Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ρε μ@λάκες οι ανάπηροι σε ποιόν πληρώνουν αλληλεγγύη; ~ Μπήκε «χαράτσι» και στα επιδόματα αναπήρων και ανέργων!


Θα σε απαντήσω αμέσως: Πληρώνουν αλληλεγγύη στους Καρανίκες!

Για πρώτη φορά φέτος επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα επιδόματα που παίρνουν οι ανάπηροι με αναπηρία κάτω από 80%, αλλά και όλοι όσοι δεν είναι τυφλοί ή με κινητικά προβλήματα και με αναπηρία άνω του 80%!
Επίσης περικόπηκαν τα επιδόματα που παίρνουν...
τρίτεκνοι και πολύτεκνοι από τον ΟΠΓΑ καθώς επιβλήθηκε σε αυτά παρακράτηση της τάξης του 3,6%.

Ενα ακόμη χαράτσι που εποβλήθηκε είναι εξωφρενικό: Εγινε παρακράτηση φόρου και μάλιστα αναδρομική στο επίδομα ανεργίας που πήραν από τον ΟΑΕΔ οι απολυμένοι – συνταξιούχοι του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης.

Οι περικοπές στο εισόδημα των αναπήρων αναμένονται κοντά στα 50 ευρώ το χρόνο, ενώ οι περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων κυμαίνονται από 70 ως 180 ευρώ το χρόνο.
Αναλυτικά:

1 Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ επέβαλαν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80% καθώς και στα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι.

Στις φόρμες Ε1 που αναρτήθηκαν φέτος στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων στο ΤAXISnet, η ΓΓΔΕ προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αλλά επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Όμως, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η ΓΓΔΕ στις 20-7-2013, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου