Σε μια μάλλον... δυσώδη αποκάλυψη προχώρησε πράκτορας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Ιωσήφ Στάλιν κατασκόπευε, μεταξύ άλλων, τον Μάο Τσετούνγκ αναλύοντας ακόμη και τα περιττώματά μου προκειμένου να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας που...
επικαλείται το BBC, η μυστική αστυνομία του Στάλιν είχε συστήσει έναν ειδικό τομέα με δικό του εργαστήριο στόχος του οποίου ήταν οι άνθρωποι που τον συγκροτούσαν να αναλύουν τα κόπρανα ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι απειλή για το καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Μάο. Η κατασκοπεία... στο απόγειό της.
Ο τέως πράκτορας Ίγκορ Αταμανένκο ισχυρίζεται στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ότι αποκάλυψε αυτό το παράξενο πείραμα ενώ έκανε έρευνα στα αρχεία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Εκείνη την εποχή οι Σοβιετικοί δεν είχαν τόσο εξελιγμένους «κοριούς» όπως σήμερα για να υποκλέπτουν συνομιλίες. Γι' αυτό οι ειδικοί μας στην αντικατασκοπεία επινόησαν αυτή τη μέθοδο ανάλυσης κοπράνων, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα-στόχους» λέει ο πρώην πράκτορας.
Υπεύθυνος του τομέα ήταν ο ο Λαβρέντι Μπέρια, επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών του Στάλιν.
Όπως εξηγεί ο πρώην πράκτορας, όταν οι συνάδελφοί του στην ανάλυση των κοπράνων που έκαναν έβρισκαν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, τότε συμπέραναν ότι ο «στόχος» ήταν ήρεμος και προσεγγίσιμος. Αντίθετα, εάν στα περιττώματα εντόπιζαν έλλειψη κάλιου για παράδειγμα, αυτό σήμαινε ότι ο δότης είναι νευρικός και ίσως να πάσχει από αϋπνίες.
Ο Αταμανένκο υποστηρίζει ότι τον Δεκέμβριο του 1949 σοβιετικοί κατάσκοποι εφάρμοσαν αυτή τη μέθοδο για να αξιολογήσουν τον Μάο όταν εκείνος επισκέφθηκε τη Μόσχα. Αξιοσημείωτο είναι πως οι σοβιετικοί φέρονται να εγκατέστησαν ειδικές τουαλέτες για τον Μάο όπου τα περιττώματα δεν έφευγαν στον υπόνομο αλλά κατέληγαν σε ειδικά κουτιά.
Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική εφημερίδα ο διάδοχος του Στάλιν, Χρουστσόφ, τερμάτισε το πρόγραμμα και έκλεισε τα εργαστήρια.
Το BBC, αναφέρει ότι επικοινώνησε για το θέμα με τη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας, την FSB, ωστόσο η απάντηση που πήραν ήταν «Ουδέν σχόλιον».
Πηγή: BBC
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου