Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ ~ Τα 6 νέα σημεία που πρέπει να προσέξετε


Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί απ’ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή, καθώς και ο αριθμός των δόσεων.


Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί απ’ όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση και συνολικά οι δόσεις να ανέλθουν σε 6 (τελευταία δόση τον Φεβρουάριο).
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Μάλιστα, όπως γράφει το Έθνος, οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται θα αφορούν όσους κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, δεδομένου ότι με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις μείωση φόρου έως και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε περίπου 396 περιοχές.
Για παράδειγμα για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται η τελευταία δόση να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ο φόρος θα κατανεμηθεί σε έξι δόσεις.

2. Θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις εκείνες που η αξία των ακινήτων πολλαπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές θα είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη ακινήτων. Για παράδειγμα, οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013, δηλαδή τα 59.408 ευρώ. Αντίθετα, σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής για οικόπεδο 300 τ.μ. το 2013 είχε υπολογιστεί αξία 115.000 ευρώ, ενώ το 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χαμηλότερες τιμές ζώνης του δήμου, η αξία μειώθηκε στα 35.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί το χαμηλότερο ποσό, δηλαδή των 35.000 ευρώ, που αναφέρεται στο ανωτέρω παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Διαδίκτυο.

3. Αυτό που θα πρέπει να πράξουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να ελέγξουν την αξία των ακινήτων τους. Αυτό μπορούν να το πράξουν συγκρίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου τις αξίες που είχαν υπολογιστεί το 2013 και αυτές που υπολογίστηκαν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών. Για τα οικόπεδα, τους βοηθητικούς χώρους και τα διαμερίσματα υπάρχουν οι αξίες που μπορούν να συγκριθούν, ωστόσο δεν υπάρχουν αξίες για τα αγροτεμάχια. Πάντως, οι περιπτώσεις λαθών από τη φορολογική διοίκηση στα αγροτεμάχια είναι λίγες.

4. Πολλά λάθη όμως έχουν γίνει και από τους ίδιους τους φορολογουμένους κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Για παράδειγμα, έχουν δηλωθεί ως οικόπεδα αγροτεμάχια, ενώ λάθη έχουν γίνει στις προσόψεις στους ορόφους που δεν έχουν δηλωθεί και στα ημιτελή κτίσματα. Συγκεκριμένα, αρκετοί ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων, αν και δήλωσαν τον κωδικό 99 του Ε9 (για τα ημιτελή κτίσματα), δεν δήλωσαν στη στήλη 32 τον κωδικό 8. Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί η έκπτωση 60% για τα κτίσματα αυτά.

5. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι και γενικότερα όσοι υπέπεσαν σε λάθη στο έντυπο Ε9 θα πρέπει, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) και το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και να διορθώσουν τα λάθη. Αμέσως μετά θα γίνει νέα επανεκκαθάριση. Η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

6. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε βάρος των φορολογουμένων, οι οποίοι θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να διορθώσουν τα λάθη αυτά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ειδικότερα:

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο έτος.

Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου