Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Άρε χαϊβανέλληνες ~ Τελικά με ένα νόμο κι ένα άρθρο...

  
 




...



Σε ένα άρθρο και στα αγγλικά κατατέθηκε στη Βουλή η ελληνική πρόταση - Ψηφίζεται σήμερα 10/7 με τη μορφή του κατεπείγοντος






Με «άρθρο μόνο» σήμερα στη Βουλή η ελληνική πρόταση στους θεσμούς

Τα όρια των κοινοβουλευτικών αντοχών δοκιμάζονται σήμερα στον Ναό της Δημοκρατίας: η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε τα μεσάνυχτα χθες, ζητεί με ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σήμερα κιόλας ει δυνατόν, να εξουσιοδοτηθεί ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας, «να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους, τους τελικούς όρους της συμφωνίας και να συνάψουν σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, για την περίοδο 2015-2018, και για τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους». Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο σχεδίου νόμου μέσω του οποίου να μην κυρώνονται ουσιαστικά κάποια μέτρα, αλλά να παρέχεται εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση και σύναψη συμβάσεως με εταίρους. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιλογή αυτή δεν θα μείνει δίχως αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ άγνωστο παραμένει έτσι κι αλλιώς το εύρος των ενστάσεων, ως προς την ουσία των εξελίξεων, από τον χώρο των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας.





Το σχετικό έγγραφο - αίτημα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και είχε αργά τη νύχτα αποδέκτη την πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτό ο κ. Δραγασάκης κάνει επίκληση της διάταξης του Κανονισμού (άρθρο 109) προκειμένου να σημειώσει την επιθυμία της κυβέρνησης για έγκρισή του με κατεπείγουσες διαδικασίες: Εγκριση νομοσχεδίου που έχει ένα «άρθρο μόνο» - αυτό το οποίο περιγράφεται στην αρχή.

Πάνω στη σχετική δακτυλογραφημένη επιστολή Δραγασάκη, υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα της κ. Κωνσταντοπούλου -που συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα- προς τις υπηρεσίες της Βουλής: «Να ενημερωθούν όλες και όλοι οι βουλευτές για το περιεχόμενο με ηλεκτρονική και έντυπη διανομή και να επιβεβαιωθεί η γνωστοποίηση. Να ειδοποιηθεί η κυβέρνηση ότι (σ.σ. από το σημείο αυτό, το χειρόγραφο κείμενο είναι υπογραμμισμένο από την πρόεδρο της Βουλής) λείπει η μετάφραση του κειμένου και να ζητηθεί να κατατεθεί». Πρόκειται για το κείμενο στα αγγλικά που έστειλε η κυβέρνηση χθες στους θεσμούς και το οποίο επισυνάπτεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο.


Ενδεικτικό του έκτακτου και πρωτόγνωρου της διαδικασίας είναι το γεγονός ότι ώς τις πρώτες πρωινές ώρες και παρά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, δεν έγιναν επισήμως γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Πληροφορίες βασισμένες σε ανεπίσημες πηγές ανέφεραν πως το νομοσχέδιο επιδιώκεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας, αφού πρώτα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες (νωρίς το πρωί) και στη συνέχεια, διαδοχικά, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής σε κοινή συνεδρίαση και η Ολομέλεια. Μάλιστα, λέγεται πως η ώρα έναρξης της συζήτησης δεν είχε οριστεί, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου διατηρούσε επιφυλάξεις για το κατά πόσον το νομοσχέδιο έπρεπε να εγκριθεί με ένα άρθρο.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου