Δυναμική παρέμβαση στο ευρωπαϊκό «μπρα ντε φερ» για την κρίση χρέους κάνει ξανά η Ουάσιγκτον ζητώντας από την ΕΕ να δώσει ριζική αλλά και ισορροπημένη λύση.
Σε μία ασυνήθιστη επίσκεψη-αστραπή στο Βερολίνο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ συνάντησε χθες τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάλεσε την Ευρώπη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση της κρίσης - μέτρα, μάλιστα, που όπως είπε, πρέπει να...
τηρούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και χορήγηση οικονομικής στήριξης.
Το μήνυμα Γκάιτνερ είχε σαφείς αιχμές για την επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ να προτάσσει την ανάγκη ακόμη πιο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης και να αρνείται την περαιτέρω οικονομική τους στήριξης από το Ταμείο Σταθερότητας.
Η επίσκεψη, μάλιστα, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως ξεκάθαρο δείγμα ανησυχίας του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα για την απροθυμία της Γερμανίας να παρέμβει ριζικά και πυροσβεστικά στην κρίση χρέους - μία κρίση, που εάν διαχυθεί και στην Ισπανία θεωρείται δεδομένο πως θα αποκτήσει πλέον παγκόσμια χαρακτηριστικά. Ευρωπαίοι παράγοντες στις Βρυξέλλες, δε, υπενθυμίζουν τις αντίστοιχες κινήσεις Ομπάμα πέρυσι την άνοιξη, όταν κορυφωνόταν η ελληνική κρίση και ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παρέμβει προσωπικά προς την κυρία Μέρκελ απαιτώντας και τότε ριζικές και άμεσες λύσεις.
Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πεπεισμένος πως οι ευρωπαϊκές Αρχές «κατανοούν τι χρειάζεται να γίνει» και πρέπει να διασφαλίσουν πως θα τηρήσουν «τη σωστή ισορροπία» ανάμεσα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη για οικονομική στήριξη.
Ο κ. Γκάιτνερ απένειμε επίσης εύσημα σε Ελλάδα και Ιρλανδία για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζουν, χαρακτηρίζοντας ως «απίστευτα δύσκολη» την προσπάθεια που καταβάλουν.
ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Yπέρ της στήριξης της Ελλάδας, μέσω της μείωσης των επιτοκίων στο χρέος της χώρας μας προς την τρόικα τάχθηκε εκ νέου χθες και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν.
Ο κ. Ρεν τόνισε πως το θέμα της μείωσης των επιτοκίων Ελλάδας και Ιρλανδίας παραμένει ανοιχτό καθώς, όπως είπε, το πιεστικό θέμα για τις δύο χώρες είναι η βιωσιμότητα του χρέους τους.
«Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», είπε ο κ. Ρεν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της επιμήκυνσης των δανείων: «Σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε, «είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους».
ΤΟ ΔΝΤ
Ενθαρρυντικό μήνυμα για το ελληνικό χρέος πάντως, κόντρα στις προβλέψεις των αγορών και των διεθνών οίκων, έστειλε και το ΔΝΤ.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα πετύχει, ενώ πρόσθεσε πως το χρέος της χώρας μας είναι διατηρήσιμο.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο και συνεπώς το πρόγραμμά μας θα είναι πετυχημένο», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Αντόνιο Μπόρχες, τονίζοντας: «Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόγραμμα της Ελλάδας».
Η δήλωση του κ. Μπόρχες έγινε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τη Moody's.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συνέστησε υπομονή όσον αφορά τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας σημειώνοντας: «Αυτά τα προγράμματα δεν καταφέρνουν θαύματα μέσα σε λίγους μήνες. Είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή».
Ο κ. Μπόρχες πρόσθεσε ότι καθώς η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές και δεν υφίσταται πιέσεις μπορεί να επωφεληθεί της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ.
«Πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου