Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ντροπή σου Ταγίπ!




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπεραμύνθηκε σθεναρά του αμφιλεγόμενου νόμου που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του κόμματός του κι επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

"Το αλκοόλ είναι πηγή πολλών παθήσεων (...) προτείναμε αυτόν τον νόμο για τους νέους μας, για να προσφέρουμε (στη χώρα) υγιείς γενιές που θα έχουν...
συνείδηση των αξιών τους" είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Την Παρασκευή η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση, την πώληση και τη διαφήμιση αλκοολούχων, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τον φιλελεύθερο Τύπο και από όσους θεωρούν ότι ο νόμος αυτός περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες.
"Στα δέκα χρόνια που είμαστε στην εξουσία, ποτέ δεν κάναμε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πιστός μουσουλμάνος, δεν πίνει και δεν καπνίζει. "Η διάταξη αυτή δεν είναι απαγόρευση, δεν στοχεύει στον τρόπο ζωής", επέμεινε, απαντώντας σε αυτούς που τον κατηγορούν για "εξισλαμισμό" της τουρκικής κοινωνίας.

Από το 2002 η τουρκική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Τα μέτρα αυτά ήταν κυρίως φορολογικού χαρακτήρα.

"Τέτοιοι νόμοι υπάρχουν παντού στον κόσμο", πρόσθεσε ο Ερντογάν και κατέληξε: "Δεν θέλουμε μια γενιά που να τρεκλίζει νύχτα και μέρα υπό την επήρεια αλκοόλ".

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TurkStat), το 85% των Τούρκων δεν καταναλώνει αλκοόλ.

Ο νέος νόμος απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στα καταστήματα από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί και προβλέπει την πλήρη απαγόρευση πώλησης σε όσα βρίσκονται κοντά σε σχολεία και τεμένη. Δεν θα επιτρέπεται επίσης να διαφημίζονται τα αλκοολούχα ποτά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου