Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που αναμένεται να εγκρίνουν οι «17» θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης». Ενώ οι 17 ηγέτες των χωρών του ευρώ αναμένεται να καταλήξουν σε μία...
«κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ωστόσο, τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό στήριξης.
Οι αλλαγές
Πιο αναλυτικά, οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών , προκειμένου να αποφύγουν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον. Οι "17" δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό.
Μισθοί
Ειδικότερα, το Σύμφωνο, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει "να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα". Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. "Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο" και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).
Απασχόληση
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την "ευελιξία με ασφάλεια" (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διαβίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα.
Δημοσιονομικά
Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν "φρένο στο χρέος" και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. "Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε πως στην ανακοίνωση των επίσημων συμπερασμάτων της Συνόδου πιθανόν να περιλαμβάνεται και το αίτημα της ΕΕ προς την Ελλάδα, για επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της. "Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη τον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ ευρώ", δήλωσε η πηγή στο Reuters, αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου, πρόσθεσε η πηγή.
Παπανδρέου: Χρειάζονται αποφάσειςγια να ηρεμήσουν αγορές
Η Ελλάδα έχει κάνει από την πλευρά της απαραίτητες κινήσεις για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να πάρει γενναίες αποφάσεις για να ηρεμήσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
"Όσον αφορά την χρηματοοικονομική κρίση στην ευρωζώνη, πάμε καλά με το πρόγραμμά μας, έχουμε πάρει επώδυνα μέτρα για να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά τώρα χρειαζόμαστε αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης - γενναίες ευρωπαϊκές αποφάσεις - για να ηρεμήσει η αγορά", τόνισε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Juncker: "Δεν αμφισβητείται η φερεγγυότητα της Ελλάδος"
Ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητείται η φερεγγυότητα της Ελλάδας, καθώς η χώρα έχει εξασφαλισμένη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
"Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει", δήλωσε ο Juncker σε δημοσιογράφους νωρίς σήμερα, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα τη Λιβύης, ενώ τους ηγέτες της ευρωζώνης θα απασχολήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου