Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κουφάλια ΜΕΒΓΑΛ ~ Προσοχή στους επικίνδυνους φασιστοκομμουνιστές


«Θέατρο του παραλόγου» χθες έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, καθώς λίγοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο εργοστάσιο, τη στιγμή που στην κινητοποίηση δεν είχαν συναινέσει επτακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της εταιρείας.

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων «Ο Αξιός», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και...
το Σωματείο του υποκαταστήματος της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, ότι πηγαίνουν να επιβάλλουν στους εργαζομένους της εταιρείας μία απεργιακή κινητοποίηση που δεν επιθυμούν, δεν αποφάσισαν και στην οποία δεν θέλουν να συμμετάσχουν.


Έξω από την είσοδο του εργοστασίου, έχει δημιουργηθεί ένταση, έχει κληθεί η Αστυνομία καθώς οι εργαζόμενοι θέλουν να ανοίξουν οι πύλες για να μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους.

«Την απεργία την κήρυξε η Ομοσπονδία Γάλακτος, μετά από συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων στο υποκατάστημα της Αθήνας, ένα συνδικαλιστικό όργανο με 70 μέλη. Εμείς σαν Σωματείο Εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ «ο Αξιός», με περισσότερα από 700 μέλη, δεν συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα εργασιακά μας θέματα, δεν θέλουμε η ΜΕΒΓΑΛ να έχει την κατάληξη της ΑΓΝΟ», τόνισε ο αντιπρόεδρος του  «Αξιού» Βασίλης Ζωγραφίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγραφίδη, την προσέλευση των εργαζομένων στην εταιρεία εμποδίζουν περί τα δέκα άτομα από το υποκατάστημα Αθηνών και άλλοι περίπου δέκα συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη. Έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Αστυνομίας και στο σημείο βρίσκονται λίγοι αστυνομικοί, χωρίς όμως ακόμη να έχουν πείσει τους απεργούς που αποκλείουν το εργοστάσιο, να απομακρυνθούν, ενώ λόγω της κινητοποίησης δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν και τα φορτηγά που μεταφέρουν γάλα.

Όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Ζωγραφίδης, πράγματι υπάρχει θέμα με το υποκατάστημα της Αθήνας και για σήμερα, στις 2 μ.μ., ο πρόεδρος της εταιρείας Πέτρος Παπαδάκης, είχε καλέσει συνάντηση με τους εργαζομένους για να συζητηθεί το μέλλον του υποκαταστήματος.

«Το ΠΑΜΕ μιλάει για κλείσιμο του υποκαταστήματος. Μα οι εργαζόμενοι εκεί βρίσκονται σε απεργία εδώ και 30 ημέρες και η εταιρεία χάνει πελάτες. Για ποιο κλείσιμο μιλάνε;», πρόσθεσε ο κ. Ζωγραφίδης.

Στη συνέχεια η Voria.gr μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρος και δ/νοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρο Παπαδάκη, ο οποίος τόνισε ότι τη διοίκηση απασχολεί η βιωσιμότητα της εταιρείας συνολικά. Το υποκατάστημα της Αθήνας, την τελευταία 2ετία, προσθέτει ζημίες στην επιχείρηση και, τουλάχιστον μέχρι να βγει η οικονομία από συνθήκες κρίσης, η αγορά που καλύπτει το υποκατάστημα μπορεί να εξυπηρετηθεί με χαμηλότερο κόστος και πιο συμφέροντες όρους. Η εταιρεία, προσανατολίζεται στην αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος.

Να σημειωθεί ότι στους εργαζομένους στην εταιρεία οφείλονται μισθοί 2,5 μηνών ( μισός Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος), αλλά την Παρασκευή θα εξοφληθεί ο μισθός του Φεβρουαρίου ενώ η διοίκηση διαβεβαίωσε στο σωματείο, ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθούν και τα υπόλοιπα δεδουλευμένα που οφείλονται.

Είναι γνωστό ότι η ΜΕΒΓΑΛ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, τα οποία είχαν οξυνθεί μετά τις δεσμεύσεις λογαριασμών της επιχείρησης, όταν εκδόθηκε πόρισμα του ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια.

Η εταιρεία, εδώ και πολύ καιρό, προσπαθεί σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, να επιτύχει την έκδοση ενός μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της αλλά και την κάλυψη υποχρεώσεων. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες Alpha, Eurobank, ETE και Πειραιώς, για αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ, με συμφωνία που θα εξασφαλίσει ρευστότητα στην επιχείρηση και θα απελευθερώσει κεφάλαια περίπου 10 εκατ. ευρώ.  Το πρώτο τμήμα αυτών των κεφαλαίων, αναμένεται να εισρεύσει στην εταιρεία το αμέσως επόμενο διάστημα.

της Άννης Καρολίδου / voria.gr
φωτογραφία: 902.gr, από κινητοποίηση στην Αθήνα




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου