Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Μετέτρεψε την Πάτμο σε φτηνή ντίσκο ανήμερα της Παναγίας ~ Σταυρός με καμπαρετζούδες χορεύτριες (Βίντεο)


Ένας σταυρός με μπλε νέον φωτισμό στη μέση και δύο ημίγυμνες γυναίκες δεξιά - αριστερά αναρριχόμενες σε στύλο ήταν το κλου του πολυδιαφημισμένου πάρτι της σκηνοθέτιδας Άντζελας Ισμαήλου στην προστατευόμενη παραλία Πέτρα της Καλικατσούς στην Πάτμο.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο κι ενώ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας οι εορτασμοί διακρίνονταν από...
 κατάνυξη με σεβασμό στις παραδόσεις της χριστιανοσύνης, η ευφάνταστη δημιουργός είχε κάποιες πρωτότυπες ιδέες για το κόνσεπτ του πάρτι, που προβλήθηκε ως το πιο κοσμικό του τριημέρου.

Ιδέες τις οποίες, όπως φαίνεται, δεν βρήκαν ιδιαίτερα καλαίσθητες ούτε και συμβατές με τον ιερό χαρακτήρα της Πάτμου κάτοικοι, τοπικοί παράγοντες, αλλά και λάτρεις του νησιού που έκαναν λόγο για «ευτελισμό του συμβόλου του Σταυρού και της Πάτμου από κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το νησί μας προέκταση της μυκονιάτικης και αθηναϊκής νυχτερινής κουλτούρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα «Πατμιακά Χρονικά», που υπογράφει η δημοσιογράφος κυρία Σμαράγδα Μουλιάτη.

Ωστόσο, κάποιοι προσκεκλημένοι της κυρίας Ισμαήλου υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση η ίδια δεν θέλησε να ξεφτιλίσει το θρησκευτικό μας σύμβολο, αλλά να το χρησιμοποιήσει απλώς ως σκηνικό για τις ανάγκες του σεναρίου της νέας της ταινίας.






Όλοι περιμέναμε το πάρτι της κ. Άτζελας Ισμαήλου, για την επερχόμενη ταινία της στην Πάτμο «με Τίτλο «City of a dead woman» γιατί λόγω των δημοσιευμάτων σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά ήταν ένα γεγονός που όπως λέγανε, ήταν προσκεκλημένος επώνυμος επιχειρηματικός και εφοπλιστικός κόσμος, ηθοποιοί και θα εξασφάλιζε μεγάλη προβολή για το νησί μας, τις δύσκολες αυτές εποχές.


Το πάρτι θα γινόταν στην πέτρα της Καλικατσού.

Η πέτρα της Καλικατσού, είναι ο δεύτερος σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Πρόκειται για πέτρα που προήλθε από την τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής , περίπου 4 εκ. χρόνια πριν. Διαμορφώθηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους σε υπαίθριο ιερό (από το 1600 π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ.). και οι λαξευτοί χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια (7ος-14ος αιώνας).

Περιλαμβάνει λαξευτά σκαλιά, σπηλιά, πηγάδια για τις ιερές τελετουργίες και τεχνητά σπήλαια.

Η Καλικατσού βρίσκεται στην Α΄ζώνη, υπάγεται στον έλεγχο της 4ης εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων , στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Πάτμου και ως αιγιαλός στην αρμοδιότητα της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα αποτελούσε ταμπού εκ μέρους του υπουργείου πολιτισμού η διενέργεια εκδηλώσεων και στο παρελθόν είχε ζητηθεί για την οργάνωση γάμων, αλλά προσέκρουε στην άρνηση του.

Το πάρτι του Δεκαπενταύγουστου, της κ. Άτζελας Ισμαήλου όπως χαρακτηρίστηκε, έγινε τελικά παρά τις απαγορεύσεις της κτηματικής εταιρεία του Δημοσίου και με καράφορη καταπάτηση των κανόνων της αρχαιολογίας.

Στήθηκε σε λίγες ώρες, φανερά, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το σταματήσει, η δε εταιρεία οργάνωσης του πάρτι davlas &partners την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, επικαλούμενη πως «παραιτήθηκε» εξαιτίας «των αντιρρήσεων από τις τοπικές αρχές». Την τελευταία μέρα όλα όμως εκτελούνταν κανονικά.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι η δικογραφία στον εισαγγελέα για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το Α.Τ. Πάτμου για:

1. Κατάληψη αιγιαλού. Η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου απαγόρευσε τη διεξαγωγή του.

2. Παραβίαση της άδειας της αρχαιολογίας.

3. Πολεοδομικές παραβάσεις. Η εξέδρα κατασκευάστηκε χωρίς άδεια.


Πέρα από τις παραβάσεις και τον «εξευτελισμό» του σταυρού και του ιερού χώρου της Καλικατσού, με το ασεβές σκηνικό που στήθηκε και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από ξένους και ντόπιους , όχι θρησκόληπτους, το πάρτι συγκέντρωσε κατά τα άλλα καλές κριτικές, όσο αφορά την οργάνωση του και το γκλαμουράτο κοινό που συγκέντρωσε.

Οι συμμετέχοντες που δεν γνώριζαν τις συνθήκες που έγινε, την ιστορία της Καλλικατσού, το απόλαυσαν, όπως γίνεται στη Μύκονο και σε άλλους προορισμούς, αρκετοί ντόπιοι κυρίως νέοι, ένοιωσαν υπερήφανοι που ένα τέτοιο πάρτι έγινε (επιτέλους) και στο νησί μας.

Απεναντίας δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα και διαμαρτυρίες από επισκέπτες και φίλους της Πάτμου, που συνειδητά επιλέγουν το νησί ΄μας για τις διακοπές τους, γνωρίζοντας πολύ καλά την ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτισμική δύναμη της Πάτμου, που σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ατμόσφαιρα της, αποτελούν πόλο έλξης και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, διαμαρτυρόμενοι όχι για το πάρτι αυτό καθεαυτό, αλλά γιατί αγνοήθηκαν οι απαγορεύσεις των αρχών και επετράπη να εξελιχθεί το σκηνικό του εξεφτελισμού του Σταυρού.

«Δεν είναι δυνατόν με τα λεφτά τους έλεγαν, να κάνουν αυτοί ότι θέλουν. Να μη σέβονται τις αρχές και να γελοιοποιούν το σύμβολο της πίστης μας σε έναν αρχαιολογικό τόπο». Που είναι η Ιερά Μονή μαας έλεγαν, η επιτροπή Ιερότητας, ο Δήμος κ.λ.π΄.Κάποιοι δε από αυτούς μας είπαν ότι τηλεφωνούσαν στο Α.Τ. και δεν απαντούσε.

Αγανακτισμένοι ήταν επίσης με τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ότι πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις το επέτρεψαν να γίνει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δαπανήθηκαν για το πάρτι πάνω από 250.000,00 ευρώ.


Πέρασε σχεδόν όλο το νησί και καταναλώθηκαν 4.000 ποτά, με αποτέλεσμα το μπαρ να ξεμείνει από ποτά, γύρω στις 4 η ώρα το πρωί.

Όπως είχε ανακοινωθεί στο δημοτικό συμβούλιο, περιμέναμε να δούμε τον κ. Κραουνάκη και άλλα ονόματα της μουσικής σκηνής αλλά τελικά είδαμε 2 dj. Έναν άνδρα στην αρχή κάτω από γιγαντιαίο σταυρό και τις δύο ημίγυμνες που αναρριχούνταν στους στύλους και στη συνέχεια τη Αμερικανίδα Σαμάνθα Ρόνσον, γνωστή όχι μόνο ως dj αλλά και πρώην σύντροφο της ηθοποιού Λϊντσεϊ Λόχαν, όπως με έμφαση παρουσίαζαν τα δημοσιεύματα των Αθηναικών εφημερίδων.

Είδαμε επίσης στη συνέχεια τις ελληνικές σημαίες να αγκαλιάζουν τα σώματα της κ. Άτζελας Ισμαήλου και της d.j.

Πρόσωπο της βραδιάς ο ένας εκ των πρωταγωνιστών Πάτμιος Μανώλης Κοκκώνης και ο Ισπανός ηθοποιός που θα παίξει στην ταινία της.


Το ιστορικό

Το Δημοτικό συμβούλιο Πάτμου, στις 9 Αυγούστου με εισήγηση του Δημάρχου, ότι είναι ευκαιρία μεγάλης διαφήμισης για το νησί, (θα έρθουν να τραγουδήσουν διάσημα ονόματα, ανέφερε και το όνομα του κ. Κραουνάκη), ανέγνωσε επιστολή του κ. Χάρη Ντάβλα της DAVLAS &PARTNERS, όπου ενημέρωνε το Δήμο, δεν ζητούσε άδεια για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης γιατί πήρε από την Ιερά Μονή.


Μεταξύ άλλων αναφερόταν στην επιστολή:

«Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011 στην παραλία της Πέτρας θα λάβει μέρος , (εννοούσε χώρα), το πάρτι της κυρίας Άντζελας Ισμαήλου. Για τους σκοπούς της εκδήλωσης θα χρειαστεί να τοποθετηθούν στην παραλία προσωρινή λυόμενη κατασκευή (stage) , και θα περιφραχθεί ο απαραίτητος χώρος.

Ζητούσε επίσης να ενημερώσει ο Δήμος την Αστυνομία για τη διεξαγωγή του πάρτι για την παραχώρηση κάποιων αστυνομικών, προκειμένου να διασφαλίζουν την ασφάλεια των μηχανημάτων τις ημέρες από 12 έως 15 Αυγούστου πριν την εκδήλωση. Επίσης, ενημέρωση του Λιμενικού για τη διεξαγωγή του πάρτι, εύρεση ασθενοφόρου και ναυαγοσώστη από την Πάτμο. Άδειες για την παραλία, για το χώρο του parking αλλά και τον ήχο (σε περίπτωση που ενοχληθεί κάποιος από τους κατοίκους της περιοχής)".

Το δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε θετικά στην πραγματοποίηση του πάρτι και στην από 12 έως 15 Αυγούστου πραγματοποίηση εργασιών στην περοχή της Πέτρας της Καλικατσού, με τον όρο, τον έθεσε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Γρύλλης, να πάρουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως, αρχαιολογική υπηρεσία, λιμεναρχείο, κ.λ.π.

Την Παρασκευή όμως 12 Αυγούστου, ο Δήμος Πάτμου στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε εκείνη την ημέρα, ανακάλεσε την απόφαση του για αδειοδότηση του πάρτι, γιατί μετά από έγγραφη καταγγελία πολίτη , του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου, με το υπ αριθμ. 2323/11-8-2011 προς το Δήμο Πάτμου, με κοινοποίηση της στο Α.Τ. Πάτμου και το υπολιμεναρχείο, απαγόρευσε τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ως αυθαίρετη, παράνομη, γιατί αντίκειται στις διατάξεις του Ν.2971/2001 και καλούσε το Δημ. Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση του, στο δε Α.Τ. Πάτμου και το υπολιμεναρχείο να «διασφαλίσουν τον κοινόχρηστο χώρο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας το Α.Τ. Πάτμου, πριν από το έγγραφο της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου, ζήτησε επανειλημμένα από τους οργανωτές και την κ. Ισμαήλου να τους προσκομίσουν τις απαιτούμενες άδειες για το πάρτι και τους έλεγαν ότι ακόμα δεν τις έχουν, τις περιμένουν.

Το Σάββατο το πρωί ήρθε η άδεια της Αρχαιολογίας αρνητική για τη δημιουργία του πάρτι, αλλά μετά από μερικές ώρες, νέα άδεια επέτρεπε να γίνει , με τον όρο, «η εξέδρα να είναι το λιγότερο σε απόσταση 200 μέτρων από την πέτρα της Καλικατσού».

Το βραδάκι του Σαββάτου 13 Αυγούστου, όργανα του Α.Τ. Πάτμου επειδή άκουγαν ότι το πάρτι θα γίνει και ξεκίνησαν εργασίες, έσπευσαν στην περιοχή. Είχε αρχίσει πράγματι να στήνεται η εξέδρα.

Τα όργανα διέκοψαν τις εργασίες, διότι η μεταλλική εξέδρα 12μ.Χ8μ στηνόταν μόλις 60 μέτρα από την πέτρα της Καλικατσούς και όχι 200 όπως η αρχαιολογία όριζε και δεν είχαν πολεοδομική άδεια .

Οι εργασίες σταμάτησαν προς στιγμήν, και μετά συνεχίστηκαν.

Ο διοικητής του Α.Τ. Πάτμου κάλεσε στο τμήμα την κ. Ισμαήλου το βράδυ της Κυριακής 14 Αυγούστου στο τμήμα, διότι η εταιρεία οργάνωσης του κ. Ντάβλα είχε παραιτηθεί με φαξ από τη διοργάνωση, λίγες ώρες πριν.

Εκεί κρατήθηκε ο υπεύθυνος των εργασιών, αλλοδαπός εργάτης που εργάζεται στο νησί, για να σταλεί στον εισαγγελέα αυτόφωρο. Επειδή όμως ήταν της Παναγίας και οι υπηρεσίες ήταν κλειστές ο εισαγγελέας ζήτησε να μη μεταβεί στην Κω για το αυτόφωρο, και να αφεθεί ελεύθερος. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Α.Τ.Πάτμου προέβη σε μήνυση κατά των υπευθύνων του πάρτι για την παράνομη διεξαγωγή του.

Τι δήλωσαν οι αρχές

Ρωτήσαμε το δήμαρχο κ. Γρηγόρη Στόικο, αν συμφωνεί που το πάρτι έγινε χωρίς τις απαραίτητες άδειες, εάν συμφωνεί με το σκηνικό του Σταυρού, έτσι ακριβώς όπως είχε στηθεί, και κείνος μας απάντησε.

"Κακώς έγινε χωρίς άδειες, ήδη όπως γνωρίζετε ο Δήμος της Πάτμου αναίρεσε την αρχική του συναίνεση. Όσο αφορά το σκηνικό, δεν το είδα γιατί δεν πήγα στο πάρτι, αλλά σύμφωνα με αυτά που έχω πληροφορηθεί, ήταν απαράδεκτο για το νησί μας».

Ελπιζουμε . ότι σύντομα θα έχουμε και τη δήλωση του ηγουμένου της Ιερά Μονής Πάτμου την οποία θα δημοσιεύσουμε , αφού ήδη του θέσαμε την επομένη του πάρτι τις ερωτήσεις μας.
Το ρεπορταζ μας θα συνεχιστεί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου