Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Καναρίνια ~ Φωτισμός & εξοπλισμός για αναπαραγωγή



Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το θέμα του φωτισμού των πουλιών. Αντίθετα από τον άνθρωπο, τα περισσότερα ζώα, μα  κυρίως τα πουλιά, εξαρτώνται από τον ημερήσιο ηλιακό κύκλο και τις εποχές για να ρυθμίσουν τον μεταβολισμό τους και γενικότερα το βιολογικό ρολόι τους. Και ειδικά τα πουλιά έχουν πολύ ψηλά ανεπτυγμένη την αίσθηση του φωτός. 

Αντίθετα από εμάς τους ανθρώπους, που αντιλαμβανόμαστε το φως μέσα από τα μάτια, τα πουλιά έχουν...
ένα πρόσθετο τρόπο να αντιλαμβάνονται το φως. 'Ενα ειδικό αδένα γύρω από το μάτι τους. Αυτό το όργανο δουλεύει σε συνεργασία με το φως που λαμβάνει ένα πουλί από το μάτι, επηρεάζοντας τον κωνοειδή και βλεννογόνο αδένα μέσα στον εγκέφαλό του, που είναι και υπεύθυνοι για την ανάπτυξη «Θερμόαιμων» ζώων. 

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το φως, η ένταση και οι διάφορες χρωματικές παραλλαγές του επηρεάζουν το πουλί, λειτουργώντας  σαν μηχανισμός ρύθμισης που καθορίζει το καθημερινό ρολόι του. Το ηλιακό φως επηρεάζει όμως και την υγεία του ζώου. Η υπεριώδης ακτινοβολία  (UV) προστατεύει - σε συνεργασία με το ανοσιοποιητικό σύστημα - το πουλί από επιφανειακά μικρόβια και βακτήρια, το κάνει να αισθάνεται ψυχολογικά καλά, με τη έννοια του ότι βιολογικά καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε μια φυσιολογική περιβαλοντολογική κατάσταση και έτσι συνεχίζει τον φυσικό ρυθμό ζωής του. 

Πολλά ζώα επίσης, χρησιμοποιούν το ηλιακό φως για να συνθέσουν τη βιταμίνη D. Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι οι οπτικές ικανότητες ενός πουλιού είναι αρκετά διαφορετικές από τις ανθρώπινες. Εμείς έχουμε την λεγόμενη τριχρωματική όραση (βλέπουμε τρία πρωτεύοντα χρώματα) ενώ τα πουλιά έχουν τετραχρωματική όραση.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω για να δείξω πόσο σημαντικό είναι το θέμα του φωτισμού για τη ζωή ενός πουλιού. Ας σκεφτούμε τώρα την κατάσταση ενός πουλιού σε κλουβί. Αν είναι σε έξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, τότε δε χρειάζεται να μιλάμε για τεχνητό φωτισμό. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι συνήθως είναι μέσα σε κάποιο δωμάτιο και η δική μας δουλειά είναι να του δώσουμε όσο πιο σωστό τεχνητό φωτισμό γίνεται, ούτως ώστε να μη διαταραχτεί το βιολογικό του ρολόι, για τους λόγους που ήδη αναφέραμε.
Φυσικά, ο ήλιος είναι το καλύτερο για τα πουλιά μας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα συνδυάζουμε όλα.  


Ας ξεκινήσουμε με τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε:

-Κατάλληλες λάμπες φωτισμού κυρίως φθορίου (με τα παρελκόμενα: σκαφάκι, καλώδιο, διακόπτη κλπ) ή Led (τόσες ώστε να έχουμε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο).  Καλό είναι να χρησιμοποιούμε κατάλληλες για την υγεία το πουλιών λάμπες που υπάρχουν στο εμπόριο οι οποίες εκπέμπουν και ακτινοβολία UV.

-Μια (ή περισσότερες ανάλογα το χώρο) επιπλέον κοινή λάμπα το πολύ 40watt (με τα παρελκόμενα καλώδια, διακόπτη κλπ) που να δίνει στο χώρο αμυδρό φωτισμό 


-    Ένα φωτάκι νυκτός (αυτόματο με φωτοκύτταρο) 

-    2 χρονοδιακόπτες (καλύτερα αναλογικούς, όχι ψηφιακούς) με δυνατότητα ρύθμιση ανά 15’ (ή ανά 30'). 

  Η συνδεσμολογία έχει ως εξής:

Συνδέουμε την κοινή λάμπα με τον ένα χρονοδιακόπτη και την φθορίου με τον άλλο. Ρυθμίζουμε τους χρονοδιακόπτες σύμφωνα με την παρακάτω λογική. 

Το πρωί Θα πρέπει να ανάβει πρώτα η κοινή μικρή λάμπα που θα σημαίνει για τα πουλιά ξημέρωμα (π.χ. στις 07:00) και θα  μένει αναμένει  για περίπου 30’-45’, στη συνέχει θα ανάβουν οι βασικές λάμπες (π.χ. 07:30), μετά από λίγο (π.χ. 15’ εξαρτάται από τη δυνατότητα ρύθμισης του χρονοδιακόπτη) θα σβήνει η κοινή λάμπα (π.χ. 07:45). 

Το βράδυ 15’ πριν σβήσει ο βασικός φωτισμός, θα ανάβει πάλι η κοινή λάμπα (π.χ. 20:00) και στη συνέχεια θα σβήνει ο βασικός φωτισμός (π.χ. 20:15) που θα σημαίνει για τα πουλιά μας ότι σουρούπωσε, ενώ η κοινή λάμπα θα μένει αναμμένη για 30’-40’ περίπου (π.χ. 21:00) και μετά θα σβήνει. 

Το μικρό φωτάκι νυκτός (το οποίο διαθέτει φωτοκύτταρο και ανάβει μόνο όταν είναι σκοτάδι) είναι για λόγους ασφαλείας, κυρίως στην φάση της αναπαραγωγής, ώστε αν μια κανάρα πεταχτεί από τη φωλιά της π.χ. από ένας σεισμό, να μπορεί να δει ώστε να ξανά μπει στη φωλιά της.Υπάρχουν ακόμα και ημερολόγια που αναφέρουν τις ώρες ανατολής-δύσης τα οποία μπορούμε να συμβουλευτούμε.

Η διάρκεια του βασικού φωτισμού εξαρτάται από την εποχή π.χ. στην αναπαραγωγή 13-15 ώρες, στην περίοδο συντήρησης 6-7 ώρες κλπ. Άρα σταδιακά θα πρέπει να ρυθμίζουμε τους χρονοδιακόπτες ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε:
Α) Σταθερό και ποιοτικό φωτισμό κατάλληλο για την διαχείριση των καναρινιών μας (προετοιμασία αναπαραγωγής-πύρωμα-αναπαραγωγή) 
Β) Οι κανάρες συνηθίζουν τον τρόπο αυτό και ξέρουν περίπου πότε ξημερώνει και πότε νυχτώνει, φροντίζοντας να έχουν φάει, να έχουν μπει έγκαιρα στη φωλιά τους και να έχουν ταΐσει τα μικρά τους. 

Δείτε ακόμη: 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου