Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Μόνο 800 εκατομμύρια έμειναν στις τράπεζες, μετά bail in (καταθέσεις γιοκ)


*Ας τρομοκρατηθούμε λίγο:

Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα  ανακεφαλαιοποίηση.

Δραματική προειδοποίηση.
Μόνο 800 εκατ ευρώ έχουν μείνει στα Ταμεία των τραπεζών, μόνο 800 εκατ ευρώ και μετά το τραπεζικό σύστημα τινάζεται στον αέρα.
Αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις το bail in θα ενεργοποιηθεί, η ζημία στην κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστη.  

Τραπεζίτες και θεσμικοί παράγοντες προειδοποιούν για το δραματικό σκηνικό, κινδύνου κατάρρευσης των τραπεζών και απώλειας καταθέσεων.
Μόνο 800 εκατ έχουν απομείνει ακόμη για να τροφοδοτηθούν ακόμη λίγες ημέρες τα ATΜs, λίγο ακόμη μέχρι οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν καθώς δεν θα διαθέτουν ρευστότητα.
Αν τελειώσουν τα 800 εκατ οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν ούτε τα 50 ευρώ από τα ATMs και θα κλείσουν, δεν θα εκτελούν καμία διαπραγμάτευση και ο μόνος τρόπος, όχι να ανοίξουν τα υποκαταστήματα αλλά για να λειτουργήσουν τα ATMs θα είναι στήριξη από την ΕΚΤ.
Αν τελειώσουν τα 800 εκατ χωρίς συμφωνία την Δευτέρα τότε είναι ξεκάθαρο ότι την Τρίτη ή Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν έως και 20 δισεκ. πλεονάζουσα ρευστότητα και σήμερα έχουν απομείνει με 800 εκατ τα οποία την Παρασκευή θα μειωθούν στα 600 εκατ ευρώ.
Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 8 δισεκ. ευρώ ELA επιπλέον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όχι σε επίπεδο καταστημάτων αλλά σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας των ATMs....για να μπορούν να λειτουργήσουν κλειστές.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ θα στηρίξει με ELA τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία….οι ξεκάθαρες απειλές της Γερμανίας που πιέζουν την ΕΚΤ να αποσύρει το ELA τα 88,6 δισεκ για να χρεοκοπήσουν οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες και με αυτό τον τρόπο να δρομολογήσουν την εκδίωξη ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Οι βασικοί αιμοδότες της Ελλάδος ΕΚΤ στις τράπεζες και ESM σε επίπεδο κράτους αποφάσισαν την 1η Ιουλίου να δώσουν άτυπα χρόνο έως την Δευτέρα το πρωί 6 Ιουλίου στην Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει παγωμένο το ELA και να μην αυξήσει τα haircuts.
Αυτό μεταφράζεται ως εξής.
Η ΕΚΤ δεν θέλει να προβεί σε κινήσεις που θα τίναζαν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ γνωρίζει επακριβώς το απόθεμα ρευστότητας των τραπεζών και γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης – άμεσα μάλιστα – των 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες.
Επίσης η απόφαση του ESM να μην χαρακτηρίσει πιστωτικό γεγονός την μη πληρωμή του ΔΝΤ και να μην ζητήσει και τα 145 δισεκ. που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα άμεσα ως απαιτητά είναι επίσης μια ένδειξη ότι δίνουν χρόνο στην Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα.
Με βάση πληροφορίες το ΝΑΙ προηγείται από 2,5% έως 5,3% σχεδόν καθολικά αλλά θα αναμενόταν πολύ μεγαλύτερο ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ.
Για ορισμένους το δημοψήφισμα έχει την εξής εκδοχή με ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών η κοινωνία στέλνει το μήνυμα ότι δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.
Με ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει αλλά στρατηγικά χάνει γιατί η Γερμανία δεν θέλει καμία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Γερμανία έχει σχεδιάσει το πολιτικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καταθέσεις κινδυνεύουν χωρίς συμφωνία

O κίνδυνος bail in και ο κίνδυνος απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός, αν η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ουσιαστικά θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κεφαλαιακής διάσωσης με ίδια μέσα.
Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.
 Η Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2016 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).
Η οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους ΤΧΣ και ιδιώτες και στους πιστωτές της τράπεζας οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης και προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ ή αποφασίσει η ΕΚΤ να αποσύρει το ELA (θα το κάνει αν η Ελλάδα έρθει σε ρήξη και όχι σε συμφωνία) τότε οι τράπεζες χρεοκοπούν και δεν θα ισχύει ούτε καν το bail in γιατί θα χρειαστούν και οι καταθέσεις και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Καταστροφή ολοκληρωτική ενώ ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στον ESM.
Η ρήξη θα φέρει bail in και θα φέρει και απώλειες στις καταθέσεις.
Μόνο η επάνοδος της Ελλάδος σε πρόγραμμα θα αποτρέψει το χάος.
Όμως η Ελλάδα όσο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους άμεσης χρεοκοπίας, βίαιης χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες, με την Ελλάδα εκτός προγράμματος και με capital controls είναι προφανές ότι αν άμεσα δεν βρεθεί λύση έχουν χρεοκοπήσει.
Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα  ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος


Οι σκληρές και πικρές αλήθειες του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτου Καραμίχα
«Θα πεινάσει ο ελληνικός λαός αν η χώρα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας παρουσιάζοντας συντριπτικά στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν ότι η εγχώρια αγροτική οικονομία θα καταρρεύσει και οι πολίτες στη φτώχεια.
Ο κ. Καραμίχας ανέφερε ότι η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί κατά 50% καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στην αγορά λιπασμάτων από τη νέα καλλιεργητική περίοδος.
Σε ποσοστό 98% ανήλθε η εξάρτηση της χώρας σε λιπάσματα από τις διεθνείς αγορές το 2014 έναντι 90% το 2013 και 74% το 2012.
Σε προϊόντα φυτοπροστασίας η εξάρτηση έφθασε το 94% τη χρονιά που πέρασε.
Η έλλειψη ρευστότητας όμως δημιουργεί τα πρώτα σημαντικά προβλήματα στους αμπελουργούς οι οποίοι δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους αφού δεν είναι σε θέση να αγοράσουν φυτοφάρμακα.
Οι συνέπειες από την έλλειψη ρευστότητας θα είναι η μείωση της παραγωγής και στην ποιότητα του προϊόντος.
Οι εγχώριες καλλιέργειες απαιτούν πολλαπλασιαστικό υλικό δηλαδή σπόρους καλής ποιότητας οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αγοραστούν με κλειστό τραπεζικό σύστημα.
Οι σκληρές και πικρές αλήθειες του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ συμπληρώνονται με τον πακτωλό των χρημάτων που λαμβάνει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.
Κάθε χρόνο εισρέουν κεφάλαια ύψους 2 δισ ευρώ με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων. Ο δεύτερος πυλώνας που είναι ο τομέας των επενδύσεων δίνει 1 δισ ευρώ. Λοιπόν η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη θα οδηγήσει στην απώλεια 3 δισ. ευρώ από την αγροτική οικονομία.
Η Ελλάδα έχει έλλειμμα σε κρέας , σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως και σε όσπρια. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς απαιτούνται ζωοτροφές που δεν καλύπτονται από την εγχώρια αγορά.
Ο Καραμίχας αναφέρθηκε στη συμβολαιακή γεωργία και στη χρηματοδότηση των τραπεζών που συνέβαλλαν στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά δυστυχώς η εφαρμογή των Capital Controls βάζει τέλος στη νέα πρωτοποριακή διαδικασία όπως , ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.. Ο ίδιος κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη για άγνοια και μας οδηγούν στην καταστροφή.
Ο κ. Καραμίχας συμμετείχε σε εκδήλωση κοινωνικών φορέων που υποστήριζαν την παρουσία τη χώρας στην Ευρώπη και δήλωσαν την υποστήριξή στο ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι στο πάνελ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που απασχολούν 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που θα οδηγούν στην ανεργία στο ενδεχόμενο που αναδειχθεί το ΟΧΙ την Κυριακή 5 Ιουλίου 20015. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει 50 χρόνια πίσω .Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός , ο οποίος επισήμανε ότι ο τομέας των οδικών έργων και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος θα σβήσει διότι θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο κ. Γιώργος Προκοπάκης ανέδειξαν την ευθύνη των φορέων έναντι στο επερχόμενο δημοψήφισμα της Κυριακή λέγοντας ΝΑΙ στην Ελλάδα και το Ευρώ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου