Δύο ποτήρια κρασί - είτε λευκό είτε
κόκκινο - την ημέρα, μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια σε ένα
δεύτερο καρδιακό επεισόδιο στους καρδιοπαθείς.
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και διαφορετικών κέντρων στην Ιταλία η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Cardiology». Σύμφωνα με τα ευρήματά της άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο εάν πίνουν κρασί με μέτρο.
Σωτηρία από καρδιακό επεισόδιο και μακροζωία
Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πρώτες που διερευνούν πώς το κρασί επιδρά στη θνησιμότητα σε όσους πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια. Οπως έδειξε, άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο και πίνουν δυο μεγάλα ποτήρια (περίπου μισό λίτρο) κρασί την ημέρα, είτε αυτό είναι λευκό είτε κόκκινο, αντιμετωπίζουν 13% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους και όσες απέχουν πλήρως από το κρασί. Αντιμετώπιζαν επίσης 17% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με αυτούς που απείχαν γενικώς από το αλκοόλ.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 11.248 άνδρες και γυναίκες στην Ιταλία οι οποίοι είχαν πρόσφατα επιβιώσει μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης κρασιού. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες προκειμένου να ανακαλύψουν πόσοι από αυτούς εμφάνισαν ξανά καρδιολογικά προβλήματα μέσα σε 3,5 χρόνια από το καρδιακό επεισόδιο καθώς και πόσοι απεβίωσαν μέσα σε διάστημα επτά ετών.
«Αντιοξειδωτικό» κρασί και υγιεινός βίος
Αναφερόμενοι στα ευρήματά τους οι επιστήμονες σημειώνουν ότι είναι γνωστό πως το κρασί έχει προστατευτική δράση ενάντια στις καρδιοπάθειες χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει τα οποία μειώνουν την εναπόθεση χοληστερόλης στις αρτηρίες καθώς και τις φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων. Εκτιμούν επίσης ότι τα άτομα που καταναλώνουν κρασί με μέτρο διάγουν γενικότερα έναν πιο υγιεινό βίο. «Τα στοιχεία μας μαρτυρούν πως σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο το κρασί έχει παρόμοια επίδραση με εκείνη που έχει στον γενικό πληθυσμό. Στη μελέτη μας άτομα που έπιναν κρασί φαινόταν να είναι πιο υγιή σε σύγκριση με όσα δεν έπιναν. Συγχρόνως ανακαλύψαμε χειρότερα μοτίβα διατροφής σε άτομα που έπιναν πολύ κρασί».
Οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά αφορούν μόνο ασθενείς οι οποίοι συνήθιζαν να πίνουν με μέτρο αλκοόλ σε τακτική βάση ακόμη και πριν ξεκινήσει η μελέτη. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι καρδιοπαθείς που έχουν υποστεί έμφραγμα δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν την κατανάλωση κρασιού μόνο ως μέτρο πρόληψης μελλοντικών προβλημάτων με την καρδιά τους.
Θ. Τσώληυ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου