Με απειλούσαν μ' ένα υποπολυβόλο στο κεφάλι, ενώ είχαν κολλήσει και ένα μαχαίρι στο λαιμό μου. Απαιτούσαν να ανοίξω το χρηματοκιβώτιο, αλλά εμένα το μυαλό μου ήταν στα δύο παιδιά μου, που έτυχε εκείνη την ώρα να περάσουν από το υποκατάστημα και τώρα βρίσκονταν κάτω από τις εντολές πάνοπλων αντρών. Ηταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί».
Τα λόγια ανήκουν σε...
προϊστάμενο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος επαρχιακής πόλης της Β. Ελλάδας, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο ληστών πριν από λίγο καιρό, και καταδεικνύουν την ωμή βία που χρησιμοποιούν πλέον οι κακοποιοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δράστες δέχτηκαν να απελευθερώσουν τα παιδιά, γνωρίζοντας ότι η Αστυνομία αργεί να φτάσει στον τόπο της ληστείας, αλλά οι ίδιοι παρέμειναν στο υποκατάστημα περιμένοντας σαν κύριοι να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Για να εδραιώσουν την... κυριαρχία τους στο χώρο ή ίσως και επειδή άρχισαν να νιώθουν νευρικότητα, χτύπησαν με δύναμη στο κεφάλι τον προϊστάμενο, ενώ ελάχιστα λεπτά αργότερα άρπαξαν ένα αστρονομικό ποσό και έγιναν άφαντοι.
Καλάσνικοφ, υποπολυβόλα ούζι, πιστόλια, χειροβομβίδες, ακόμη και.... βαριοπούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεαματική είσοδο σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, εντοπίζονται πλέον στο οπλοστάσιο κάθε κακοποιού, είτε αυτός ανήκει στην ελίτ του υποκόσμου είτε βρίσκεται στις πολύ χαμηλότερες βαθμίδες. Τα όπλα κυκλοφορούν ελεύθερα και δυστυχώς εντοπίζονται πλέον ακόμη και στα χέρια τοξικομανών, που κάνουν μικροληστείες στο δρόμο για να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους.
Αυτό, όμως, που κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι κακοποιοί, Ελληνες και αλλοδαποί, δε διστάζουν πλέον να επιτεθούν, να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και να «γαζώσουν», να μαχαιρώσουν ή να ξυλοφορτώσουν μέχρι θανάτου τα ανυποψίαστα τις περισσότερες φορές θύματά τους. Η έκρηξη βίας είναι αυτό που προβληματίζει και τα στελέχη της ΕΛΑΣ, περισσότερο ίσως και από την αύξηση των δεικτών της εγκληματικότητας.
Η ωμή βία, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς μία «ανεπίσημη» λίστα θυμάτων, όπου συμπεριλαμβάνονται ηλικιωμένοι και υπερήλικες, που δεν πρόλαβαν καν να αντισταθούν, αλλά και πολίτες που έχασαν τη ζωή τους για δέκα ευρώ ή για ένα ρολόι - «μαΐμού», για να φτάσουμε τελικά μέχρι τους δύο νεαρούς αστυνομικούς που εκτελέστηκαν σε γειτονιά της Αθήνας χωρίς κανένα δισταγμό και πριν καλά καλά προλάβουν να αντιληφθούν τι συνέβαινε.
Τα στοιχεία μιλούν...
Από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτει ότι οι ληστείες του δρόμου έχουν μετατραπεί σε μάστιγα για τους πολίτες, ενώ τα νούμερα και των υπόλοιπων αδικημάτων σκιαγραφούν μία ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα, όσον αφορά την ασφάλεια στις ελληνικές πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία διετία η αύξηση στις ληστείες είναι εκρηκτική και αγγίζει το 39%, αφού από 441 που είχαν καταγραφεί το 2008 έφτασαν τις 616 το 2010! Μία χρονιά νωρίτερα, το 2009 είχαν καταγραφεί άλλες 603 ληστείες. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι από τις 616 ληστείες του 2010 ένας σημαντικότατος αριθμός, οι 257 από αυτές, είναι ληστείες του δρόμου με λεία κυρίως μικρά χρηματικά ποσά και κινητά τηλέφωνα, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι δράστες με πιστόλια, μαχαίρια, ακόμη και σύριγγες, που όπως λένε στα θύματά τους είναι μολυσμένες, λυμαίνονται περιοχές σε ολόκληρη την πόλη σπέρνοντας τον πανικό, αφού οι ληστείες αυτού του τύπου είναι εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους πολίτες, οι οποίοι έρχονται πλέον οι ίδιοι αντιμέτωποι με το έγκλημα.
Επίσης, 63 ληστείες ακόμη έγιναν πέρυσι μέσα σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, 32 σε σπίτια και άλλες τόσες σε μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα, 49 ληστείες σημειώθηκαν σε σούπερ μάρκετ, 19 σε πρατήρια υγρών καυσίμων, 11 σε βάρος οδηγών ταξί και άλλες έξι σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ελάχιστα είναι πλέον τα «χτυπήματα» σε τράπεζες της Θεσσαλονίκης, καθώς πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 12, ενώ μία ληστεία έγινε σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Μικρότερος είναι ο αριθμός των ληστειών που σημειώθηκαν σε περίπτερα, ταχυδρομικούς διανομείς ή χρηματαποστολές.
Την ίδια χρονιά, στο νομό Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν ακόμη 12.103 κλοπές και διαρρήξεις, από τις οποίες οι 3.416 σε αυτοκίνητα, 2.899 σε σπίτια και 1.856 σε δημόσιους χώρους, ενώ οι υπόλοιπες σημειώθηκαν σε καταστήματα, μέσα συγκοινωνίας ακόμη και ναούς. Επίσης, σημειώθηκαν 2.729 κλοπές τροχοφόρων, ενώ διαπράχτηκαν και 18 ανθρωποκτονίες.
Την περσινή χρονιά στους υπόλοιπους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας σημειώθηκαν 12 ανθρωποκτονίες, 76 ληστείες, 1.920 κλοπές και διαρρήξεις και 822 κλοπές τροχοφόρων. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι ανθρωποκτονίες ανήλθαν σε επτά, ενώ καταγράφηκαν 53 ληστείες, 992 κλοπές - διαρρήξεις και 600 κλοπές τροχοφόρων.
Τους μικρότερους δείκτες εγκληματικότητας έχει η δυτική Μακεδονία, όπου σε διάστημα ενός έτους σημειώθηκαν δύο ανθρωποκτονίες, ενώ έγιναν ακόμη 10 ληστείες, 513 κλοπές και διαρρήξεις, κυρίως σε σπίτια, καταστήματα και δημόσιους χώρους, αλλά και 100 κλοπές τροχοφόρων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ληστείες σε τράπεζες και ΕΛΤΑ επαρχιακών πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους ληστές με... βαριοπούλες, αλλά και υποπολυβόλα ούζι.
Το έγκλημα «μεταλλάσσεται»
«Αλλαξαν οι “στόχοι” και κατ' επέκταση άλλαξε και ο τρόπος που αντιδρούν τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα», εξηγεί αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει, οι ληστείες έχουν φύγει από την «απρόσωπη» διάσταση που είχαν πριν, όταν στόχοι ήταν κυρίως τράπεζες, όπου τα χρήματα είναι ασφαλισμένα και έτσι κανείς δεν αντιδρούσε. Οι ληστές έμπαιναν, άρπαζαν τα χρήματα και εξαφανίζονταν. Τώρα οι σπείρες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, ψιλικατζίδικα, οδηγούς ταξί, ακόμη και σε πολίτες που απλώς περπατούν στο δρόμο πηγαίνοντας στα σπίτια τους.
«Στις ληστείες αυτού του είδους τα θύματα αντιδρούν γιατί τα χρήματα είναι δικά τους. Είναι το μεροκάματο, η σύνταξη, είναι η περιουσία τους», προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός. Η αντίδραση των θυμάτων προκαλεί, όπως είναι φυσικό, και την αντίδραση του δράστη, ο οποίος επιτίθεται, πυροβολεί ή χτυπάει για ν' αρπάξει τη λεία και να εξασφαλίσει τη διαφυγή του. Σε αυτό, βέβαια, συμβάλλει και η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, αφού πλέον ο καθένας μπορεί να αγοράσει από ένα πιστόλι μέχρι Καλάσνικοφ χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Παράλληλα, έχουν πλέον καταργηθεί οι «κώδικες» των παλιών κακοποιών, οι οποίοι σπάνια πυροβολούσαν, ενώ ήταν άγραφος νόμος οι διαρρήκτες να μην «κουβαλούν» μαζί τους όπλα. Στις μέρες μας, ακόμη και ο διαρρήκτης έχει κρυμμένο στην τσέπη του ένα πιστόλι, ώστε η απλή κλοπή να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε ληστεία και ο ίδιος να μπορέσει να αμυνθεί εάν βρεθεί αντιμέτωπος με πολίτες ή αστυνομικούς, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη.
Agelioforos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου