και το αλκοόλ που προσφέρεται στα μπαρ και στις ντίσκο παράνομο, δεν έχει φορολογηθεί. Τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια. Οι παραλία της πανέμορφης πόλης Obzor στη Μαύρη Θάλασσα είναι γεμάτη νεαρούς. Μιλούν ρωσικά, αγγλικά, γερμανικά, σουηδικά. Περισσότεροι από 400.000 ξένοι τουρίστες έκαναν διακοπές στο Obzor πέρυσι, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί κατά 12% σε ολόκληρη την Βουλγαρία.

Οι περισσότεροι έρχονται από τη Γερμανία. Από το 2000, αλλά κυρίως από τότε που η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ε.Ε. έχει γίνει προορισμός νέων τουριστών που με φτηνό οινόπνευμα και συνθετικά ναρκωτικά θέλουν να κάνουν «μεθυστικές» διακοπές. Επίσημα, βέβαια, κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ στις παραλίες δεν γίνεται. Αλλά καθημερινά οργώνονται τα λεγόμενα bar crawl, όπου με 20 ευρώ είσοδο σε 5 ή 6 ντίσκο και από ένα ποτό δωρεάν μπορείς στη συνέχεια να πιεις μέχρι τελικής πτώσης.


Διαγωνισμοί ποτού, φιλιού, στριπτίζ...

«Διοργανώνουμε συνολικά τρία γερμανικά τουρ από μπαρ την εβδομάδα», λέει ο Κρις από το Μύνστερ, «Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές». «Τα μπαρ ανοίγουν από τις 8 παρά τέταρτο το βράδυ. Οι πελάτες έρχονται, πίνουν ένα ποτό δωρεάν, αγοράζουν ένα μπλουζάκι αντί εισόδου και όλη τη νύχτα κάνουν διαγωνισμούς, αγόρια εναντίον κοριτσιών σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ποτού, φιλιού, στριπτίζ, ό,τι ανήκει στη διασκέδαση, ολόκληρη τη νύχτα».

Ο Κρις ήρθε πέρυσι στο Obzor ως τουρίστας, φέτος είναι διοργανωτής τέτοιων βραδιών σε bar crawl και -όπως λέε-ι θα έρθει και πάλι του χρόνου. Βέβαια η ποιότητα του οινοπνεύματος χειροτερεύει κάθε φορά, όποιος θέλει καλύτερη ποιότητα αγοράζει στα σούπερ μάρκετ.
Η εικόνα πάντως είναι απογοητευτική. Κάθε χρόνο πεθαίνουν πολλά νεαρά παιδιά από υπερκατανάλωση οινοπνεύματος και από συνθετικά ναρκωτικά. Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας θέλει να αντικαταστήσει το θέλγητρο του αλκοόλ για την προσέλκυση τουριστών με τους πολιτιστικούς θησαυρούς, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο. Η Βουλγαρία έχει περάσει προς τα έξω την εικόνα ενός φτηνού τουριστικού προορισμού όπου οι νέοι πίνουν μέχρι τελικής πτώσης. Μέσα όμως ανδρώνονται οι φωνές, κυρίως ιδιοκτητών ξενοδοχείων, που ζητούν να αλλάξει αυτή η εικόνα και να σταματήσει η ροή αλκοολ-τουριστών. deutsche welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου