Κάθε νοικοκυριό σήμερα έχει μία ηλεκτρική σκούπα για το καθαρισμό της σκόνης και των μικρών σκουπιδιών. Την έκανε γνωστή ο ευρηματικός στο marketing, William Hoover (ναι υπάρχουν ακόμη στο εμπόριο), ο οποίος αρχικά πωλούσε... σέλες!
Από το 1599 ξεκίνησαν οι προσπάθεις για τη δημιουργία μιας μηχανής απορρόφησης της σκόνης, στα 1869 δημιουργήθηκε η πρώτη σκούπα με μοτέρ, για να φτάσουμε επιτέλους στον 20ό αιώνα και την ανακάλυψη της πρώτης φορητής ηλεκτρικής σκούπας, η οποία χρεώνεται σε ένα ασθματικό ηλικιωμένο επιστάτη, που έπρεπε να κάνει κάτι για να μην χάσει τη βραδινή δουλειά του. Το 1907 ο Τζέιμς Σπάνγκλερ που ήταν υπεύθυνος για την καθαριότητα ενός πολυκαταστήματος στο Κάντον του Οχάιο, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού η σκούπα με την οποία καθάριζε τα χαλιά άφηνε πολύ σκόνη που του προκαλούσε ένα επίμονο βήχα...
Συν τοις άλλοις, ήταν αρκετά ογκώδης και βαριά, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται με εξαιρετική δυσκολία.
Σε μια απεγνωσμένη κίνηση για να μην χάσει τη δουλειά του, ο Σπάνγκλερ (διπλανή φωτό) προσπάθησε να φτιάξει μια ελαφριά σκούπα. Πήρε λοιπόν ένα άδειο τενεκεδένιο κουτί και αφού έβαλε κολλητική ταινία στις άκρες, το τοποθέτησε πάνω σε ένα σετ τροχών. Στη συνέχεια, προσκόλλησε μια κυλινδρική βούρτσα και ένα μικρό ανεμιστηράκι στη μία πλευρά του τενεκέ και ένα μακρύ χερούλι μαζί με μια μαξιλαροθήκη στην άλλη. Το ανεμιστηράκι πρόσδιδε ενέργεια στη βούρτσα που περιστρέφονταν, ενώ η μαξιλαροθήκη χρησίμευε για να κρατήσει τη σκόνη και τη βρωμιά.
Ο Σπάνγκλερ ήταν τόσο ευχαριστημένος με το νέο "ηλεκτρικό απορροφητικό σαρωτή", όπως ο ίδιος το ονόμαζε, που αφού το πατένταρε άρχισε να το φτιάχνει στο εργαστήριο του και να το πουλάει από πόρτα σε πόρτα. Μια από τις πρώτες πελάτισσες του ήταν η ξαδέρφη του Σούζαν Χούβερ, σύζυγος ενός πλουσίου και επιφανούς πολίτη του Κάντον.
Ο Γουίλιαμ Χούβερ (Hoover), ή αλλιώς "Αφεντικό" (τον φώναζαν έτσι οι υπάλληλοι του γιατί ήταν πολύ καλός μαζί τους) είχε ένα μαγαζί που έφτιαχνε σέλες για άλογα, όμως έβλεπε ότι η ανάπτυξη του αυτοκινήτου σύντομα θα του "έκοβε" τη δουλειά.
Βλέποντας ο Χούβερ τον σαρωτή που αγόρασε η σύζυγος του, ενθουσιάστηκε και σκέφτηκε ότι αν τον βελτίωνε θα μπορούσε να τον εκμεταλλευτεί εμπορικά.
Έτσι, λοιπόν, το 1908 εξαγόρασε από τον επιστάτη τα δικαιώματα παραγωγής του σαρωτή, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής στην εταιρία που είχε ιδρύσει από το 1908 ο Σπάνγκλερ, την Electric Suction Sweeper Co (το 1922 θα μετονομασθεί σε Hoover Co.).
Η νέα εταιρία απασχολούσε έξι άτομα (ανάμεσα τους και ο Σπάνγκλερ σε ρόλο επόπτη), που κατασκεύαζαν έξι μηχανές τη μέρα. Το πρόβλημα που απασχολούσε το "Αφεντικό" ήταν ότι κανένας έμπορος δεν θα δεχόταν να βάλει στο μαγαζί του ένα νέο προϊόν από μια άγνωστη εταιρία, γι' αυτό λοιπόν σκαρφίστηκε ένα απλό, αλλά ιδιοφυές, σχέδιο.
Έβαλε λοιπόν μια διαφήμιση στην Saturnday Evening Post, όπου καλούσε τους αναγνώστες να χρησιμοποιήσουν για 10 μέρες τον ηλεκτρικό σαρωτή χωρίς την παραμικρή χρέωση. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και ο Χούβερ απάντησε γραπτώς σε όλους, ενημερώνοντας τους ότι θα μπορούσαν να παραλάβουν τον σαρωτή από το κατάστημα της περιοχής τους. Παράλληλα, ενημέρωσε μερικούς επιλεγμένους εμπόρους ότι θα τους αποσταλλεί ένας σαρωτής ώστε να το παραλάβει ο πελάτης. Αν ο πελάτης αγόραζε τη σκούπα, τότε ο έμπορος θα έπαιρνε την προμήθεια του, ενώ στην περίπτωση που η σκούπα επιστρεφόταν, τότε ο έμπορος θα μπορούσε να την κρατήσει στο μαγαζί του σαν δείγμα.
Η λύση ήταν μία: επίδειξη στο σπίτι. Ο Χούβερ απέσυρε όλες τις ηλεκτρικές σκούπες από τα καταστήματα και προσέλαβε πωλητές που θα έκαναν επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα. Προσέλαβε νέους άντρες τους οποίους εκπαίδευσε ως προς τα μυστικά της πώλησης. Επειδή, όμως, πίστευε ότι
οι νέοι πωλητές πρέπει να ξέρουν απέξω και ανακατωτά αυτό που πουλάνε, τους ζητούσε να αποσυναρμολογήσουν και στη συνέχεια, να συναρμολογήσουν τις ηλεκτρικές σκούπες, μια διαδικασία που επαναλαμβάνονταν συχνά.
Η πώληση από πόρτα σε πόρτα παρέμεινε δημοφιλής μέχρι λίγο μετά το θάνατο του Χούβερ το 1932, σε ηλικία 83 χρονών. Τα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα μεταφοράς και η αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των γυναικών μετά τον πόλεμο, κατέστησαν την προσωπική πώληση λιγότερο αποτελεσματική και ανάγκασαν τους διαδόχους του Χούβερ (η οικογένεια του διεύθυνε την εταιρία μέχρι τη δεκαετία του '40) να στραφούν ξανά στα εμπορικά καταστήματα.
Σήμερα, το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Γουίλιαμ Χούβερ, ένα αγροτόσπιτο 150 ετών της βικτωριανής περιόδου, έχει εξελιχθεί σε ιστορικό μουσείο της Hoover, για να θυμίζει στους
νεώτερους πως φτιάχτηκε η πρώτη ηλεκτρική σκούπα και πως εξελίχθηκε έκτοτε.
Πηγή: Ι. Πρωτοπαπαδάκης ~ Γνωστά ονόματα, άγνωστες ιστορίες
Διαβάστε ακόμη:
Αυτό το ξέρατε; Bic - Boulgari - Nike
LEGO: τα παιχνίδια που έφτιαξε ένας μαραγκός για να ξεχάσουν τα παιδιά του τον θάνατο της μητέρας τους...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου