Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ένοχος ο Ατσαλάκωτος για το κλέψιμο στο Δήμο


Ισόβια στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο!

Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για κατ' εξακολούθηση άμεση συνέργεια στη μεγάλη υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης αποφάσισε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. 

Αυτή την ώρα οι δικαστές έχουν αποσυρθεί για να αποφασίσουν επί της ποινής.


 «Γνώριζε αλλά παρέμεινε στο παρασκήνιο προσποιούμενος άγνοια» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης.

Ενοχο επίσης έκρινε τον Παναγιώτη Σαξώνη καθώς και δύο διευθυντές του Δήμου.

Αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών.

«Θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να κάνει υπεξαίρεση ο Π.Σαξώνης χωρίς την ανοχή της διοίκησης του δήμου» ανέφερε στο σκεπτικό της η απόφαση για τον Π. Σαξώνη, ενώ για τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου επισήμανε είπε ότι θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να επιβάλει την απαγόρευση της χρήσης μετρητών και να επιβάλει τις συναλλαγές μόνο με επιταγές, άρα να προστατέψει τη διαδικασία.


Ο πρόεδρος ανέφερε για τον Σαξώνη, ότι υπεξαιρούσε χρήματα και πριν από τη δημαρχία Παπαγεωργόπουλου.

Όπως προκύπτει, έλαβε συνολικά 21 εκ. ευρώ κι από αυτά υπεξαίρεσε 17.962.366 ευρώ.


Ενημέρωση:

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αποφασίσει την ενοχή του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση του ποσού 17.962.000 ευρω από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ένοχος κρίθηκε και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.

Επίσης, ένοχος κρίθηκε και ο ταμίας -και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση- Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς και οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας.

Αθώοι κρίθηκαν οι αντιδήμαρχοι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που φέρονταν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι «έστησαν "μηχανή" υπεξαιρέσεων» και σημείωσε χαρακτηριστικά «έφταναν χρήματα στα χέρια του δημάρχου αλλά δεν ήθελε να γνωρίζει την προέλευσή τους».

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδαση του Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος είπε, "με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δηλώνω ότι είμαι αθώος. Χύνεται αθώο αίμα μέσα σε αυτή την αίθουσα".





Παπαγεωργόπουλος: «Θα πεθάνετε από τύψεις»


Μπορεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας πως δεν έχει «ουδεμία σχέση με την υπόθεση» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου