Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Σε ποιό βάθος μέσα στο νερό μπορεί να μας σκοτώσει η πίεση;


Κάθε 10 μέτρα που κατεβαίνουμε στον βυθό, η πίεση αυξάνεται κατά μία ατμόσφαιρα.

Μόλις στα τρία μέτρα, το διάφραγμά μας δεν είναι αρκετά δυνατό για να φουσκώσει τους πνεύμονές μας έναντι της πίεσης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ο καταδυτικός εξοπλισμός προμηθεύει με αέρα στην ίδια πίεση με το νερό στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό έχει αποτέλεσμα μέχρι περίπου τα...
60 μέτρα βάθος, αλλά στα πιο βαθιά, το υψηλής πίεσης οξυγόνο γίνεται τοξικό.

Για να πάμε πιο βαθιά, πρέπει να μειώσουμε τη συγκέντρωση οξυγόνου αντικαθιστώντας ένα μέρος με ήλιο, που είναι αδρανές ώστε να μην αντιδρά με τίποτα στο σώμα προκαλώντας τοξικότητα.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στη διατήρηση ενός ασφαλούς μείγματος αερίων για να αναπνέουμε σε αυτήν την πίεση είναι αυτά που ουσιαστικά περιορίζουν το βάθος στο οποίο μπορούμε να πάμε κι όχι τόσο οποιαδήποτε άμεση επίδραση της σύνθλιψης.

Σταδιακά, στο τέλος, η πίεση θα προκαλέσει την αλλαγή της μοριακής μορφής των ενζύμων του σώματός μας σταματώντας όλες τις μεταβολικές διεργασίες.

Η βαθύτερη κατάδυση που έχει καταγραφεί με μη άκαμπτο σκάφανδρο είναι 330 μέτρα, αλλά οι φάλαινες φυσητήρες μπορούν να καταδυθούν μέχρι και 3 χιλιόμετρα.

Το κονσερβοποιημένο κρέας αποστειρώνεται σε πίεση που αντιστοιχεί σε 60 χιλιόμετρα βάθος, άρα η θανατηφόρος πίεση είναι μεταξύ 3-60 χιλιομέτρων.

Το βαθύτερο τμήμα του ωκεανού είναι 11 χιλιόμετρα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου