Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ευρήματα 50.000 χρόνων στην Πίνδο

Ιχνη της πρώιμης προϊστορίας της Πίνδου εντοπίζει η έρευνα του ΑΠΘ στην περιοχή της Σαμαρίνας που συνεχίστηκε και το 2010, με χρηματοδότηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών. Η έρευνα εστιάζει σε περιοχές πλούσιες σε εγκαταστάσεις της Μέσης Παλαιολιθικής, που χρονολογούνται πριν από...
 50.000 χρόνια και σηματοδοτούν την παρουσία των τελευταίων κυνηγετικών ομάδων Νεάντερνταλ στη Νότια Βαλκανική, ίσως λίγο πριν από την άφιξη των πρώτων ανατομικά μοντέρνων ανθρώπων (homo sapiens).




Από τα πιο σημαντικά ευρήματα ήταν ο εντοπισμός, για πρώτη φορά, δύο παλαιολιθικών εγκαταστάσεων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών σε υψόμετρο πάνω από τα 1700 μ. -με εκατοντάδες επιφανειακά λίθινα ευρήματα σε καθεμία από αυτές- και οι οποίες χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, δηλαδή από το 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια πριν από σήμερα. Αντίστοιχες ορεινές θέσεις με ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι σπάνιες και πάντοτε σε υψόμετρα κάτω από τα 1.500 μ. Η έρευνα στην Πίνδο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι παλαιολιθικοί κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στην περιοχή αυτή προτιμούσαν να μετακινηθούν μέσω παλαιών κοιλάδων απορροής ή αλπικών πλαγιών που το υψόμετρό τους είναι εντυπωσιακό και ξεπερνά πολύ συχνά τα 2.100 μ.
Αγγελιοφόρος

Η ανακοίνωση από τους Ν. Ευστρατίου (ΑΠΘ), Πάολο Μπιάτζι και Νισμπέτ Ρενάτο (Πανεπιστήμιο Βενετίας) και Ανγκελούτσι Ντιέγκο (Πανεπιστήμιο Τρέντο) θα γίνει αύριο (12.45), στο αρχαιολογικό συνέδριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου