Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Επίδομα τέκνων ~ Ξεκινούν οι αιτήσεις για την καταβολή του


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες από τον ΟΓΑ.

Το επίδομα αφορά σε περίπου 400.000 οικογένειες, ενώ θα καταβληθεί για πρώτη φορά και σε οικογένειες με...
ένα ή δύο παιδιά. Το ποσό του επιδόματος είναι 40 ευρώ το μήνα ανά παιδί, θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμό Δ27/οικ.25530/790, από 21/11/2012, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ μετά την υποβολή της δήλωσης, θα κάνουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και του συστήματος «Taxis», ενώ θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΟΓΑ μια σειρά από δικαιολογητικά.

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση. Εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του ή των τέκνου/ων για το οποίο ή για τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.

δ) Σε περίπτωση που το ή τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. του ν.2643/1998. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Ε20.

Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα σχετικά δικαιολογητικά παρέχονται από τις αρχές της χώρας της οποίας είναι υπήκοοι και αν αυτό είναι δύσκολο, η υπουργική απόφαση προβλέπει, ότι τα στοιχεία θα αποδεικνύονται από άλλα έγγραφα κατά την κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος.

Συγκεκριμένα, για την απόδειξη της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου και των τέκνων του στην Ελλάδα την δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια αρχή τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή θεωρημένα εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας δεκαετίας ή

β) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου ή του/της συζύγου στην

περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άνεργος, από την οποία να προκύπτει η

ασφάλισή του/της την τελευταία δεκαετία ή

γ) Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή

δ) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή του/της συζύγου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή

ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο με μισθωτή το δικαιούχο ή το σύζυγό του, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή, στην οποία θα δηλώνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ ή ότι έληξε και την ημερομηνία λήξης αυτής ή

Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι, αν οι δικαιούχοι είναι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης.

Στην περίπτωση που πρόκειται για ομογενείς-αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, απαιτείται «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς».

Για πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και της Ελβετίας, καθώς και πολίτες άλλων Κρατών (εκτός Ε.Ε.) που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας, απαιτείται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ισχύουσας άδειας διαμονής.

Για αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, απαιτείται «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού Πολιτικού Φυγάδα» και «'Αδεια Παραμονής Αλλοδαπού».

Για αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται το «Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας».

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν μπορεί να αποδείξει τη δεκαετή διαμονή του στην Ελλάδα με κάποιο από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, μπορεί να υποβάλει:

α) Αντίγραφα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των γονέων του ή

β) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας, ως προστατευόμενο μέλος

ασφαλισμένου γονέα ή

γ) Βεβαίωση από το γυμνάσιο ή το Λύκειο, όπου αυτός φοιτούσε ή

δ) Βεβαίωση του ΟΑΕΔ, αν είχε εγγραφεί στα μητρώα του.

Αρμόδια όργανα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι οι κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ ή και υπάλληλοι του Δήμου που ορίζονται για τον σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο.

Το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων εφόσον φυσικά γίνουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου.

Σε ότι αφορά το ειδικό επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες, αυτό αποτελεί επιπρόσθετη παροχή προς τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ. Το επίδομα καταβάλλεται ανά οικογένεια, σε τρεις δόσεις, για όσο διάστημα τα τέκνα έχουν την ιδιότητα των εξαρτωμένων και αντιστοιχεί σε 500 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου