Ο πανέξυπνος αυτός Έλληνας, ο Στέφανος, είχε ένα τριώροφο πλυντήριο - καθαριστήριο πολυτελείας το οποίο διέθετε μαγειρείο για τους πελάτες του... !!!
Ένα αρχαίο μαγειρείο στην Πομπηία, στην πόλη αυτή που διέμεναν πάρα πολλοί Έλληνες όπως γνωρίζουμε από τις αμέτρητες πινακίδες που βρέθηκαν, για άλλη μια φορά εξοπλίστηκε με χύτρες και τηγάνια, αλλά και...
διάφορα σκεύη ως μέρος ενός νέου έργου που προσπαθεί να δώσει στους επισκέπτες μια αίσθηση μίας συνηθισμένης ημέρας για την ζωή στην πόλη αυτή.
Πριν θαφτούν από την ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., οι κουζίνες παρείχαν τροφή στους πεινασμένους πελάτες στο τριών ορόφων Πλυντήριο, ή μάλλον Καθαριστήριο (Fullonica) του Στέφανου.
Μέρος του μαγειρείου στο Καθαριστήριο του Στέφανου στην Πομπηία |
Το «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία |
Ήταν ο τόπος όπου πλούσιοι Ρωμαίοι πολίτες με το τίτλο πατρίκιοι έστελναν τις χλαμύδες τους να πλένονται σε κάτι τεράστια πλυντήρια χρησιμοποιώντας πηλό και ούρα. Τα ενδύματα που στη συνέχεια ξεπλένονταν στέγνωναν, και τοποθετούνται σε ειδικές πρέσες για να εξασφαλιστεί ότι επέστρεφαν στους ευγενείς τους ιδιοκτήτες τους ατσαλάκωτα.
Η διαδικασία του καθαρισμού σε ζωγραφική της Πομπηίας |
Σε μια ανακαίνιση που έγινε στο κτήριο αυτό οι κουζίνες μέσα στο Πλυντήριο του Στέφανου (Fullonica) εμφανίζονται τώρα, όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, πλήρης, με μεταλλικές σχάρες, χύτρες, τηγάνια και πήλινα σκεύη.
Το πλυντήριο |
Μαγειρείο στο «Καθαριστήριο του Στέφανου» στην Πομπηία |
Όλος ο υ εξοπλισμός του μαγειρέματος που μπορεί να δει κάποιος τώρα βρέθηκε μέσα και γύρω από τις κουζίνες όταν πρώτο ανασκάφηκε το 1912 από τον τότε Έφορο της Πομπηίας, Vittorio Spinazzola.
Μαγειρείο στο Πλυντήριο του Στέφανου στην Πομπηία |
Ο Spinazzola άφησε αρχικά όλα τα στοιχεία από την κουζίνα, αλλά και οι επόμενοι ανασκαφείς , τις συσκευασίες αυτές μακριά στις αποθήκες ή τις τοποθέτησαν σε βιτρίνες σε διάφορες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου . "Είμαστε ενθουσιασμένοι τα κομμάτια έχουν τελικά τοποθετηθεί και πάλι στην κατά χώραν θέση τους όπου βρέθηκαν και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί από τους σύγχρονους επισκέπτες πρόθυμοι να μάθουν πώς οι άνθρωποι ζούσαν στην αρχαιότητα », λέει ο Massimo Osanna,ο σημερινός Έφορος αρχαιολογίας της Πομπηίας.
Απανθρακωμένο καρβέλι ψωμί δύο χιλιάδων ετών |
Μέρος από το πολυτελές «Καθαριστήριο του Στέφανου » |
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου