Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τους έτσουξε τους Βαρνταρσκέους ο τάφος στην Αμφίπολη +Νέες φωτό


Τον πανικό τους με αφορμή όσα φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη δείχνουν πλέον τα Σκόπια. Από τη μία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σκοπιανοί αρχαιολόγοι, παρά την «πόρτα» που έχουν φάει κατά καιρούς, επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να… συνδράμουν στις ανασκαφές που γίνονται, και από την άλλη, φοβούμενοι ότι θα αποκαλυφθεί η πλαστή ταυτότητά τους, ειρωνεύονται τη χώρα μας σε περίπτωση που τα ευρήματα οδηγήσουν στην εύρεση των τάφων της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και του γιού τους Αλέξανδρου Δ’.


Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τις ανασκαφές και ότι «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», ενώ κάνουν μια σειρά από εκτενή ρεπορτάζ, με σχόλια και ειρωνικές αιχμές.

«Αυτό το οποίο θα βρεθεί στην Αμφίπολη θα επιβεβαιώσει για πάντα τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Αυτή είναι η άποψη των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι δεν παύουν να συνδέουν τον τάφο της Αμφίπολης με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα «Sitel» και στη συνέχεια προβαίνει σε σχόλια μιας φανταστικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική χαρά και την ευχαρίστησή μου, που δημιουργείται από τη σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια ξεχωριστή ανακάλυψη στον τομέα της διεθνούς αρχαιολογίας» θα πει στη φανταστική ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.

Μάλιστα, σε εμφανίσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Βίκτορ Λίλκικ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της Ρωξάνης και του Αλεξάνδρου Δ’, εφόσον τους ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, η οποία όπως ισχυρίζονται δεν έδειξε θετική ανταπόκριση.


Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τη Δημοκρατία:


Πηγή: Δημοκρατία

Αρχαία Αμφίπολη: Τα νέα ευρήματα που απέφερε η ανασκαφή την Πέμπτη Νέα ευρήματα απέφεραν οι ανασκαφικές εργασίες που συνεχίζονται στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου.

Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου.

Επιπλέον φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.

Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή με προτεραιότητα τη στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


Το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου