Όλοι όσοι ασχολούνται με το κρασί δέχονται συχνά ερωτήσεις από φίλους και γνωστούς σχετικά με το αγαπημένο τους ποτό.
Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές απορίες που έχουμε όλοι μας για το κρασί;
Κάθε ένα από τα ερωτήματα που ακολουθούν παρακάτω θα μπορούσε να είναι θέμα ενός ολόκληρου αφιερώματος.
Στο krasiagr.com θα βρείτε αναλυτικά τις απαντήσεις για κάθε τι που αφορά στο κρασί. Προς το παρόν σας τα παρουσιάζουμε εδώ σε 100 λέξεις!
1. Να μεταγγίζω το κρασί ή όχι;
Αυτό σηκώνει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Γενικά όμως, η απάντηση είναι συνήθως όχι. Το κρασί αερίζεται αρκετά μέσα στα ποτήρια ενώ τα στριφογυρνάμε. Μεταγγίζουμε μόνο στις περιπτώσεις που δοκιμάζουμε ένα κρασί και είναι πολύ κλειστό. Βέβαια αυτό εμπεριέχει και το ρίσκο, να μεταγγίσουμε το κρασί και μετά να ανακαλύψουμε ότι έχασε με τον αέρα μερικά από τα φρουτώδη στοιχεία του. Υπάρχει όμως και μια άλλη περίπτωση στην οποία πρέπει να μεταγγίζουμε πάντα το κρασί. Για να διαχωριστεί από τα κατακάθια του.
2. Πως μπορώ να συντηρήσω το κρασί μου στο σπίτι;
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε κάποια κιβώτια κρασιού στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα, τα τοποθετούμε σε ένα μέρος σκοτεινό που έχει μια συνεχή, μέτρια θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το κάτω μέρος της ντουλάπας είναι ιδανικό! Αν τα κρασιά που έχουμε είναι πολύ καλής ποιότητας και θέλουμε να τα συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε ένα ψυγείο κρασιού.
Τώρα αν έχετε υπόγειο στο σπίτι ή κελάρι μπορείτε να αγοράσετε ένα καλό κρασί που επιδέχεται παλαίωση και να το διατηρήσετε για χρόνια. Πολλοί το κάνουν αυτό όταν γίνονται πατέρες, αγοράζουν ένα καλό μπουκάλι κρασί για το νεογέννητο. Αν μας ρωτάτε ποιο κρασί είναι ιδανικό γι΄ αυτή την δουλειά θα προτείναμε το Sauternes.
3. Ποιο ποτήρι κρασιού είναι καλύτερο;
Οι περισσότεροι προτιμούν τα μεγάλα ποτήρια κρασιού γιατί έχουν καλύτερη αίσθηση στο χέρι μας και μπορούμε να στριφογυρίσουμε πιο άνετα το κρασί μέσα τους. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το γυαλί να είναι χοντρό και διαυγές, με μακρύ πόδι και για ελαφρά καμπύλη στη κορυφή. Καλύτερα τα ποτήρια κρασιού που χρησιμοποιούμε καθημερινά να μην είναι ακριβά, για να μην μας ενδιαφέρει αν θα τα σπάσουμε.
4. Από πού έρχεται το καλύτερο κρασί στη καλύτερη τιμή στις μέρες μας;
Κάθε περιοχή έχει την δική της ποικιλία που είναι το μεγάλο της χαρτί. Αυτή συνήθως είναι value for money, δηλαδή έχει καλή σχέση ποιότητας τιμής. Από τη Χιλή για παράδειγμα προτιμούμε Cabernet Sauvignon και Sauvignon Blanc. Από την Αργεντινή το Malbec, από την Νέα Ζηλανδία και τη ΝότιοΑφρική το Sauvignon Blanc.
5. Πως αφαιρώ την ετικέτα από τη φιάλη για να την κρατήσω;
Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, πάρα πολλοί θέλουν να το κάνουν αυτό, γιατί υπάρχουν κάποια κρασιά που θέλουν να τα θυμούνται! Η μια λύση είναι να τραβήξουμε μια φωτογραφία της ετικέτας για να την έχουμε ενθύμιο. Η άλλη λύση είναι να προθερμάνουμε στη δυνατή θερμοκρασία, να κλείσουμε τη φωτιά και να βάλουμε μέσα το μπουκάλι για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Στη συνέχεια, με πολύ προσοχή βγάζουμε το μπουκάλι και με ένα μαχαιράκι βγάζουμε την ετικέτα του μπουκαλιού, ξεκινώντας σιγά σιγά από την γωνία. Αν αυτό αποτύχει προχωράμε στο επόμενο στάδιο, αφήνουμε το μπουκάλι να κρυώσει και μετά το βράζουμε. Αν κι αυτό αποτύχει, ψάχνουμε στις μεγάλες κάβες κάποια ειδικά αυτοκόλλητα, που υπάρχουν ακριβώς γι΄ αυτό τον σκοπό.
6. Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία συντήρησης για λευκά και κόκκινα κρασιά.
Η κλασσική θερμοκρασία σε ένα κελάρι είναι 13 βαθμοί Κελσίου. Διατηρούμε τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά στους 14 βαθμούς Κελσίου γιατί αυτή είναι μια καλή θερμοκρασία για να τα σερβίρουμε και τα δυο. Στα περισσότερα εστιατόρια τα κόκκινα σερβίρονται πολύ ζεστά και τα λευκά πολύ κρύα. Μπορεί λίγο πριν σερβίρουμε το κρασί μας να θέλουμε να το δροσίουμε ή να το ζεστάνουμε λίγο παραπάνω. Όπως και να έχει όμως, οι 13 βαθμοί Κελσίου είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
7. «Δοκίμασα το τάδε κρασί και μου άρεσε. Εσένα σου αρέσει;»
Δεν μας ξαφνιάζει το πόσο συχνά μας το ρωτάνε αυτό. Η απάντηση είναι μια: δεν έχει σημασία. Η γεύση είναι καθαρά θέμα γούστου, άρα πολύ προσωπική υπόθεση. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει τι θα πρέπει να σας αρέσει και τι όχι. Η σωστή ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε είναι: «Μου άρεσε το τάδε κρασί. Τι άλλο κρασί μπορώ να βρω που να έχει το ίδιο στυλ και να είναι περίπου στην ίδια τιμή;» Και κάπως έτσι ξεκινάνε τα μεγάλα οινικά ταξίδια…
8. Γιατί το κρασί μου προκαλεί πονοκέφαλο; Φταίνε τα θειώδη;
Λάθος! Τα συντηρητικά που περιέχει το κρασί (θειώδη) μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, ακόμα και θάνατο αλλά δεν προκαλούν πονοκεφάλους. Διαβάστε εδώ τι σημαίνει όταν κρασί περιέχει θειώδη. Το hangover λόγω κρασιού είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ. Κάποιοι λένε ότι μόνο το κόκκινο κρασί δημιουργεί πονοκέφαλο. Άλλοι λένε ότι το γερμανικό κρασί προκαλεί τον χειρότερο πονοκέφαλο! Η σχέση που έχει το κρασί με τον πονοκέφαλο είναι θέμα χημείας και οι επιστήμονες ακόμα το μελετούν. Αυτό βέβαια, δεν μας αποτρέπει από το να το αγαπάμε!
9. Όμως τα κρασιά της Ευρώπης δεν έχουν θειώδη, έτσι δεν είναι;
Πάλι λάθος! Όλα τα κρασιά περιέχουν πρόσθετα θειώδη (αυτά τα παραπροιόντα παράγονται από μια φυσική διαδικασία κατά την οινοποίηση) και σχεδόν όλα τα κρασιά περιέχουν θειώδη, σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, τα περισσότερα κρασιά (εκτός από τα βιολογικά) περιέχουν πρόσθετα θειώδη. Και αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο αλλά και την Ευρώπη. Η διαφορά είναι ότι στην Αμερική είναι υποχρεωμένοι οι οινοποιοί να το γράφουν στην ετικέτα, ενώ στην Ευρώπη ξεκίνησε να ισχύει αυτό εδώ και μερικά χρόνια.
10. Έχω ένα παλιό μπουκάλι κρασί. Τι τιμή πιάνει αν το πουλήσω;
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεχόμαστε συχνά! «Έχω ένα μπουκάλι κρασί τάδε, του 1974 που το αγόρασα όταν γεννήθηκε ο γιός μου. Ξέρετε πόσο θα κοστίζει τώρα;» « Έχω ένα ξινόμαυρο του 1980, που το ανακάλυψα στο κελάρι του παππού μου. Τι τιμή λέτε να πιάσει αν τα πουλήσω;». Η απάντηση είναι μια. Δεν αξίζει τίποτα αλλά είναι και ανεκτίμητο. Μπορεί από συναισθηματικής αξίας να αξιολογείται ως πολύτιμο για τις αναμνήσεις που κουβαλάει αλλά από οικονομικής άποψης μπορεί να αξιολογείται χωρίς αξία. Είναι απίθανο ένας συλλέκτης να αγοράσει ένα και μόνο μπουκάλι αλλά και να το αγόραζε θα έπρεπε αυτό να είναι διατηρημένο και συντηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση.
11. Πότε ένα κρασί είναι στα καλύτερα του;
Πρώτα από όλα πρέπει να θυμάστε ότι τα περισσότερα κρασιά είναι παρασκευασμένα για να καταναλώνονται όταν βγαίνουν στην αγορά. Για τα καλά κρασιά, που επιδέχονται παλαίωσης υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με το πότε πρέπει να ανοίγονται. Αλλά δεν υπάρχει κανόνας! Κάθε κρασί είναι διαφορετικό, συντηρείται σε διαφορετικές συνθήκες και επίσης αυτός που θα το καταναλώσει έχει τα δικά του προσωπικά γούστα. Η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί είναι αυτή που θεωρούμε εμείς ότι είναι σωστό.
Πηγή: http://www.krasiagr.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου