Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Επτά μουσεία, ένα ταξίδι Επ.2 ~ Μουσείο ελιάς & ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη (Βίντεο)


Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται εδώ από διαφορετικές οπτικές γωνιές: οικονομία, διατροφή και χρήσεις, θρησκευτική λατρεία, τέχνη και τεχνολογία.



Η ελιά είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και την παράδοση της χώρας μας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Στην εκπομπή «Επτά Μουσεία, 'Ενα Ταξίδι», ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης συνεχίζει το οδοιπορικό του και επισκέπτεται το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το οποίο ανήκει στο Δίκτυο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στο ταξίδι αυτό, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους που κάνουν το λιόδεντρο και τον καρπό του, τόσο σημαντικά για τη μυθολογία, τον πολιτισμό και τις διατροφικές συνήθειες της χώρας μας. Ερευνά κάθε στάδιο της ζωής της ελιάς. Ξεκινά από το φύτεμα του πυρήνα της, το δεντράκι που μεγαλώνει και τελικά καρποφορεί, στο μάζεμα, την κατανάλωση της και τελειώνει με την επιστροφή της ελιάς στη γη, με τη μορφή του πυρήνα. Αυτήν την ιστορία της ελιάς κρατάει ζωντανή το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης, δίνοντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να μάθουν πώς η φύση παράγει πολιτισμό.


Παρουσίαση:Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Σενάριο/Σκηνοθεσία:Τοκοmburu









Ακόμη, από την ίδια σειρά:
Επτά μουσεία, ένα ταξίδι Επ.1 ~ Εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο (Βίντεο)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου