Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Πώς παγώνει γρηγορότερα ένα μπουκάλι κρασί;Πώς μπορούμε να παγώσουμε ένα μπουκάλι κρασί, τόσο γρήγορα ώστε οι καλεσμένοι μας να μην προλάβουν να καταλάβουν ότι τα ποτήρια τους άδειασαν;

Η λύση είναι εδώ και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένη!

Για να παγώσουμε ένα μπουκάλι κρασί χρειαζόμαστε ένα βαθύ σκεύος, πολύ πάγο, κρύο νερό και πολύ πολύ αλάτι.

Πρώτα γεμίζουμε το σκεύος με πάγο, προσθέτουμε μια δυο χούφτες αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Χώνουμε την φιάλη κρασιού μέσα στον πάγο.

Στη συνέχεια γεμίζουμε το σκεύος με κρύο νερό, όσο πιο πολύ γίνεται, έτσι ώστε η φιάλη μας να χωθεί σχεδόν ολόκληρη κάτω από ένα στρώμα αλατισμένου,  παγωμένου νερού.

Γιατί είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος;

Για να κρυώσει το κρασί μας, πρέπει η ζέστη (που είναι ουσιαστικά ενέργεια) να μεταφερθεί εκτός της φιάλης αλλά και εκτός του γύρω περιβάλλοντος. Το υγρό μεταφέρει ευκολότερα την ζέστη συγκριτικά με τον αέρα που βρίσκεται γύρω από τα παγάκια.

Γι΄ αυτό το κλειδί για γρηγορότερο πάγωμα είναι το κρύο νερό.

Το αλάτι από την άλλη μειώνει το σημείο ψύξης (για τον ίδιο λόγο ρίχνουμε αλάτι στον αυτοκινητόδρομο τον χειμώνα). Ρίχνοντας αλάτι στο σκεύος με τα παγάκια και το νερό,  αυτά  λιώνουν γρηγορότερα.

Για να λιώσει ο πάγος χρειάζεται ενέργεια και η κοντινότερη πηγή από όπου μπορεί να ρουφήξει ενέργεια είναι… μαντέψτε; Η φιάλη με το ζεστο κρασί!
 
Ο χρόνος που χρειάζόμαστε για να παγώσει ένα μπουκάλι κρασί με αυτόν τον τρόπο είναι περίπου 10 λεπτάhttp://www.krasiagr.com/?p=58828

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου