Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Eγκρίθηκε η ελληνική πρόταση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο ~ Τα μέτρα ΣΟΚ που έρχονται


Ένα σημαντικό βήμα για συμφωνία με την Τρόικα. Έρχεται νέο μνημόνιο με 74 δις δάνειο και 13~17 δις έξτρα φόρους σε αυτούς που ήδη πληρώνουμε:

Σοκάρουν τα μέτρα του Μνημονίου, καθώς θα είναι 13 δισεκ. και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 17 δισεκ. Την έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου έλαβε η ελληνική πρόταση για συμφωνία η οποία θα σταλεί στους δανειστές. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δάνειο...

13 δισεκ. για τις άμεσες ανάγκες και 50 έως 61 δισεκ. για το διάστημα έως το 2018.

Και τα δύο δάνεια θα χορηγήσει ο ESM. 


Δηλαδή η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδος θα είναι 63 έως 74 δισεκ. ευρώ.
 

Είναι πολύ πιθανό το τελικό ύψος της χρηματοδότησης να φθάσει τα 74 δισεκ. ενώ με βάση τον διεθνή τύπο οι κεφαλαιακές ανάγκες προσεγγίζουν τα 80 δισεκ.
 

Η συμφωνία θα έχει χαρακτηριστικά καθαρού Memorandum of Understanding (MoU) θα πρόκειται για ένα καθαρό μνημόνιο περί τα 13 δισ (+4 δισ) στην 3ετία. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διορία για την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους δανειστές ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9/7.









Η πρόταση εγκρίθηκε από όλους και κατατίθεται άμεσα στους δανειστές, επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τυχόν αλλαγές και διορθώσεις που μπορούν να ζητηθούν από την πλευρά των δανειστών. Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι αύριο Παρασκευή και βεβαίως το Σάββατο θα κλειδώσει η συμφωνία.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα αναλυθούν από τους θεσμούς μέχρι το Σάββατο το πρωί.
Στις 10 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου του 2015 θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group και στις 16:00 του Σαββάτου έχει συγκληθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Στο μεταξύ, μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα.

Από το πρωί της Πέμπτης επικρατεί πυρετός διεργασιών με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Στο Μαξίμου βρέθηκαν το πρωί και ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος.

Το οικονομικό επιτελείο, και κυρίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε στον πρωθυπουργό την πρώτη εικόνα, αλλά και το που κινούνται οι δανειστές όσον αφορά κυρίως τέσσερα ζητήματα που θέλει να ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Οικονομικών και να αποκρυσταλλωθεί η θέση της Ελληνικής πλευράς, αλλά και τύπων εταίρων.

Αυτήν την ώρα συζητούνται τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Με βάση και την πρόταση προς τον ESM φέρεται πως η ελληνική πλευρά κινείται σε μια άλλη γραμμή που είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουν οι δανειστές.

Και σε αυτό βοήθησε η αλλαγή του κεντρικού προσώπου στην κορυφή της διαπραγματευτικής πυραμίδας.


Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες: 

- Η ελληνική πρόταση εξακολουθεί να προβλέπει συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%.
- Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%.
- Πιθανή θεωρείται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξει κατάργηση να δούμε κάποια αλλαγή συντελεστών.
- Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.
- Δεδομένη η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά τα πρώτα μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να φέρει άμεσα στο πλαίσιο αυτής της προρυθμισης που προωθεί κ στο πλαίσιο οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης:
- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
- Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε 3ετές πρόγραμμα με τις εξής πτυχές:

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» σταδιακά ένα νέο τριετούς διάρκειας χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα άνω των 55 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την επιστολή - αίτημα που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς θα κατατεθεί σήμερα στους θεσμούς και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς.


Το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνει δε, τη δέσμευση της Ελλάδος «να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως».
Την αξιολόγηση του νέου ελληνικού αιτήματος για 3ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ανέθεσε ήδη στην Κομισιόν και την ΕΚΤ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά να αξιολογήσουν:
α) Την ύπαρξη κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο ή των κρατών μελών της
β) Μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αξιολογήσουν το εάν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο, και:
γ) Τις πραγματικές ή τις δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Μεταρρυθμίσεις

Αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πρώτη φάση, πιθανότατα ένα πρόγραμμα «γέφυρα», για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης. Το βάρος πέφτει στο Eurogroup το οποίο συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα μετά το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM.

Στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα μέχρι αύριο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί καν να φθάσει το «ελληνικό ζήτημα» μέχρι τη σύνοδο κορυφής των «28» την Κυριακή, η οποία δεν αποκλείεται να ματαιωθεί αν προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόκειται να επισκεφθεί εντός της ημέρας και το Βερολίνο, προκειμένου να «γεφυρώσει» τις διαφορές και κυρίως να φρενάρει την επιδίωξη του Σόιμλπε για ένα Grexit.


Φορολογικά μέτρα

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ:
-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Συνεπώς: όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.
Ακόμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα:
-Οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
*2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
*4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
*6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
*8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
-Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.
-Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).


Ασφαλιστικό

Μπροστά στα άδεια ταμεία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

 Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:
-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.
-Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.
-Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.



Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης της αριστερής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
 
1)Οι καταθέσεις μειώθηκαν 30 δισεκ. από την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία από τα 148 δισεκ. υποχώρησαν στα 119-118 δισεκ

2)Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση που ξεπερνάει το 1,5%.

3)Οι τράπεζες έκλεισαν, εξέλιξη πρωτοφανή.
Ακόμη και την περίοδο της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας του 2012 με αρνητικά κεφάλαια οι τράπεζες δεν έκλεισαν.

4)Επιβλήθηκαν capital controls εξέλιξη ατιμωτική για την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα, ενώ θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2016 ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία.

5)Τα NPLs έχουν δραματικά εκτιναχθεί θα πρόκειται για την χειρότερη χρονιά το 2015 για τα προβληματικά δάνεια.

6)Οι τράπεζες ξέμειναν από ρευστότητα και θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

7)Η οικονομία έχει καταρρεύσει στην κυριολεξία, ο ιδιωτικός τομέας έχει παραλύσει.

8)Η αριστερή διαπραγμάτευση έχει αποτύχει μόνο από το γεγονός ότι το αντάλλαγμα είναι η παραμονή στο ευρώ.

9)Χωρίς κουλτούρα διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει στην καθημερινή διαχείριση της εξουσίας και το ερώτημα είναι πως θα συγκεντρωθούν 13 με 15 δισεκ. έσοδα από τα μέτρα.

10)Εκτιμάται ότι τα capital controls έχουν επιδράσει στην εθνική οικονομία 8 με 8,5 δισεκ.

11)Συνολικά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπληξε την εθνική οικονομία περίπου 50 δισεκ. ευρώ.

Σε 5 μήνες η Ελλάδα έγινε φτωχότερη κατά 50 δισεκ. από την αριστερή διακυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα πάρει 35 με 50 δισεκ. νέο δάνειο με MoU που αυτό σημαίνει 50 δισεκ. ζημία και 50 δισεκ. δάνειο συνολικά 100 δισεκ. ο αντίκτυπος στην οικονομία από την αριστερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαπραγμάτευση και η αποτυχία θα μας κοστίσει σωρευτικά ζημία και δάνειο 100 δισεκ. ευρώ. 

Αυτό ονομάζεται αριστερή εθνική αποτυχία, την οποία θα την πληρώσει όχι η μισή κοινωνία που χρεοκόπησε από την αποτυχημένη διαχείριση Σαμαρά αλλά το άλλο μισό ο ιδιωτικός τομέας που υπολειτουργεί και έχει υποστεί τεράστια απαξίωση.

Η Ελλάδα μειώνεται σε αξία και εθνικό πλούτο και οι κυβερνώντες που ατίμασαν και διέσυραν την χώρα διατείνονται για εθνική επιτυχία.

www.bankingnews.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου