Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κληρονομικά χαρακτηριστικά έχει η ροπή προς τα οινοπνευματώδη ποτά


Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η ροπή προς το αλκοόλ αποτελεί συχνά οικογενειακό «χαρακτηριστικό», κανείς όμως δεν είχε εξακριβώσει αν αυτό θα έπρεπε να αποδοθεί στην κληρονομικότητα ή στην επιρροή που ασκεί το περιβάλλον. Τώρα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια απτή απόδειξη υπέρ του κληρονομικού παράγοντα σε ένα γονίδιο.

Στο κέντρο της ηδονής

Διεξάγοντας πειράματα με ποντικούς Αμερικανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι το γονίδιο...
 TLR4, το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, συνδέεται άμεσα με την επιθυμία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αμυγδαλή _ γνωστή και ως «το κέντρο ηδονής» του εγκεφάλου _ είναι μια περιοχή που ευθύνεται για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με τον εθισμό στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν επέφεραν με τεχνητό τρόπο διέγερση στους υποδοχείς της TLR4 και σε ορισμένους άλλους υποδοχείς του εγκεφάλου ώστε να μιμηθούν το συναίσθημα ευφορίας που νιώθουν όταν πίνουν όσοι καταναλώνουν περιστασιακά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, οι μέχρι πρότινος επιρρεπείς στο ποτό ποντικοί έχαναν το ενδιαφέρον τους για το οινόπνευμα ύστερα από δυο εβδομάδες.


Μελλοντική θεραπεία

Ο επικεφαλής της έρευνας Χάρι Τζουν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο συνδέεται με την περιστασιακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος και ενδέχεται να «προσαρμόζει» νευρολογικά τους φορείς του ήδη από τη νεαρή ηλικία για τον εθισμό στο αλκοόλ.

«Η περιστασιακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι επαχθής για τη δημόσια υγεία και χρήζει βελτιωμένων θεραπειών» δήλωσε. «Η γονιδιακή θεραπεία ίσως κατορθώσει να προσφέρει εναλλακτικές στις παρούσες ψυχολογικοκοινωνικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όμως ο εντοπισμός όλων των γονιδίων στα οποία θα πρέπει να στοχεύσουμε αποτελεί πρόκληση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου