Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πες με τι κρασί πίνεις, να σε πω... τι είσαι


Ξέρατε ότι το κρασί που διαλέγετε προδίδει αρκετά στοιχεία για τον χαρακτήρα σας; Μάλλον όχι, αφού οι περισσότεροι αγνοούμε ότι ο χαρακτήρας μας μπορεί να αντανακλάται σε μια ποικιλία κρασιού.
Αρρενωπότητα, αριστοκρατική φινέτσα, φιλικότητα ή υπέρμετρος ενθουσιασμός; Τα κρασιά φαίνεται ότι λένε την αλήθεια για την προσωπικότητά μας. Για αυτό, την επόμενη φορά, που θα επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία με αποφασιστικότητα, να θυμάστε ότι οι γνώστες μπορεί να μάθουν πολλά πράγματα για τον κρυφό χαρακτήρα σας…

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι δείχνουν οι γνωστότερες ποικιλίες για εμάς, σύμφωνα με το EHow…


Cabernet Sauvignon 


Με πολύχρονη και «πολύτιμη» ιστορία, το συγκεκριμένο είδος κρασιού είναι από τα πλέον περιζήτητα στον κόσμο και κάπως ακριβό. Το χαρακτηριστικό μαύρο-μωβ, χρώμα του, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Βέβαια, δεν είναι το χρώμα που το κάνει περιζήτητο, όσο η ιδιαίτερη γεύση του και η προέλευσή του από τον «βασιλιά» των σταφυλιών, την κοσμοπολίτικη ποικιλία των Cabernet Sauvignon. Όσοι το επιλέγουν διακρίνονται για την αριστοκρατική τους φύση και την εκλεκτικότητά τους.


Merlot

Το Merlot είναι μια ποικιλία κρασιού που συμπληρώνει το Cabernet Sauvignon, σίγουρα όμως, είναι περισσότερο παραγνωρισμένη. Με βελούδινη υφή, σκούρο κόκκινο χρώμα και συνδυασμό αρωμάτων, το κρασί Merlot είναι ιδιαίτερα γευστικό. Όταν προέρχεται από τα κτήματα της περιοχής του Μπορντό στη Γαλλία, το κόστος της φιάλης μπορεί να σας φανεί κάπως «τσιμπημένο». Παρά τα συχνά υποτιμητικά σχόλια, τα οποία παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ποικιλία σαν το «φτωχό συγγενή» του Cabernet Sauvignon, η επιλογή του Merlot, χαρακτηρίζει τους περισσότερο συνεσταλμένους και εγκρατείς χαρακτήρες, έως και ντροπαλούς θα λέγαμε.


Pinot Noir


Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη «φυσιογνωμία» του. Μερικές από τις ποικιλίες του Pinot Noir, έχουν ντελικάτη γεύση με έντονο συνδυασμό από αρώματα, άλλες πάλι είναι πλούσιες σε γεύση και παχύρρευστες, ενώ κάποιες έχουν πράσινο χρώμα σαν να προέρχονται από άγουρα σταφύλια. Οι γεύσεις ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Στα θερμότερα κλίματα, οι ποικιλίες των σταφυλιών, μπορεί να θυμίζουν έντονα αναψυκτικό ή να έχουν άρωμα από φράουλες. Στα ψυχρότερα κλίματα, μην σας παραξενέψει αν έχει γεύση από… μανιτάρια. Αυτή είναι και η ομορφιά του, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να δοκιμάσει. Οι τύποι που επιλέγουν να δοκιμάσουν από τις ποικιλίες του Pinot Noir, έχουν περισσότερο καλλιτεχνική φύση, θα τους λέγαμε καλύτερα «μελαγχολικούς ποιητές» και δεν φοβούνται το άγνωστο.


Riesling 

Με μεγάλη και «δραματική» ιστορία, το Riesling, είναι χαρακτηριστική ποικιλία των γερμανικών αμπελώνων, πλήρως συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου (πτώση και άνοδο της Γερμανίας). Η γεύση του ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του. Παρά την γλυκιά του επίγευση, χαρακτηρίζεται από την έντονη οξύτητα (που οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ζύμωση). Η οξύτητα «ανακατεύεται» με τη χαρακτηριστική αρωματική πολυπλοκότητα και η γεύση του μοιάζει για τους περισσότερους «θεϊκή». Τι φανερώνει για τον χαρακτήρα όσων το επιλέγουν; Λεπτότητα και κομψότητα σίγουρα.


Sauvignon Blanc


Καθαρό, φωτεινό και διαυγές. Το Sauvignon Blanc είναι το πλέον κοσμοπολίτικο λευκό κρασί. Το Sauvignon Blanc εμφανίζει ίσως, τις περισσότερες και σημαντικότερες παραλλαγές στον χαρακτήρα των κρασιών του. Η γεύση του άλλοτε μπορεί να θυμίζει κάτι από ποικιλίες τροπικών φρούτων ή να δίνει την αίσθηση ότι πίνουμε ένα πραγματικό διαμάντι… σε υγρή μορφή. Συνδυάζεται με τα πάντα, από sushi μέχρι χοιρινό και αρνί. Είναι κάτι ανάμεσα στην πλούσια γεύση του Chardonnay και το αρωματικό ευωδιαστό Riesling. Η προτίμησή του υποδηλώνει ανθρώπους βολικούς και καλοπροαίρετους και όχι ιδιαίτερα απαιτητικούς, που είναι αγαπητοί στο σύνολο και πολύ φιλικοί.


Malbec

Παρά την εκλεπτυσμένη γεύση της ποικιλίας των σταφυλιών από τα οποία προέρχεται, η γεύση του Malbec είναι ιδιαίτερα πληθωρική και πλούσια. Οι περισσότεροι, πριν από την πρώτη δοκιμή, περιμένουν μια γεύση περισσότερο ραφιναρισμένη και εκλεπτυσμένη, ενώ τελικά διαπιστώνουν ότι είναι αρκετά τραχεία. Το Malbec είναι ένα κρασί φτιαγμένο για να συνοδεύει ιδανικά το μαγειρεμένο κόκκινο κρέας. Όσο για το τι αποκαλύπτει η επιλογή του για τον χαρακτήρα μας; Μάλλον μια έντονη αρρενωπότητα, δυναμισμό και ένταση.


Syrah


Η ιστορία του Syrah είναι πολύ ρομαντική κι έχει κάνει πολλούς να στοιχηματίζουν γύρω από την καταγωγή του. Είναι γνωστό και ως Shiraz, η ονομασία του ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του. Ανάλογα με την προέλευσή του, η γεύση διαφέρει σημαντικά. Μπορεί να είναι πικάντικη ή περισσότερο πλούσια, όταν ανακατεύεται και με άλλα συστατικά. Πολλοί αποκαλούν τη συγκεκριμένη ποικιλία ως «πειρασμό» και μάλλον, ανάλογα χαρακτηριστικά αποδίδονται σε όσους επιλέξουν να το γευτούν. Ελκυστικότητα και γοητεία τα βασικά τους χαρακτηριστικά.


Chardonnay

Είναι κάτι σαν την coca cola, όχι στη γεύση, όσο στη φήμη και την αναγνωρισιμότητα. Οι πάντες γνωρίζουν και αγαπούν το Chardonnay. Έχουμε λοιπόν, να κάνουμε με μια από τις χαρακτηριστικότερες ποικιλίες λευκού κρασιού με μοναδική γεύση. Για τους λάτρεις του είδους, η κατανάλωση Chardonnay είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, από τη στιγμή που ανοίγει το μπουκάλι και αναδύεται το άρωμά του, μέχρι τη στιγμή που το ποτήρι φθάνει στο στόμα. Εκείνοι που το επιλέγουν διακρίνονται για την ευαισθησία και τον ρομαντισμό τους.


Σαμπάνια


Η σαμπάνια προσφέρει μια αίσθηση χαράς και ενθουσιασμού, που σπάνια συναντάται σε άλλα ποτά. Δύσκολα συναντάμε κάποιο κρασί, που να έχει ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό, με τη διασκέδαση και το κλίμα της γιορτής. Τις περισσότερες φορές το βλέπουμε σαν ποτό, έντονα συνυφασμένο με το κλίμα ευφορίας και χαρμόσυνων περιστάσεων. Είναι ευκολοσυνδύαστη και μπορεί να ταιριάζει λόγω της αρωματικής της γεύσης με τα περισσότερα από τα φαγητά. Δεν είναι ανάγκη να «γιορτάζουμε» κάτι για να την απολαύσουμε. Μπορούμε να ανοίξουμε ένα μπουκάλι σαμπάνια και να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Όσοι την προτιμούν είναι μάλλον ενθουσιώδεις τύποι, χαρούμενοι χαρακτήρες και αισιόδοξοι. «Έξω καρδιά» τους λένε πολλοί!


Grenache

Οι ειδικοί το αποκαλούν ως η «άγρια γυναίκα του κρασιού». Παραδοσιακά δεν τύγχανε μεγάλης αποδοχής, λόγω του ότι η ποικιλία κρασιού από την οποία προέρχεται, χρησιμοποιείται και στην παραγωγή του χύμα-φθηνού κρασιού. Όσοι το αγαπούν, εκτιμούν την ικανότητά του να ελίσσεται και να προσαρμόζεται ως γεύση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να δοκιμάσετε ένα κρασί έντονο σε γεύση, πικάντικο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ έως ένα λεπτό σε γεύση και υφή, ξηρό κρασί, με επίγευση από φράουλες, βατόμουρα κ.α., πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία με τη γεύση του λευκού πιπεριού να ξεχωρίζει. Μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα. Αν μπορείτε να ελίσσεστε με ευκολία και να μη στριμώχνεστε στις δυσκολίες, τότε σίγουρα σας ταιριάζει.


Moscato (εδώ είμαστε)


Με καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα, το μοσχάτο, είναι η «μητέρα» όλων των ποικιλιών σταφυλιού που γίνονται κρασί.

Σήμερα ευδοκιμούν περισσότεροι από 200 τύποι μοσχάτου, σε κάθε γωνιά της γης.

Τα χρώματα και οι γεύσεις του ποικίλουν κι έτσι οι ποικιλίες του μπορεί να έχουν από το ανοιχτό πράσινο χρώμα μέχρι το σκούρο μαύρο.

Αν ανήκετε στους περισσότερο παραδοσιακούς τύπους, τότε η συγκεκριμένη ποικιλία είναι για εσάς.



Nebbiolo

Λίγες ποικιλίες κρασιού έχουν αποκτήσει τη δημοφιλία του Nebbiolo, ένα από τα χαρακτηριστικότερα ιταλικά κρασιά. Με ελαφρύ χρώμα, οξύτητα στην γεύση είναι από τα πλέον σφιχτά και συμπαγή ως προς τη δομή τους κρασιά που μπορείτε να δοκιμάσετε. Συνδυάζεται κυρίως με κρεατικά και πιάτα ιδιαίτερα λιπαρά. Πολλές φορές για να αποκτήσει την τέλεια γεύση του, χρειάζεται να περάσουν αρκετές δεκαετίες ωρίμανσης. Το κόστος είναι συχνά «τσιμπημένο», αλλά μπορείτε να βρείτε και οικονομικότερες ποικιλίες εξίσου καλές. Ταιριάζει σε «σοφιστικέ» χαρακτήρες που διακρίνονται για την υπομονή τους…


Viognier


Δοκιμάζοντας το Viognier, έχετε κυριολεκτικά τη φύση στο ποτήρι σας. Έντονα αρώματα από τους καρπούς της γης, πλημμυρίζουν τη συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού. Βερίκοκο, πεύκο, μέντα ή ροδάκινο, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που συνδυάζονται στο συγκεκριμένο κρασί. Η υφή του μπορεί να είναι είτε ιδιαίτερα πλούσια είτε εξαιρετικά λεπτή, πάντοτε όμως διατηρεί το φρουτώδες άρωμά του. Ενδείκνυται σίγουρα για εκείνους που αγαπούν να βρίσκονται κοντά στη φύση, για τύπους ταξιδιάρικους.




 http://www.clickatlife.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου