Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Θωράκιση μισθού Καρανίκα ~ Νωρίτερα τον Οκτώβριο οι νέοι φόροι στα καύσιμα;


Εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Άμεσους φόρους 4,25 δισ. ευρώ το μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρώσουν 6,1 εκατ. φορολογούμενοι ώστε το υπουργείο να συγκεντρώσει...
25 δισ. που έχει υπολογίσει από φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου.

Μέχρι τον Ιούλιο έχουν εισπραχθεί από άμεσους φόρους περίπου 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 12 δισ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να πληρωθούν «οικειοθελώς» σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 δισ. ευρώ -έχει προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν με το «έτσι θέλω»- μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών όπως αποκάλυψε το τεχνικό μνημόνιο.

Από την άλλη βέβαια κάποιοι μέσα στο ΥΠΟΙΚ δεν είναι αιθεροβάμονες. Υπολογίζουν ότι αυτή η υπερβολική πίεση το πιο πιθανό είναι ότι θα αυξήσει κι άλλο τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να αγγίξουν τα 95 δισ. ευρώ από τα 89 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα.

Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού (και των φορέων που εποπτεύουν) με εξοικονόμηση δαπανών από 5% έως 20% (αρχίδια θα κόψουν από τις δαπάνες). Ταυτόχρονα εξετάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα κάποιοι φόροι όπως στα καύσιμα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2017, που προβλέπει ο νόμος (αυτό θα γίνει σίγουρα, όπως η αύξηση στις μπύρες).

Οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων από 8 έως 12 λεπτά ανά λίτρο.
Συγκεκριμένα:

Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα

Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα

Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.

Η αύξηση αυτή ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, με τις σημερινές τιμές στο πρατήριο που κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα θα σημάνει αύξηση της τάξης των 8 ως 12 λεπτών το λίτρο και έτσι οι τιμές θα εκτιναχθούν.


Οι έμμεσοι φόροι δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς από τον Ιανουάριο έρχεται...
Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%
Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου
Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ
Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων

Το ποσό που θα «εισπραχθεί» μέσω… των χιλιάδων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να μεγαλώσει αν αναλογιστεί κανείς τη συγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Από το συνολικό λογαριασμό έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλοπερναει ο αρνητης στρατευσης και αφεντικο του τσιπρα, χολερας-κλανιερας.....

Δημοσίευση σχολίου