Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Φτιάξανε ηλεκτρονική μύτη... καλύτερη του ανθρώπου!



Μια ομάδα Σουηδών και Ισπανών μηχανικών έχουν εφεύρει μια «ηλεκτρονική μύτη», ικανή να ανιχνεύει αρώματα φρούτων πιο αποτελεσματικά από ό, τι ενός ανθρώπου.

Χρησιμοποιώντας τους 32 αισθητήρες της, η συσκευή, η οποία οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι πιο ευαίσθητη από μια ανθρώπινη μύτη, μπορεί προς το παρόν μόνο να κάνει διάκριση μεταξύ των οσμών που εκπέμπονται από τεμαχισμένα μήλα και αχλάδια.

«Τα δείγματα φρούτων τοποθετούνται σε ένα θάλαμο εντός του οποίου..
μία ροή αέρα τα φέρνει στον πύργο με τους αισθητήρες, που είναι ημιαγωγοί μεταλλικού οξειδίου και ανιχνεύουν δύσοσμες ενώσεις όπως το μεθάνιο ή το βουτάνιο,», δήλωσε ο ερευνητής José Pelegrí Sebastia.

Ένα λογισμικό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να συλλέξει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και η επεξεργασία των πληροφοριών γίνεται μέσω αλγορίθμων ταξινόμησης.

Τα αποτελέσματα μπορούν να προβληθούν σε 3D γράφημα που διακρίνει μεταξύ των βαθμολογιών των μήλων και των αχλαδιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Sensors and Actuators A, είναι το σημείο εκκίνησης για την έρευνα, της ομάδας  για την ανάπτυξη multisensory συστημάτων που αυξάνουν την ικανότητα να διακρίνουν πολύπλοκα μίγματα πτητικών ουσιών.

Ο Sebastiá πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε μια ημέρα να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία κρασιού για να κάνει διάκριση μεταξύ ποικιλιών σταφυλιού και να αναγνωρίσει τη χρονιά του τρύγου ενός κρασιού.

Ωστόσο, η είδηση ​​αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους οινοπαραγωγούς.

«Η ανθρώπινη μύτη είναι εκπληκτικά ευαίσθητη και μπορεί να ανιχνεύσει κατά πόσο ή όχι κάτι μυρίζει καλά? Δεν είμαι σίγουρος πώς θα μπορούσε να προγραμματίσει έναν υπολογιστή για να το κάνει αυτό,»  είπε στη TechNewsDaily ο Daniel Baron, επικεφαλής οινοποιός στο Silver Oak Cellars στην Κοιλάδα Νάπα.

Ωστόσο παραδέχθηκε, ότι η ηλεκτρονική μύτη μπορεί να γίνει χρήσιμη όταν οινοποιοί χάνουν την αίσθηση της όσφρησης από ένα κρυολόγημα.

«Αν κρυολογήσω τον Ιανουάριο όλες οι εργασίες σταματάνε. Ίσως με μια μηχανική μύτη δεν θα πρέπει να ανησυχώ γι “αυτό », είπε.


krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου