Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οι τυμβωρύχοι των θεών (Βίντεο)


Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία τέχνης, αρχαιοκαπηλίας και ερευνητικής δημοσιογραφίας. Και ταυτόχρονα, είναι η ιστορία μιας νίκης της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων και στα πανίσχυρα μουσεία του κόσμου.

Μια νίκη που μεγάλο μέρος της οφείλεται στην επιμονή και την ερευνητική δουλειά του Έλληνα δημοσιογράφου,...
Νικόλα Ζηργάνου. Δύο χρόνια διήρκεσε η έρευνα του έλληνα δημοσιογράφου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κουβάρι ξετυλίχθηκε, με τη βοήθεια αστυνομικών και εισαγγελέων σε Ελλάδα και Ιταλία και στο τέλος, η χώρα μας υποδέχθηκε ένα υπέροχης ομορφιάς και τέχνης ολόχρυσο νεκρικό στεφάνι που είχε κλαπεί στη διάρκεια, παράνομης μάλλον, ανασκαφής στη Βόρεια Ελλάδα. Το χρυσό στεφάνι, που ήταν ένα από τα εκθέματα του μουσείου Γκετί της Αμερικής, επιστράφηκε στην Ελλάδα σκορπίζοντας ελπίδες αλλά και πολλά ερωτηματικά που αφορούν τη σχέση αρχαιοκάπηλων, συλλεκτών και διάσημων μουσείων του κόσμου. Το πιο δύσκολο ήταν να αποδειχτεί ότι πράγματι το στεφάνι ήταν λεηλατημένο από ελληνικό έδαφος. Ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι του παζλ και η απόδειξη που βρήκε ο Νικόλας Ζηργάνος λύγισε τις αντιστάσεις του μουσείου Γκετί και έκρινε την έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Ελλάδας. Τ

Το ντοκιμαντέρ έχει και μία ευρύτερη διάσταση. Αφορά στη διεθνή αρχαιοκαπηλία, που είναι πλέον το τρίτο σε μέγεθος λαθρεμπόριο μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά. Χώρες όπως η Ελλάδα είναι προνομιακοί τόποι για τη δράση των αρχαιοκάπηλων. Αφορά και το διεθνές κύκλωμα εμπορίου της τέχνης, τον ρόλο των συλλεκτών, τον ανταγωνισμό των μουσείων, τις φιλοδοξίες των επιμελητών. Μπροστά στην έκταση αυτού του λαθρεμπορίου εις βάρος της ιστορίας και του πολιτισμού η υπόθεση του χρυσού στεφανιού που το Γκετί επέστρεψε στην Ελλάδα μοιάζει με μια μικρή νίκη.Μία νίκη όμως που έχει ανοίξει το δρόμο ώστε πλέον τα μεγάλα μουσεία να μην μπορούν να διακινδυνεύουν τη φήμη τους.


Ἀπό τήν ἐκπομπή Doc on Air,πού ἀναμετέδωσε ἡ ΕΤ1.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ

©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ/visaltis.net  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου