Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο νέος φόρος στα χωράφια ~ Από 4 έως 50 ευρώ το στρέμμα


Ο νέος φόρος για όλα τα αγροτεμάχια 
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2014, θα περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Το ύψος του θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, τη θέση και την οικοδομησιμότητά του. Μειωμένοι συντελεστές θα ισχύσουν για τις καλλιέργειες με ανώτατο όριο τα 20 στρέμματα.


Στην επιβολή φόρου ανά στρέμμα για όλες τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτήματα, βοσκοτόπια, δασικές εκτάσεις, αγροτικές καλλιέργειες κ.ά.) καταλήγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014.





Φορολογικό [14/05]

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει φόρο 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσον όρο με κλιμάκωση που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα.
Η κλιμάκωση θα γίνεται ανάλογα με το είδος, τη θέση του ακινήτου (πρόσοψη σε δρόμο ή εθνική οδό, απόσταση από τη θάλασσα, ορεινή, πεδινή ή τουριστική περιοχή κ.ά.) αλλά και την οικοδομησιμότητά του.

Θα πρέπει να τονιστεί πως για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύσουν μειωμένοι συντελεστές με ανώτατο όριο έκτασης τα 20 στρέμματα. Από τα εκτός σχεδίου υπολογίζεται να εισπραχθούν περίπου 800 εκ. ευρώ, από τα αστικά ακίνητα 1,5 δισ. ευρώ και από τα ακίνητα των επιχειρήσεων 500 εκ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης


Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν για τον ενιαίο φόρο θα υπάρξει αφορολόγητο όριο, οι κλίμακες και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου για τη συνολική ακίνητη περιουσία.
Ειδικότερα χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ε. Βεζυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Φ. Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, αποφάσισαν ο νέος φόρος να επιβληθεί το 2014 στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, όχι με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας τους αλλά με βάση τον αριθμό των στρεμμάτων.

Η φορολόγηση των συγκεκριμένων ακινήτων θα γίνει αυτοτελώς με κλίμακα φορολογικών συντελεστών διαφορετική από αυτήν που θα ισχύσει για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα.

Όπως τονίζεται, επελέγη η οδός αυτή καθώς αφενός η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, για τα αγροτεμάχια, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και αφετέρου τα στοιχεία αυτά, ακόμη κι αν καταγραφούν εγκαίρως σε ηλεκτρονική μορφή, δεν θα επαρκούσαν για τον ορθό υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών τους.

Εξάλλου όπως αποφασίστηκε χθες θα χρησιμοποιηθεί ένας βασικός μαθηματικός τύπος για την επιβολή του νέου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου.
Αυτός θα είναι «ευρώ Χ στρέμματα Χ ειδικούς συντελεστές». Δηλαδή αρχικά θα καθορισθεί ένας βασικός συντελεστής φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα, ο οποίος, στη συνεχεία, θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης.

Ετσι για κάθε έκταση, τα χαρακτηριστικά που θα λαμβάνονται υπόψη για την κλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή θα είναι τα ακόλουθα:

- Καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη, αρδευόμενη ή μη, παραθαλάσσια ή όχι, κοντά σε εθνική οδό, πλησίον επαρχιακής οδού, μονοετής ή πολυετής καλλιέργεια, πεδινή ή ορεινή ζώνη.



Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Εχουν ήδη καταγραφεί 66,5 εκατ. στρέμματα

Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία εξετάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής, οι εκτάσεις που έχουν καταγραφεί φτάνουν τα 66,5 εκατ. στρέμματα. Πλέον, όπως αποφασίστηκε, η φορολόγηση των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου με βάση τις αντικειμενικές αξίες τους θα ξεκινήσει από το 2015, όταν θα έχει καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική καταγραφή.

Χθες δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για τους συντελεστές και το αφορολόγητο όριο του ενιαίου φόρου του 2014 για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα. Εξετάστηκε πρόταση με κλίμακα που δεν θα έχει αφορολόγητο όριο και συντελεστές, οι οποίοι κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

Εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2%.

Κώστας Τσαχάκης / Το Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου