Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται κούρεμα 30% στο πρώτο δάνειο;


Haircut 30% στο πρώτο δάνειο ή μείωση του χρέους κατά 32 δισ θα τεθεί προσεχώς και θα τo υποστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι  – Η Ελλάδα έχασε 50 δισ από το ΑΕΠ ενώ η σωρευτική ύφεση έχει αγγίξει το 30% - Η ανεργία φθάνει το 30% - Haircut 30% στο πρώτο δάνειο ή μείωση του χρέους κατά 32 δισ θα τεθεί προσεχώς και θα τo υποστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι .
- Η Ελλάδα έχασε 50 δισ από το ΑΕΠ ενώ η σωρευτική ύφεση έχει αγγίξει το 30%.
- Η ανεργία φθάνει το 30%.

Η ασκούμενη οικονομική πολιτική της δεξιοκεντροαριστερής κυβέρνησης οδηγεί και σε δεύτερο haircut του ελληνικού χρέους και θα αφορά πλέον τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα δηλαδή την Τρόικα.
Με βάση πληροφορίες έχει σχεδιαστεί ότι θα υπάρξει νέο haircut έως 30%.


Και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα η Τρόικα θα επιβραβεύσει την Ελλάδα με ένα haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Όμως το haircut είναι η λύση έσχατης ανάγκης και λύση για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και εδώ γεννάται το ερώτημα αν η Ελλάδα επιτυγχάνει τους οικονομικούς της στόχους γιατί χρειάζεται νέο haircut; 

Η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους βρίσκεται σε τραγική θέση. 

Το 2009 είχε ΑΕΠ ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 232 δις ευρώ και για το 2013 θα υποχωρήσει στα 183 δις ευρώ περίπου πτώση 50 δις ευρώ.

Η ύφεση θα κινηθεί πάνω από 4,3% το 2013 που αυτό σημαίνει ότι η σωρευτική ύφεση θα ξεπεράσει το 30% η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε δυτική οικονομία.

Η ανεργία φθάνει το 30% περίπου 2 εκατ είναι οι άνεργοι ή θα είναι προσεχώς στην Ελλάδα αν και ορισμένοι εκφράζουν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα πληρώνει 46 δις σε κοινωνικές παροχές και συντάξεις και περίπου 25 δις ευρώ σε μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα ποσά αυτά αναθεωρούνται καθοδικά λόγω των μειώσεων που έχουν σημειωθεί σε μισθούς και συντάξεις.

Η Ελλάδα του 2013, έχει να επιδείξει, ανεργία ρεκόρ, ύφεση ρεκόρ, μείωση του ΑΕΠ ρεκόρ.

Με τόσα αρνητικά ρεκόρ, ακόμη και αν κατασκευαστεί τεχνηέντως πρωτογενές πλεόνασμα, είναι βέβαιο ότι το χρέος της Ελλάδος είναι μη βιώσιμο.

Έχοντας υπερδανειστεί από την Τρόικα και μεταφέρει το βάρος του χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές και κυρίως τις τράπεζες στους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες ο μονόδρομος του haircut 30% δεν μπορεί να αποτραπεί.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Η Deutsche bank που εκφράζει την επίσημη γερμανική σκέψη μιλάει για νέο haircut.

Η Goldman Sachs που εκφράζει την επίσημη αμερικανική σκέψη επίσης έχει αναφερθεί σε νέο haircut 
και ακολούθως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Citigroup και η Nomura.

Tο ερώτημα είναι το νέο haircut που ίσως τεθεί αρχές Καλοκαιριού, δηλαδή νωρίτερα και από τις 

Γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο θα είναι επιβράβευση ή απλά απόφαση για να αρθεί το αδιέξοδο στην οικονομία;

Η απάντηση είναι προφανής, ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης πρέπει να πληρώσει και αυτός την αποτυχία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

Η αριστερή αντίληψη περί την διαχείριση του χρέους πέραν του haircut δεν πείθει γιατί απλά στηρίζεται σε μια λογική να πληρώσουν οι άλλοι για εμάς.

Όμως η δεξιοκεντροαριστερή αντίληψη που εκφράζει η Κυβέρνηση, στηρίζεται σε μια απλή λογική, το haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι μονόδρομος γιατί απλά το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Για την ιστορία πρέπει να ειπωθεί ότι δεξιοκεντροαριστερή και αριστερή αντίληψη για το χρέος καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα ότι η χώρα θα διασωθεί μόνο αν υπάρξει και νέο haircut στα δάνεια 
του επίσημου τομέα.


Το haircut δεν θα είναι επιβράβευση θα είναι απλά ένδειξη της πλήρους αποτυχίας.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου