Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τα 5 πιο νόστιμα εντόσθια και πώς να τα απολαύσετε


Δε χρειάζεται ούτε να τα αποφεύγετε, ούτε να μορφάζετε και μόνο στο άκουσμα της λέξης.

Τα εντόσθια είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά, όπως και το φιλέτο από κόκκινο κρέας ή μια μοσχαρίσια μπριζόλα, που αγαπάμε περισσότερο και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.


Συνήθως όταν ακούμε για εντόσθια, μας δημιουργείται μια αποστροφή και με παιδικό πείσμα αρνούμαστε να τα δοκιμάσουμε. Μάλλον όμως τα αδικούμε. Το συκώτι, τα νεφρά, το μυαλό μπορούν να μας χαρίσουν ένα εξαιρετικά γευστικό και σίγουρα πολύ θρεπτικό γεύμα, αρκεί να ξεπεράσουμε τις όποιες φοβίες μας.

Ως κυρίως γεύμα ή απλά ως συνοδευτικό, τα παρακάτω 5 εντόσθια είναι πεντανόστιμοι μεζέδες που πρέπει να δοκιμάσετε.


Συκώτι

Το συκώτι είναι από τα πιο αγαπημένα εντόσθια. Βέβαια οι περισσότεροι το έχουν απομακρύνει από το διαιτολόγιο τους ήδη από την παιδική τους ηλικία. Στην πραγματικότητα έχει εξαιρετικά λεπτή γεύση και είναι πολύ τρυφερό.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε το συκώτι είναι το τηγάνι ή η σχάρα. Χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να ψηθεί καλά και να διατηρήσει την ντελικάτη γεύση του. Αν παραψηθεί όμως, το αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο, καθώς γίνεται πολύ σκληρό και αρκετά άνοστο. Το συκώτι μοσχαριού είναι το πιο διαδεδομένο, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά μαλακό και με εξαιρετική γεύση.

Πρόταση: Τηγανιτό συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια συνθέτουν ένα νόστιμο γεύμα χάρη στην αντίθεση των γεύσεων. Μια ευκολότερη και παραδοσιακή ελληνική συνταγή γίνεται με μικρά κομμάτια από συκώτι, που φτιάχνουν μια νόστιμη συκωταριά με μπόλικη ρίγανη και κρασί.



Νεφρό

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα νόστιμο, το νεφρό είναι ένας ακόμη ωραίος «μεζές». Το μυστικό για μια άκρως επιτυχημένη συνταγή είναι η επιλογή όσο το δυνατόν φρεσκότερων νεφρών. Καθότι ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός του ουροποιητικού συστήματος των ζώων, μπορεί να έχουν πικρή γεύση αν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στη συντήρηση.

Όταν μάλιστα παραγγέλνετε από τον κρεοπώλη σας νεφρό, καλό είναι να ζητάτε να το κόβει και να το καθαρίζει. Η εξωτερική πέτσα αλλά και οι εσωτερικές μεμβράνες τους, δεν είναι εύκολο να καταναλωθούν. Για να φτιάξετε τα νεφρά, φροντίστε ή να τα βράσετε γρήγορα και σε υψηλή θερμοκρασία ή αργά σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Πρόταση: Είναι σίγουρα νόστιμα όταν συνδυάζονται με μια μέτρια ψημένη μπριζόλα, με φρεσκομαγειρεμένο βουτυράτο πουρέ ή όταν συμπληρώνουν τη γέμιση μιας πλούσιας κρεατόπιτας. Ταιριάζουν απόλυτα με ένα ποτήρι κρύα μπίρα.



Γλώσσα

Είναι σίγουρα ένας από τους μυς, με τους οποίους είμαστε λιγότερο εξοικειωμένοι. Εάν καταφέρετε και ξεπεράσετε τους αρχικούς ενδοιασμούς ή φόβους σας, τότε η γεύση του θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Η γλώσσα και κυρίως η μοσχαρίσια, είναι εκλεκτός μεζές σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά στη Σκανδιναβία.

Για να τη μαγειρέψετε, την αφήνετε να μαλακώσει, αφαιρείτε την εξωτερική της μεμβράνη και έπειτα, την σοτάρετε ή την ψήνετε. Είναι εξαιρετικά μαλακή και με ντελικάτη γεύση.

Πρόταση: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για ν’ απολαύσετε γλώσσα, είναι βραστή μέσα σε σάντουιτς. Επιλέξτε φρέσκο ψωμί, προσθέστε το κρέας της γλώσσας και λίγη μουστάρδα. Εξαιρετική είναι και η λεμονάτη γλώσσα.



Μυαλό

Εάν είστε τυχεροί και βρείτε μυαλό στο χασάπη σας, μην το αφήσετε. Κάνει καλό στις δυσλειτουργίες της καρδιάς, ενώ σίγουρα η γεύση του θα σας ενθουσιάσει. Οι περισσότεροι αποφεύγουμε να το δοκιμάσουμε, όχι μόνο λόγω της όξινης γεύσης την οποία εικάζουμε ότι έχει, αλλά κυρίως, λόγω της υφής του που μοιάζει περισσότερο με «ζελέ». Το μυαλό στην πραγματικότητα όμως, έχει ήπια γεύση και είναι ελαφρώς γλυκό και πολύ τρυφερό.

Η προετοιμασία του χρειάζεται αρκετό χρόνο. Αρχικά, απαιτείται ένας καλός διαχωρισμός που θα απομακρύνει τυχόν θρόμβους και ό,τι περιττό υπάρχει σε αυτό. Στη συνέχεια πρέπει να παραμείνει για περισσότερες από 4 με 5 ώρες μέσα στο νερό, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα περιττά συστατικά του και η συχνή αλλαγή του νερού είναι αναγκαία καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη που το καλύπτει και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε ζωμό για να πάρει τη μυρωδιά που επιθυμούμε.

Πρόταση: Μπορείτε να τηγανίσετε το μυαλό, αφού πρώτα το έχετε αλευρώσει καλά και μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο τηγάνι λίγο φασκόμηλο που προσθέτει εξαιρετική γεύση και άρωμα. Συνοδέψτε το με ψωμί ολικής αλέσεως και απολαύστε το με την καρδιά σας.



Καρδιά

Όπως το συκώτι και τα νεφρά, έτσι και την καρδιά μπορούμε εύκολα να τη βρούμε στο εμπόριο. Αλλά καλύτερο είναι να προτιμάμε καρδιά από μικρά ζώα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γεύση και θρεπτική για τον οργανισμό. Πριν να μαγειρευτεί χρειάζεται προσεκτικό καθάρισμα, αφαίρεση όλων των φλεβών και μυών, που δεν τρώγονται και στη συνέχεια, σιγανό βράσιμο για αρκετή ώρα μέσα σε κρασί και ζωμό.

Πρόταση: Κοκκινιστή καρδιά με δαμάσκηνα και μπέικον, είναι μια μοναδική εμπειρία. Συνοδεύεται άψογα με πατάτες κι ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

clickatlife.gr


Δείτε ακόμη:
Ας μαγειρέψουμε... Κεφαλάκια αρνίσια, γλώσσα μοσχαρίσια & μυαλά +pics
Για πολύ κρασί ~ Μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου