Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Warrants - Τι είναι & πως λειτουργούν; ~ Κατεβάστε οδηγό


Πολλές απορίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Alpha Bank από μετόχους για το πως θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και κυρίως για το πως θα λειτουργήσουν τα warrants.

Τα warrants αποτελούν κινητές αξίες με εκδότη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) οι οποίες θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επομένως θα είναι διαπραγματεύσιμες και θα μεταβιβάζονται ελεύθερα. Δίνουν ουσιαστικά το δικαίωμα...
-αλλά όχι υποχρέωση- του κατόχου τους να αγοράσει τις υποκείμενες μετοχές της τράπεζας σε καθορισμένη εκ των προτέρων τιμή μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο. Δηλαδή, αποτελούν ένα κίνητρο που δίνει το ΤΧΣ προς τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετέχουν στην ΑΜΚ και εφόσον πιαστεί ο στόχος του 10% να αποχτήσουν σε προκαθορισμένη από τώρα τιμή και άλλες μετοχές της τράπεζας σε βάθος πενταετίας. Πρόκειται δηλαδή για warrants αγοράς.

Οι ακριβείς τιμές των warrants θα είναι διαθέσιμες στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Tο ποσοστό των warrants που θα πάρουν οι επενδυτές που θα συμμετέχουν σε αύξηση μεγαλύτερη του 10% είναι ένα κλάσμα με αριθμητή το 100% μείον το ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών στα αντλούμενα κεφάλαια και παρανομαστή το ποσοστό συμμετοχής στα αντλούμενα κεφάλαια. Για παράδειγμα αν οι επενδυτές συμμετέχουν κατά 10% τότε θα λάβουν (100% - 10%)/10% = 9 warrants. Aν οι επενδυτές συμμετάσχουν κατά 12%, θα λάβουν (100% - 12%)/12% = 7,3333 warrants.

Τα warrants παραδίδονται στους δικαιούχους ταυτόχρονα με την έκδοση των νέων μετοχών από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η διαπραγμάτευση τους θα ξεκινήσει σε ημερομηνίες που θα προκύπτουν στο ενημερωτικό Δελτίο για την κάθε Τράπεζα που θα εγκρίνει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Ο δικαιούχος μπορεί να τα διακρατήσει και να τα ασκήσει ή να τα πουλήσει στο Χ.Α.. Τα δικαιώματα ουσιαστικά όταν ασκηθούν «μεταβιβάζουν» στους ιδιώτες, μετοχές της τράπεζας που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων υπέρ των παλαιών μετόχων και εφόσον έχει καλυφθεί το 10% των συνολικών κεφαλαίων από ιδιώτες το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο της ανακεφλαιοποίησης των τραπεζών (ποσοστό μέχρι 90%).


Σε περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καλύψει το 10% με ιδιωτικά κεφάλαια το ΤΧΣ θα καλύψει το 100% της αύξησης και τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί από τον ιδιωτικό τομέα για συμμετοχή στην αύξηση θα επιστραφούν στους δικαιούχους όπως θα αναφέρει άλλωστε το ενημερωτικό της κάθε τράπεζας.

Οι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν κάτω από την ονομαστική αξία της μετοχής γι' αυτό και υπάρχουν οι διαδικασίες που προηγούνται της αύξησης (split και reverse split).


Κατεβάστε σε μορφή pdf τον ενημερωτικό οδηγό με χρήσιμες απαντήσεις και παραδείγματα, που εξέδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών από ΕΔΩ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου