Χθες ο δικτάτορας δεν δίστασε να βομβαρδίσει από...
αέρος αγωγούς, διυλιστήρια και τερματικούς σταθμούς στο Ελ Σιντέρ, στο Ρας Λανούφ και στην Μπρέγκα, ενοχοποιώντας τους αντάρτες και την Αλ Κάιντα. Παράλληλα, έθεσε τελεσίγραφο στις ξένες εταιρείες να επιστρέψουν εντός 45 ημερών το προσωπικό τους, διαφορετικά θα τους διακόψει τα συμβόλαια.
«Ο Καντάφι παίζει βρώμικο παιχνίδι. Χτυπάει τους αγωγούς για να προκαλέσει αμερικανική επέμβαση και να γίνει ήρωας στα μάτια του λαού», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Εσάμ Γκεριάνι.Ο ΟΠΕΚ πάντως καθησύχασε πως δεν θα χρειαστεί έκτακτη διάσκεψη, αφού η αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία καλύπτει επαρκώς τη ζήτηση.
Οι τιμές του αργού σκαρφάλωσαν χθες το μεσημέρι στα 113,27 δολάρια το βαρέλι. Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δυνάμεις μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο τη Ζαουίγια, (πετρελαϊκό κόμβο 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης), αφαιρώντας την από τον έλεγχο των ανταρτών. Οι τελευταίοι ωστόσο ανασυντάχθηκαν για να την ανακαταλάβουν. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για τουλάχιστον 40 νεκρούς (ανάμεσά τους ένας στρατηγός κι ένας συνταγματάρχης του Καντάφι) και εκατοντάδες αμάχους, θύματα ελεύθερων σκοπευτών.
Στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ανακοίνωσε την επικήρυξη του ηγέτη του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, για 500.000 δηνάρια (400.000 δολάρια) σε όποιον τον παραδώσει αυτοπροσώπως στην Τρίπολη ή 200.000 δηνάρια σε όποιον διευκολύνει τη σύλληψή του.
ΟΗΕ: Εξετάζει σύσταση λογαριασμού για τα έσοδα από το πετρέλαιο
Τη σύσταση εγγυητικού λογαριασμού, όπου θα καταλήγουν τα έσοδα από το λιβυκό πετρέλαιο αντί να πηγαίνουν στα ταμεία του Καντάφι, εξετάζει ο ΟΗΕ, αποκάλυψαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερ. Πρόκειται για μια παραλλαγή του προγράμματος «Πετρέλαιο αντί τροφίμων» στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα εξάλλου με αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στο Παρίσι και στο Λονδίνο ότι δεν «βιάζονται» να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν ο Καντάφι προβεί σε απίστευτες αγριότητες, όπως «να βομβαρδίσει ένα σχολείο σκοτώνοντας δεκάδες παιδιά».
Η «Washington Post» αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, με τη συνεργασία της Αφρικανικής Ενωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ, κατά το πρότυπο των βομβαρδισμών της Σερβίας το 1999. Ο ΝΑΤΟϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει αεροναυτική ανθρωπιστική γέφυρα και ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, για να στερηθεί οπλισμό ο Καντάφι.
Εν όψει της κρίσιμης σημερινής συνόδου, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε μεν ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επέμβαση στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί σε «ελάχιστο χρόνο αν ζητηθεί». Επανέλαβε, ωστόσο, την ανάγκη σαφούς εντολής από τον ΟΗΕ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον μίλησε για την «ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη» μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Η Κάθριν Αστον έθιξε και το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη με καθαρά ανθρωπιστικό περιεχόμενο (συνδρομή στις επιχειρήσεις εκκένωσης).
Πυρά κατά Ομπάμα
Επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσαν χθες οι «New York Times», κατηγορώντας τον ότι με την αντιφατική στάση του εξασθενεί την όποια πίεση στο καθεστώς του Καντάφι και μειώνει την αξιοπιστία της Αμερικής. Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου είχαν χθες έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα της Λιβύης χωρίς την παρουσία του (η επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν). Ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου, Τζ. Κάρνεϊ ,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στους αντικαθεστωτικούς, με ελαστική ερμηνεία του εμπάργκο του ΟΗΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου