Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το μεγαλείο του Αιγαίου σε μία έκθεση (vid+pics)


Μία σημαντική έκθεση για τη γένεση και τη δημιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου φιλοξενείται στο ΝΟΗΣΙΣ έως τις 30 Μαΐου. 

Η έκθεση παρουσιάζει, με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους, την ομορφιά των νησιών και των ακτών του, με μια προσέγγιση μέσα από την οποία ο επισκέπτης...
συλλαμβάνει τις διεργασίες στον απώτατο χρόνο, αλλά και γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.


Μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.

Η κεντρική ενότητα, «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: από την Τηθύ στο Αιγαίο», θα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από το μεγάλο ωκεανό της Τηθύος του οποίου μέρος ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξή του στην ενιαία χέρσο της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό, αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Η δεύτερη ενότητα, «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», θα παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν άλλωστε χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως της Σαντορίνης, της Κω, της Νισύρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Λέσβου, της Λήμνου, της Σαμοθράκης και άλλων που θα εμφανίζονται σε επιδαπέδιο χάρτη με χαρακτηριστικά πετρώματα αλλά και απολιθώματα.


Η τρίτη ενότητα, «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη», θα παρουσιάζει την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν τη συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά την διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων χρόνων. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου εκφράζεται μέσα από το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων θα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.


Η έκθεση, πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό. 

info:
ΝΟΗΣΙΣ Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Πληροφορίες: 2310 483 000
Κρατήσεις για ομάδες και σχολεία; 2310 483 000, εσωτ. 2
http://www.tmth.edu.gr/index.php?action=planitario
Πηγή:Αγγελιοφόρος 









Γεώτοποι του Αιγαίου – άποψη της πρώτης ενότητας όπου διακρίνεται ο δωδεκάμετρος κορμός από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Αποψη της αίθουσας με τα ενεργά ηφαίστεια του Αιγαίου


Μορφές ζωής που χάθηκαν – βιοποικιλότητα, γεώτοποι και ανθρώπινη παρουσία στο Αιγαίο



Αναπαράσταση της εξέλιξης της ζωής
Άποψη της αίθουσας του υποθαλάσσιου απολιθωμένου δάσους της Νησιώπης και της ευρύτερης περιοχής, Λέσβος







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου