Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι «αγγίζει» τη Βεγγάζη ~ Με στρατιωτικό νόμο «απαντά» η Σ. Αραβία


Το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο προς τη Βεγγάζη ήραν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, ανακτώντας τον έλεγχο της Ατζαμπίγια και προελαύνοντας πλέον προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης σε «ανθρωπιστική αποστολή».

Υπό την... ανοχή της διεθνούς κοινότητας, που παραμένει διχασμένη όσον αφορά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν υποχρεώσει σε οπισθοχώρηση τους...
 αντικαθεστωτικούς σε ακτίνα 160 χλμ., ελέγχουν όλους τους σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου (εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά), εξαπολύουν νέα επίθεση στη Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά έχουν εισέλθει στη Ζουαρά και θέτουν στο στόχαστρο τη Μισράτα. Το καθεστώς Καντάφι ενημέρωσε, μάλιστα, τους πολίτες της Βεγγάζης ότι προχωρούν προς τα εκεί για να τους... απελευθερώσουν από τους αντάρτες.



Αντίδραση

Εάν και εφόσον, λοιπόν, η διεθνής κοινότητα αποφασίσει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πιθανότατα αυτό θα συμβεί πολύ αργά? Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 καταδίκασαν την καταστολή της εξέγερσης, προειδοποίησαν τον Καντάφι με «σοβαρές συνέπειες», δεν συμφώνησαν, όμως, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων -αίτημα της Γαλλίας και Βρετανίας που μπλόκαραν Ρωσία και Γερμανία. Και επιβραβεύτηκαν. Ο Καντάφι εξαπέλυσε φραστική επίθεση στη Δύση, εξαίρεσε όμως τη Γερμανία, λέγοντας ότι μόνο αυτή θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να κάνει? μπίζνες στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Λιβύη.


Με στρατιωτικό νόμο «απαντά» η Σ. Αραβία
Την τακτική της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που ακολουθεί ο Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να υιοθετούν Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, επιχειρώντας να πατάξουν εν τη γενέσει της την? εξέγερση των σιιτών στις δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες.


Μία μέρα αφότου η Σαουδική Αραβία απέστειλε στο Μπαχρέιν τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες για την αντιμετώπιση των σιιτών διαδηλωτών, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν αλ Χαλίφα κήρυξε στρατιωτικό νόμο για τρεις μήνες στη χώρα.

Εξουσιοδοτώντας πλήρως τις ελεγχόμενες από τους σουνίτες δυνάμεις ασφαλείας «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας, για την προστασία των πολιτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βασιλικό διάταγμα.


Συνεχίζουν

Οι διαδηλωτές, όμως, δεν αποθαρρύνονται και συνεχίζουν ακάθεκτοι τη διαμαρτυρία κατά της μοναρχίας, απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ίση μεταχείριση. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Σίτρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πολίτες (ένας κάτοικος του Μπαχρέιν και ένας άνδρας από το Μπαγκλαντές) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρός είναι και ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν, τον οποίο παρέσυρε διαδηλωτής με το αυτοκίνητό του.

Οι Αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν νεκρό Σαουδάραβα στρατιώτη. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου παρέμεναν στην «πλατεία Μαργαριταριού», στο κέντρο της Μανάμα, δείχνοντας αποφασισμένοι να επιτύχουν ότι πέτυχαν οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι? Μόνο που στην περίπτωση του Μπαχρέιν τα δεδομένα διαφέρουν, η σύγκρουση έχει κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα και κινδυνεύει να λάβει τη μορφή εμφύλιας διαμάχης σε μία πολιτικά εύθραυστη χώρα.

Απειλώντας και τη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία φοβούμενη προφανώς μια ανάλογη εξέγερση της σιιτικής μειοψηφίας στο έδαφός της συνδράμει στρατιωτικά το Μπαχρέιν. Αποτελώντας ενδεχομένως τον προπομπό μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν. Παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Μπαχρέιν, που κάνει λόγο για «πρόκληση πολέμου» και ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, παρά τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Μανάμα, παρά την έντονη αντίδραση του Ιράν που καταγγέλλει την έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά του Μπαχρέιν.


Ανησυχία

Ανήσυχη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μπαχρέιν εμφανίζεται και η Δύση, η οποία προς το παρόν τηρεί στάση θεατή. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στα προβλήματα του Μπαχρέιν», διαμηνύει η... σύμμαχος Ουάσιγκτον και αποστέλλει στη Μανάμα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Φέλτμαν προκειμένου να οδηγήσει σε διάλογο κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οσον αφορά την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευμάτων στο Μπαχρέιν, ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ αποφεύγουν να ζητήσουν αποχώρησή τους, αρκούνται στο να συστήσουν προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας.

 
«Βουτιά» για το πετρέλαιο
 
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες σε ποσοστό υψηλότερο του 3% καθώς κλιμακώθηκε η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, αυξάνοντας περαιτέρω την αποστροφή των επενδυτών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου στις αγορές.


Η ζήτηση πετρελαίου από την Ιαπωνία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα καθώς έχει ακινητοποιηθεί τόσο ο κλάδος μεταποίησης όσο και οι μεταφορές. Ωστόσο, αναμένεται και πάλι να αυξηθεί καθώς η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια με ενέργεια με πετρέλαιο.

Οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες εάν δεν είχε σημειωθεί ανοδική τάση που προήλθε από τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Μπαχρέιν, όπου ο βασιλιάς επέβαλε χθες στρατιωτικό νόμο, μία μέρα μετά την αποστολή από τη Σαουδική Αραβία στρατιωτών για την αντιμετώπιση των σιιτών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα θα εμποδίσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής σε μαύρο χρυσό που είχε ως στόχο να περιορίσει τους φόβους στην αγορά ήταν η μικρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο Λονδίνο η τιμή του συμβολαίου μπρεντ παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 5,15% στα 108,54 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 107,88 δολ. Η τιμή συμβολαίου αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου κατέγραφε πτώση 3,80%, στα 97,39 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 96,71 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν πάνω από 2% χθες, ωστόσο, παρέμειναν σε απόσταση από το χαμηλότερο επίπεδό τους, καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για πιθανή πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να δεχθούν πλήγμα οι αγορές παγκοσμίως. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.380,90 δολ. η ουγκιά. Η τιμή αμερικανικού συμβολαίου χρυσού παράδοσης Απριλίου κατέγραφε πτώση της τάξης του 2%, στα 1.396.50 δολ. η ουγκιά.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε η τιμή του χαλκού στο χρηματιστήριο Μετάλλων στο Λονδίνο, στα 8.980 δολ. ο τόνος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,2%.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου