Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα ~ Μέχρι 420 ευρώ ανάληψη σωρευτικά ανά εβδομάδα


Αναλήψεις: Δευτέρα-Παρασκευή από 60 έως 300 ευρώ - Σάββατο με Σάββατο τα 420

Ανοιχτές θα είναι και επισήμως τη Δευτέρα οι τράπεζες, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βάζει τέλος στην τραπεζική αργία.
Παραμένουν τα capital controls.

Μετά τις 28 Ιουνίου οι τράπεζες ανοίγουν ξανά, ωστόσο παραμένουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις. Κάθε ημέρα θα επιτρέπεται η εκταμίευση έως 60 ευρώ, μόνο που πλέον οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν και...
σωρευτικά τα χρήματα, μέχρι το όριο των 420 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΠΝΠ, μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, αν, για παράδειγμα, ένας πολίτης δεν σηκώσει τα 60 ευρώ τη Δευτέρα, μπορεί την Τετάρτη να βγάλει 180 ευρώ ή την Κυριακή να εκταμιεύσει το πολύ έως 420 ευρώ, εάν βέβαια δεν έχει κάνει άλλη ανάληψη μέχρι τότε.

Ακόμη, επιτρέπεται η μεταφορά έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο στο εξωτερικό, για τα έξοδα των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας.

Για να δείτε ολόκληρη την απόφαση πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στην φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Επίσης στη νέα ΠΝΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

-Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για το ΦΠΑ, που αρχίζει από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.

-Η υπαγωγή των ξενοδοχείων στον συντελεστή 6% έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

-Η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου, για όσους υποβάλλουν δήλωση μετά την έκδοση της ΠΝΠ.
Τέλος προβλέπονται διατάξεις για την εφαρμογή της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSM.




Αναλυτικά: Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 24 του μηνός, οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως ή 300 σωρευτικά - Από το Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 1 Αυγούστου και από κάθε εβδομάδα τούδε και στο εξής, θα μπορούν να σηκώνουν 60 ευρώ ημερησίως ή 420 σωρευτικά
 


Διευκρινίσεις για την ΠΝΠ που αφορά στο άνοιγμα των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παρείχε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη.

Όπως εξήγησε, όσον αφορά στα capital controls και τα ποσά ανάληψης που θα μπορούν να κάνουν οι καταθέτες, από αύριο, Δευτέρα 20 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 24 του μηνός, θα έχουν τη δυνατότητα ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως ή 300 ευρώ σωρευτικά (5 μέρες Χ 60 ευρώ = 300).

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 1 Αυγούστου και από κάθε εβδομάδα τούδε και στο εξής, οι καταθέτες θα μπορούν να σηκώνουν και πάλι ποσό 60 ευρώ ημερησίως ή 420 ευρώ σωρευτικά.

Η κυρία Κατσέλη εξήγησε ότι τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους, ενώ υπογράμμισε ότι για την πρόσβαση στις θυρίδες δεν υπάρχει απολύτως καμία απαγόρευση.

Μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, η πρόεδρος της ΕΕΤ είχε τονίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες, όπως εγγυάται η ΕΚΤ και η Ένωση Τραπεζών, αλλά θα ήταν ακόμη πιο ισχυρές, «αν δεν είχαν εκταμιευθεί 40 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία περίοδο».

«Αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επανέλθει η κανονικότητα, ας βοηθήσουμε όλοι την οικονομία μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας -όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή- και τα καταθέσουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα» συνέχισε η κυρία Κατσέλη.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί κανένα κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον, εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου