Φυτοφάρμακα αμφίβολης προέλευσης, που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνα, καταλήγουν σε χωράφια ελλήνων παραγωγών μέσω Τουρκίας.
Αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν για δεύτερη φορά 45χρονο, που κατηγορείται ότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων, η κυκλοφορία των οποίων έχει απαγορευτεί στην ελληνική αγορά.
Ο 45χρονος ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς έξω από την Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Τρίτης και στον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 298 συσκευασίες με 87 κιλά φυτοφαρμάκου και 90 πλαστικά δοχεία που περιείχαν 170 λίτρα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, τα φυτοφάρμακα ήταν σε συσκευασίες στην τουρκική γλώσσα και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ακόμη, τονίζεται πως ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να τα παραδώσει σε αγρότες της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τα είχαν παραγγείλει, όπως είπε, αφού οι τιμές τους από την Τουρκία είναι μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Το ίδιο πρόσωπο είχε απασχολήσει τις αρχές της Αλεξανδρούπολης, μόλις τον περσινό Σεπτέμβριο, όταν είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και κατηγορήθηκε για παράνομη εισαγωγή 290 λίτρων φυτοφαρμάκων από τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, τότε είχαν συλληφθεί ακόμη έξι άτομα και είχε αποκαλυφτεί ότι ακολουθούταν ολόκληρο σχέδιο από την εισαγωγή μέχρι την παράδοση.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι λαθρέμποροι έκρυβαν τις ποσότητες σε αγροτικές περιοχές κοντά στα σύνορα και στη συνέχεια τα παραλάμβαναν οι αγρότες. Και στην υπόθεση εκείνη, μεταξύ των αγροτών που είχαν παραγγείλει ήταν από τη Θεσσαλονίκη.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η πλειοψηφία των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων παρασκευάζονται στην Κίνα και στη συνέχεια καλύπτονται με συσκευασίες τουρκικές ή και βουλγαρικές. «Είναι άκρως επικίνδυνα. Δεν έχουν καν αναγραφές ούτε με τη χημική τους σύσταση ούτε καν για ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται», υποστήριξε μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος του γεωπονικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Νικολαΐδης.
Άλλη μία κατάσχεση παράνομων φυτοφαρμάκων το τελευταίο διάστημα είχε γίνει από την αστυνομία στην Ημαθία. Τον περσινό Ιούνιο είχαν βρεθεί μέσα σε διαλογητήριο ποσότητες που προέρχονται από τη Βουλγαρία και ήταν επίσης αμφιβόλου ποιότητας.
Κίνητρο οι χαμηλές τιμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης, στους οποίους έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων, η ποσότητα που κατασχέθηκε το βράδυ της Τρίτης προοριζόταν για βαμβακοπαραγωγές στη Χαλάστρα. Οι αγρότες οδηγούνται στην αγορά των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων επειδή είναι φθηνότερα, μέχρι και σε ποσοστό 60%, ανεξάρτητα εάν δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις τους.
Γεωπόνοι αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα τόνοι τέτοιων φυτοφαρμάκων, τα οποία χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνα, αρχικά για τα προϊόντα αλλά και γενικότερα για επιπτώσεις στις περιοχές όπου χρησιμοποιούνται. Υπογραμμίζουν επίσης πως πολλοί είναι οι παραγωγοί που γνωρίζουν τις συνέπειες της χρήσης τους, αλλά λόγω της χαμηλής τιμής τους «ο ένας κλείνει το μάτι του άλλου», όπως ενδεικτικά αναφέρουν.
Οι επιπτώσεις χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων είναι πολλαπλές. «Αρχικά τα προϊόντα αυτά, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν οι ουσίες, κρίνονται ακατάλληλα όταν ελεγχθούν από τις αγορές του εξωτερικού. Είναι αρκετές οι ποσότητες που έχουν πεταχτεί γι’ αυτόν τον λόγο, με αποτέλεσμα να πλήττονται γενικότερα τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται και δυσφημούνται», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Ακόμη, η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων στην εγχώρια αγορά καθίσταται το ίδιο επικίνδυνη, ενώ οι συνέπειες επεκτείνονται στον υδροφόρο ορίζοντα ολόκληρων περιοχών. «Υπάρχουν μετρήσεις για αυξημένες καρκινοπάθειες σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα αμφίβολης ποιότητας», συμπλήρωσε ο κ. Νικολαΐδης.
ΓΕΩΠΟΝΟΙ - Κανένας έλεγχος
Οι γεωπόνοι υπογραμμίζουν πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο με τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι ανεξέλεγκτη και γι’ αυτό ευνοούνται οι παράνομες εισαγωγές επικίνδυνων προϊόντων από τις γειτονικές χώρες. «Γνωρίζουν καλά ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος. Εμείς έχουμε ζητήσει συνταγογράφηση», ανέφερε ο πρόεδρος των γεωπόνων Θεσσαλονίκης.
Οι ειδικοί τονίζουν επίσης πως η κρατική μηχανή διαθέτει τόσο το νομικό καθεστώς όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες (φυτοπροστασίας) για να γίνει έλεγχος σε αγροτικές εκτάσεις για τη χρήση των φυτοφαρμάκων. «Εάν εφαρμοστεί η συνταγογράφηση, ο κάθε παραγωγός θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ποσότητες και συγκεκριμένα φάρμακα βάσει των εγγράφων του γεωπόνου», υποστήριξε ο κ. Νικολαΐδης.
Χαρακτηριστική περίπτωση ανεξέλεγκτης χρήσης ήταν οι καταγγελίες βαμβακοπαραγωγών της δυτικής Θεσσαλονίκης ότι καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους από χρήση φυτοφαρμάκων στους ορυζώνες της περιοχής. Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, στην οποία αναζητούνται ευθύνες και στους υπευθύνους της εταιρείας που διακίνησε τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.
Μακεδονία
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθη 45χρονος ημεδαπός για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων
Κατασχέθηκαν πάνω από 85 κιλά και 170 λίτρα φυτοφάρμακο
Συνελήφθη χθες (12-2-2013) το βράδυ, σε χωριό της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, 45χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν το δράστη, διότι μετέφερε λαθραία, με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, 298 συσκευασίες και 90 πλαστικά δοχεία φυτοφαρμάκων, τουρκικής προέλευσης.
Κατασχέθηκαν :
- 298 συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά 86,9 κιλά φυτοφάρμακο
- 90 πλαστικά δοχεία, που περιείχαν συνολικά 170 λίτρα φυτοφάρμακο
- Ένα (1) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο
Σημειώνεται, ότι ο 45χρονος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου