Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Επιστροφή στα σκατά για τα πανεπιστήμια


Οι «φοιτητοπατέρες» επιστρέφουν στα... πολυσύνθετα καθήκοντά τους, με διαβατήριο επικυρωμένο από τον νέο υπουργό Παιδείας, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Αριστείδη Μπαλτά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η νέα ηγεσία του υπουργείου θα επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ. Πρόκειται για επιστροφή στην εποχή του νόμου-πλαισίου που ψηφίστηκε το 1982 επί ΠΑΣΟΚ και...
στις στρεβλώσεις που παρήγαγε με την αποθέωση της κομματοκρατίας και της «ανεξέλεγκτης» ισχύος των φοιτητικών παρατάξεων. Η οπισθοδρόμηση, όπως εκφράζεται με την επαναθεσμοθέτηση της φοιτητικής συμμετοχής, αναμένεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, όπως προκαλεί και η εξαγγελία περί κατάργησης των Συμβουλίων.

Από την άλλη βέβαια, ο κ. Μπαλτάς κάνει προσεκτικά βήματα σε σχέση με τις αλλαγές που θα γίνουν στη λειτουργία των ΑΕΙ, τακτική που πάντως επικρίνεται από μερίδα πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητεί καθαρή ρήξη με τον νόμο 4009 του 2011 για τα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, παρά την απόφαση του κ. Μπαλτά για κατάργηση των Συμβουλίων –πρόκειται για όργανο που αποτέλεσε την τομή στο σύστημα διοίκησης που εγκαθίδρυσε ο νόμος 4009–, δεν θα καταργηθούν οι πρυτάνεις που εξελέγησαν με βάση τον ίδιο νόμο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:

1. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν εκ νέου δικαίωμα ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Με τον ισχύοντα νόμο 4009 ψηφίζουν μόνο οι πανεπιστημιακοί. Βέβαια, δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών. Δηλαδή, εξετάζεται εάν το αποτέλεσμα των φοιτητών θα αποτελεί το 40% του συνόλου των ψήφων, εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί ή εάν η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών θα συναρτάται με το ποσοστό της συμμετοχής τους στις εκλογές.

2. Η φοιτητική συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές θα θεσμοθετηθεί με μεταβατικό νόμο, όπως χαρακτηρίζεται από το υπ. Παιδείας. Οι διατάξεις του θα ρυθμίζουν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας (π.χ. κατάργηση των Συμβουλίων, ορισμός νέου συστήματος ανάδειξης των πρυτανικών αρχών) και κατόπιν θα ενταχθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο.

3. Δεν θα παυθούν οι πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί με τον νόμο 4009. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από «σκληροπυρηνικούς» πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν καθαίρεση των νυν πρυτάνεων. Αντίθετα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θεωρεί ότι μια καθαίρεση θα προκαλέσει όξυνση και διχασμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

4. Για τη διαμόρφωση πρότασης για τον νέο νόμο-πλαίσιο θα οριστεί επιτροπή σοφών από το υπουργείο και κατόπιν θα γίνει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Η νέα ηγεσία δεν αποκλείει από το τραπέζι του διαλόγου ιδέες για θεσμοθέτηση Συμβουλίου στα ΑΕΙ το οποίο δεν θα έχει τιμωρητικό ρόλο, ως προς τη λογοδοσία του πρύτανη για τις πράξεις του, αλλά συμβουλευτικό. Επίσης, ο κ. Μπαλτάς δεν θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου πριν αυτό καταργηθεί από τον νόμο 4009. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το ερώτημα του ασύλου σε πολύ πιο λογικούς όρους, ευελπιστώντας ότι τα φαινόμενα βίας εντός των ΑΕΙ θα μειωθούν στο ελάχιστο, αν δεν εξαφανιστούν τελείως, επειδή η νέα κυβέρνηση είναι μια άλλου είδους κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνει το άσυλο, παρότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ», σχολίασε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Και συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Μπαλτά είναι αντιφατικές και υποδηλώνουν εμμονή σε εξωτικές ιδεοληψίες».



Αλέξανδρος Νεχαμάς: Η ελπίδα απεδείχθη αφελής

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε τους επιστήμονες Ελληνες και ξένους, που ήρθαν από το εξωτερικό ως μέλη των Συμβουλίων (Σ.Ι.) των ελληνικών ΑΕΙ, «ίσως αφελείς», επειδή δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν. Ιδού πώς σχολιάζει ενδεικτικά στην «Κ» τη δήλωση Μπαλτά ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Παν. Princeton ΗΠΑ και μέλος του Συμβουλίου του Παν. Αθηνών:

«Ο κ. Μπαλτάς έχει απόλυτο δίκιο. Η απόφασή μου να συμμετάσχω στο Σ.Ι. –απόφαση που πήρα με μεγάλο ενθουσιασμό– ήταν εξαιρετικά αφελής. Αφενός, δεν περίμενα ποτέ να αντιμετωπίσω τις παλινωδίες των κυβερνώντων. Με διάφορες τροπολογίες στον νόμο 4009 οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεχείρησαν να καταστήσουν τον ρόλο των Σ.Ι. προβληματικό, χωρίς εναργές αντικείμενο και ξεκάθαρες δικαιοδοσίες.

Αφετέρου, η απόφασή μου ήταν αφελής διότι ποτέ δεν περίμενα το πάθος –θα μπορούσα να πω το μίσος– με το οποίο οι αντίπαλοι των Σ.Ι., πολλοί εξ αυτών φίλοι και συνάδελφοι, μας αντιμετώπισαν. Αντίθετα, περίμενα μια ήπια, καλοπροαίρετη συζήτηση του θέματος, καθώς και όλων των πολύ σοβαρών προβλημάτων των ΑΕΙ. Αντί διαλόγου, ύβρεις –“πεμπτοφαλαγγίτες”, “ναζί”, “μακαρθικοί”–, καταλήψεις, ομηρίες και ανάγκη να συνεδριάζουμε κρυφά. Αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης, κακοπιστία εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Ελπίσαμε ότι, κάπως, θα συμβάλουμε σε μια κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, η ελπίδα απεδείχθη αφελής. Ο κ. Μπαλτάς είχε δίκιο. Οχι όμως μόνο για τους λόγους που έθιξε στην ομιλία του. Η ευθύνη ανήκει στην απογοητευτική συμπεριφορά και των δύο πλευρών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου