(Ψηφοθηρικό) Σχέδιο - ανάσα για χιλιάδες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πιλοτικό ξεκίνημα σε 13 δήμους, έναν σε κάθε περιφέρεια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το σχέδιο που παρουσιάζει το Έθνος της Κυριακής και στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, θα εφαρμοστεί με το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να είναι σε άμεση σχέση με...
την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθορίζονται τα ποσά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «είναιο αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση».
Συγκεκριμένα προβέλονται:
- οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια
- όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200€ το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά.
- προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450€ το μήνα)
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.
«Πρόθεσή μας είναι την επόμενη χρονιά αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση ως την «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».
«Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.
Ακόμη ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα για την επέκταση των ελέγχων σε όλη τη χώρα - και το μήνα που διανύουμε, αλλά και το Σεπτέμβριο.
«Το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών θα βρίσκονται συνεχώς στην Περιφέρεια και θα συνεχίζουν τους ελέγχους και αυτό να το καταλάβουν αρκετά καλά ορισμένοι, που θεωρούν ότι σ' αυτή τη χώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Έσπευσε, πάντως, να συνδυάσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά με την επέκταση της ασφάλισης, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Όπως σημείωσε, «μέσα σε περιόδους κρίσης, από κάποιους θεωρούνταν πολυτέλεια να μιλάμε για κοινωνικό κράτος. Ωστόσο έχουμε εγκαταστήσει πλέον όλα τα εργαλεία για να έχουμε σαφή άποψη του τι πραγματικά συμβαίνει».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου