Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Φταίει η Μέρκελ ~ Επεισόδιο Νο 35643132102


Θηλυκή σπείρα «άδειαζε» το δημόσιο ταμείο

Συνελήφθησαν τρεις πρώην και νυν δημόσιοι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μία υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μία πρώην υπάλληλος και μία...
συνταξιούχος της ίδιας υπηρεσίας, καθώς επίσης και άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι τρεις γυναίκες και οι συνεργοί τους φέρονται να συμμετείχαν σε δύο σπείρες, οι οποίες με τη μέθοδο της εκταμίευσης χρημάτων μέσω εικονικών συντάξεων, είχαν υπεξαιρέσει από το Δημόσιο, μόνο τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 600.000 ευρώ. Το τελικό ποσό που έκλεψαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας για την πρώτη εγκληματική οργάνωση βρέθηκε ότι:

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.

Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως το Μάρτιο του 2012, η 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία από το Νοέμβριο του 2011 είχε πάψει να εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία,  δεν είχε παραδώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις-φακέλους, που διαχειριζόταν και συνέχισε να πραγματοποιεί υπηρεσιακές ενέργειες και «εντολές» στις υποθέσεις.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα και τη διασταύρωση στοιχείων, προέκυψε ότι σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί «εντολή» καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμούς προσώπων της εγκληματικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά από τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε τέσσερις (4) τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε πέντε (5) λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Η 2η εγκληματική οργάνωση:


Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.

Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία-  υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί. Στη συνέχεια, έδινε «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη ημεδαπή.

Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με (24) διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγούνται αύριο (23-02-2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
Βρήκαν και στους συζύγους «χρυσούς» λογαριασμούς

Η αστυνομική έρευνα και η διασταύρωση στοιχείων έδειξε ότι σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί «εντολή» καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς των μελών της σπείρας.

Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή της (Νοέμβριος 2011), χρησιμοποιώντας είτε τον προσωπικό της κωδικό είτε κωδικούς συναδέλφων της, πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, ενώ ακολούθως έδινε την «εντολή» εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν τους είχαν ενεργοποιήσει και τους χρησιμοποιούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγουν τους ενδεχόμενους τυπικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, διαπιστώθηκε ότι σε 4 τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε η 57χρονη πρώην υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, καθώς επίσης σε 5 λογαριασμούς που διατηρούσε η τρίτη 54χρονη το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2004 και έως και τον Νοέμβριο του 2011 είχε αποκομίσει από την εγκληματική δράση της 68.711,37 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, επρόκειτο για μια... οικογενειακή υπόθεση, αφού μία υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε τεθεί σε αργία για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους, πραγματοποιούσε την απάτη μαζί με τον σύζυγό της!

Χαρακτηριστικό της δράσης της δεύτερης σπείρας είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.
Στο πλαίσιο άρσης τραπεζικού απορρήτου, ύστερα από σχετική εισαγγελική διάταξη, προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με 24 διαφορετικές «εντολές» καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές «εντολές» (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012) το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.




 24 εκατ σε "μαϊμού" συντάξεις

Το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλαν κάθε χρόνο σε συντάξεις «μαϊμού» τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν για χρόνια το χάος που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση και εισέπρατταν τα χρήματα. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «μαϊμού συντάξεις, τέλος».







Ποιοι κλάδοι είναι οι πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής


Ποιοι κλάδοι είναι οι πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγήςΧαροντάκης Δημήτρης  / tovima.gr
Έρευνα της GPO για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
 


Οι γιατροί, οι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι κι υδραυλικοί), δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και χώροι εστίασης, είναι κατά κύριο λόγο οι πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου  (ΕΣΕΕ). Παράλληλα οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς έλληνες φοροδιαφεύγουν συστηματικά, αλλά μόλις το 16,4% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει.

Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%).Ωστόσο το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).Συγκεκριμένα για τις Μ.Μ.Ε.  η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 34,9% ότι η φοροδιαφυγή σε αυτές είναι μεγάλη, το 39,5% ότι είναι μέτρια και το 22,1% μικρή.

Ταυτόχρονα 6 τους 10 περίπου (58,4%) θεωρούν ότι οι Μ.Μ.Ε.  φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρίες.
Το 43,6% ρίχνει τις ευθύνες για τη φοροδιαφυγή στον επιχειρηματία, ωστόσο ένα 41,7% τις επιμερίζει τόσο στον καταναλωτή όσο και στον επιχειρηματία.

Επίσης οι ερωτώμενοι μικρομεσαίοι επιχερηματίες στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα (86,5%). Με σκοπό την αναζήτηση των κυριοτέρων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι ερωτώμενοι δήλωσαν τα δύο σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με τη γνώμη τους. Το ασταθές φορολογικό σύστημα (49,4%) και η γραφειοκρατία (48,2%)  είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνική οικονομίας για τους περισσότερους εκπροσώπους ΜΜΕ.

Αλλά σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων/ υπηρεσιών (20,6%), η φοροδιαφυγή (20,2%), η χαμηλή ανταποδοτικότητα κρατικών υπηρεσιών (17%), το δημοσιονομικό έλλειμμα (15,5%) και η χαμηλή απασχόληση (12%). Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν τα τρία κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία των ΜΜΕ. Ως κυριότερα προβλήματα αναδείχθηκαν η έλλειψη ρευστότητας (61,6%), η υψηλή φορολογία (56,4%) και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση (46,8%). Επιπλέον προβλήματα των ΜΜΕ αποτελούν το υψηλό λειτουργικό κόστος (34,5%), ο έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα (26,9%) και ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις (23,%).

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα το 39,6% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του και το 40,7% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι είναι 29,7% και 40,2% αντίστοιχα.

Το 66,6% του δείγματος δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ελαφρώς αυξημένο ανάμεσα στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 50.000 ευρώ.

Σχεδόν μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με την επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή με τις θετικές γνώμες να είναι το 52% του δείγματος.  Η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν θα ήθελε να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές (70,8%). Ο βαθμός ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας στην αγορά είναι σχετικά χαμηλός. Το 27,3% δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ενημερωμένο και το 32,1% δήλωσε πως είναι λίγο ενημερωμένο. Το 40% του δείγματος δήλωσε πολύ & αρκετά ενημερωμένο για τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας στην αγορά.

Το 74,4% του δείγματος δήλωσε πως έχουν προβεί σε αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υψηλότερο του μέσου όρου για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ (81,6%). Για τις επιχειρήσεις που προέβησαν σε τέτοιες αλλαγές, οι περισσότερες δήλωσαν ότι μείωσαν τις δραστηριότητες της επιχείρησης (30,1%) και έκαναν απολύσεις (29,3%).  Οι αλλαγές αυτές αφορούν επίσης μειώσεις μισθών (15,2%) και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας (10,7%). Παρ' όλα αυτά, το 68,2 των επιχειρήσεων δήλωσαν πως δεν σκέπτονται να προβούν σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις προσωπικού στο επόμενο διάστημα.

∙      Η πλειοψηφία των εκπροσώπων ΜΜΕ πιστεύει ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα.

∙      Το ασταθές φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας για τους περισσότερους εκπροσώπους ΜΜΕ.

∙      Τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία των ΜΜΕ είναι η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση.

∙      Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

∙      Η πλειοψηφία του δείγματος δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα

∙      Η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν θα ήθελε να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές

∙      Σχεδόν μοιρασμένες είναι απόψεις σχετικά με την επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή

∙      Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένες για τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας στην αγορά.

∙      Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει προβεί σε αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία τους λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις οι αλλαγές αυτές αφορούσαν μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και απολύσεις προσωπικού. Πιθανώς λόγω του ότι έχουν ήδη γίνει αλλαγές στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες δεν σκέπτονται να προβούν σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις προσωπικού στο επόμενο διάστημα.




«Πιράνχας» τρώνε εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση δεκάδων κτιρίων

«Πιράνχας» τρώνε εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση δεκάδων κτιρίων
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
vkanel@pegasus.gr

Συνεχίζεται το «πάρτι» με τα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, και αφορούν τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα μηνιαία μισθώματα που δίνονται ανέρχονται σε 415.769.75 ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ για ενοικίαση κτιρίων – παλατιών που στεγάζουν 8 Ανεξάρτητες αρχές και κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Στο πίνακα που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει, επίσης το εξής εντυπωσιακό. Εξι συμφωνίες μίσθωσης έχουν λήξει εδώ και χρόνια, αλλά γίνονται συνεχείς επεκτάσεις, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να γίνουν εξοικονομήσεις πολλών εκατομμυρίων εάν όλες οι Αρχές συγκεντρώνονταν σε ένα ή περισσότερα κτίρια του Δημοσίου. Στο τραπέζι είχε πέσει, άλλωστε, η πρόταση για μεταφορά όλων των Ανεξάρτητων Αρχών στο κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών, το οποίο όμως δόθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα κτίρια, και στο κέντρο της Αθήνας, που είναι διαθέσιμα, χωρίς πάντως να έχει γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός στέγασης δημόσιων υπηρεσιών σε ακίνητα για τα οποία δε θα καταβάλλονται μισθώματα.

Το θέμα των «χρυσών παλατιών» των Ανεξάρτητων Αρχών, είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πέρυσι» και είχε προκαλέσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, ο οποίος διέταξε έρευνα. Εχει περάσει, όμως, περισσότερο από ένας χρόνος χωρίς να υπάρχει εξέλιξη, την ώρα που τα ενοίκια δίνονται κανονικά, αν και υπήρξαν μειώσεις κατά 20% τα τελευταία χρόνια.
Στην ερώτηση που κατέθεσε η Φ. Πιπιλή, και απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζητά να μάθει:

Εάν έχει ελέγξει αν έχουν πραγματοποιηθεί και σε τι ποσοστό οι μειώσεις των αμοιβών των μελών το Ανεξάρτητων Αρχών από το 2010.

Εάν έχει γίνει έλεγχος για το αν επιτεύχθηκαν δραστικές μειώσεις ενοικίων σύμφωνα με το νόμο. «Θα δοθεί εντολή από την κυβέρνηση ώστε οι Ανεξάρτητες Αρχές να εγκατασταθούν αποκλειστικά στα άδεια δημόσια κτίρια ώστε και το εγκαταλελειμμένο κέντρο να τονωθεί και επιτέλους η δημόσια περιουσία να αξιοποιηθεί; Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκαλεί ερωτήματα η συνέχιση μιας τακτικής η οποία οδηγεί σε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον οι τιμές ενοικίασης γραφείων έχουν υποχωρήσει από 30% έως 50%. Επομένως, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν δημόσια κτίρια για τη μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με μίσθωση φθηνότερων ακινήτων.

Τα ενοίκια που δίνονται σήμερα είναι, αν μη τι άλλο προκλητικά. Το ΑΣΕΠ πληρώνει για τρεις χώρους στην οδό Πουλίου στους Αμπελόκηπους, περισσότερα από 151.000 ευρώ ενώ άλλα 12.000 ευρώ μηνιαίως δίνει για ακίνητο επί της Λ. Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου, στο οποίο στεγάζεται το αρχείο του. Το ΣΔΟΕ πληρώνει 34.500 ευρώ μηνιαίως για το κτίριο στην οδό Πειραιώς και Αλκίφρονος με το συμβόλαιο να έχει λήξει από το 2006.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πληρώνει πάνω από 103 χιλ. ευρώ μηνιαίο ενοίκιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη και Σισίνη στην Αθήνα. Ιδιοκτήτης του κτιρίου; Η Μονή Βατοπεδίου. Επίσης, η ΑΔΑΕ πληρώνει 20.000 ευρώ το μήνα για κτίριο στο Μαρούσι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή 14.000 ευρώ για το κτίριο στη Λ. Αλεξάνδρας 144, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), δίνει 20.543 ευρώ το μήνα για το κτίριο στην οδό Αμερικής.Ακόμη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνολικά 41.000 ευρώ για δύο ακίνητα στην οδό Θεοφάνους και Αλεξάνδρας ενώ η ΑΔΙΠ για την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης δίνει 11.800 ευρώ για κτίριο επί της Λ. Συγγρού 44.

Κι ενώ η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος συνεχίζεται, στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται τα σχέδια για την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων που «αραχνιάζουν». Η ιστορία του κτιρίου του Κεράνη είναι γνωστή αφού εδώ και 12 χρόνια δεν έχει εγκατασταθεί κανένας αν και το κτίριο έχει ανακαινιστεί πλήρως. Τελευταία εξέλιξη στο σήριαλ της εκμετάλλευσης ενός κτιρίου άνω των 45.000 τ.μ. είναι ότι πέρασε στην κυριότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επιθεωρήσεις από αρμόδια επιτροπή. Όμως, και στην περίπτωση αυτή φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από εργαζόμενους στο υπουργείο που δε θέλουν να μετακομίσουν στη Λ. Θηβών.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές καταγγελίες για σκόπιμη απαξίωση του ακινήτου ώστε αυτό να πουληθεί με sale and lease back -χωρίς, όμως να έχει μετακομίσει μόνιμα εκεί κάποιο υπουργείο- σε ιδιώτες σε χαμηλή τιμή. Διότι, όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, η τιμή ενός άδειου και επί χρόνια κτιρίου «φαντάσματος» είναι κατά πολύ μικρότερη από ένα κτίριο που θα έχει τεθεί σε λειτουργία και θα υπάρχει μόνιμος ένοικος, το ελληνικό δημόσιο.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στο τελευταίο όροφο του κτιρίου είχε αποφασιστεί να πάει η Ανεξάρτητη Αρχή Παιγνίων, έγιναν κάποιες πρόδρομες εργασίες, αλλά κι αυτή εκδιώχθηκε προκειμένου να πάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ

ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Αν και υπάρχει εδώ και χρόνια μελέτη για τα άδεια κτίρια του δημοσίου μέσα στο κέντρο της Αθήνας, αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το παλαιότερο σχέδιο «Ηφαιστος», θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν και να δοθούν προς χρήση τα εξής κτίρια: Φιλελλήνων 13 - 15, Αξαρλιάν 7, Βουλής 8 - 10, Βουλής 6, Ακαδημίας και Ζαλοκώστα, Σταδίου 58, Μενάνδρου 27 - 29, Ιουλιανού 36, Μενάνδρου 48, Κουμουνδούρου 23, Βουλής 2, Καποδιστρίου, Αγίου Κωνσταντίνου 43, Σωκράτους 65-67, Πειραιώς 22, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, Στουρνάρη, Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι, ξενοδοχείο «La Mirage». Το τελευταίο περιμένει ακόμη να μετατραπεί σε φοιτητική εστία από το υπουργείο Παιδείας.






ΦΩΤΟ-Το κρατικό αυτοκίνητο γεμάτο ναρκωτικά

Το πρωί συνελήφθη ένας 48χρονος δημόσιος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας από το Τμήμα Δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Ο 48χρονος μετέφερε με κρατικό αυτοκίνητο μεγάλη ποσότητα κάνναβης.


Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν 137 συσκευασίες, συνολικού βάρους 149.016 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της μεταφοράς και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.


Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας, του σχεδιασμού και του τρόπου δράσης του συλληφθέντα, αποτελεί το γεγονός ότι για την μεταφορά των ναρκωτικών χρησιμοποίησε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, του Υπουργείου Δικαιοσύνης (φέρει εξωτερικά τις χαρακτηριστικές ενδείξεις οχήματος δημόσιας υπηρεσίας), με προφανή σκοπό να αποτρέψει ή/και να αποπροσανατολίσει τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Για τους ιδίους λόγους είχε αλλοιώσει την ημερομηνία και τα στοιχεία ταυτότητας στα συνοδευτικά έγγραφα του οχήματος (Διαταγή πορείας και Δελτίο κίνησης), τα οποία κατασχέθηκαν επίσης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τελικός προορισμός του φορτιού των ναρκωτικών, ήταν η Αθήνα.

Η προανάκριση για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του συλληφθέντα και της ενδεχομένης συμμετοχής του σε άλλα συναφή αδικήματα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου