Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

21 λεπτά για την καταστροφή


Ανοιχτή επιστολή προς τον κ Υπουργό Οικονομικών και ‘’Ανάπτυξης’’ κ. Σταθάκη.

Είμαστε μια οικογενειακή μονάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού από το 2006 στην περιοχή της Νάουσας. Όπως ίσως γνωρίζετε η περιοχή φημίζεται για το κρασί Ξινόμαυρο το οποίο επιδέχεται παλαίωσης αρκετών χρόνων, και από το νόμο για την ονομασία ΠΟΠ Νάουσα, τουλάχιστον 1 χρόνο παραμονή σε βαρέλι και 1 χρόνο παραμονή στη φιάλη πριν τη διάθεσή του στον καταναλωτή. Με λίγα λόγια 2 χρόνια αναμονή για μία φιάλη κρασί.

Στην εταιρία μας έτυχε να υπάρχουν καλές χρονιές τρύγου που δίνουν τη δυνατότητα στο κρασί να παλαιωθεί για πάνω από 20 χρόνια. Έτσι λοιπόν στην κάβα μας βρίσκονται εμφιαλωμένα κρασιά σε φιάλες αλλά και σε βαρέλια από το 2007 (10 ετών!!).

Όπως ίσως καταλαβαίνετε για αυτά τα αποθέματα έχουν πληρωθεί οι φόροι και επιπλέον το κόστος διατήρησής τους από τότε μέχρι τώρα διαρκώς αυξάνεται εφόσον παλαιώνουν και δεν πωλούνται στην αγορά.

Εσείς σας Υπουργός Οικονομικών και ‘’Ανάπτυξης’’, θα έπρεπε να δώσετε κίνητρα εφόσον το ελληνικό κρασί μέσα στην κρίση έκανε βήματα εξωστρέφειας και κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή των κατατάξεων σε πολλές χώρες του κόσμου ανάμεσα σε κρασιά άλλων χωρών, να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να τονωθεί η αμπελοκαλλιέργεια από την οποία ζουν 200.000 οικογένειες αγροτών και 800+ οινοποιεία, εκ των οποίων τα 750 είναι μικρές οικογενειακές μονάδες.

Αντίθετα φορολογείτε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) με 21 λεπτά του ευρώ κάθε απόθεμα που υπάρχει στις αποθήκες μας σαν να μην έχουμε ήδη πληρώσει φόρους για αυτά και επιπλέον τα απαιτείτε μέχρι 31/01/2016 με έναν νόμο που ψηφίσατε πριν 40 μέρες χωρίς να έχετε μεριμνήσει για την εφαρμογή του. Έχετε εντάξει την παραγωγή κρασιού στον νόμο περί λαθρεμπορίας που θεωρείται ποινικό αδίκημα. Απαγορεύσατε τις πωλήσεις από οινοποιείο σε οινοποιείο και ζητάτε 21 λεπτά επιπλέον για κάθε μετακίνηση των κρασιών μέσα στην Ελλάδα ακόμα και στο ίδιο οινοποιείο το οποίο μπορεί να έχει αποθήκες σε δυο διαφορετικές περιοχές της χώρας. Φορολογείτε με 21 λεπτά του ευρώ τον οίνο που εξάγεται σε Τρίτες Χώρες χωρίς να τον επιστρέψετε. Δεν συμψηφίζετε τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί στο Τελωνείο με πιθανές επιστροφές ΦΠΑ που έχουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από το κράτος λες και το Τελωνείο ανήκει σε κάποιον άλλον.

Αν κάνετε τις πράξεις θα βρείτε ότι για 100 τόνους κρασί χρειάζονται 21.000 ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε κανένα από τα 750 οινοποιεία της χώρας.

Είμαι 31 χρονών και υπονομεύετε τις σπουδές μου και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τους παππούδες μας και ανοίγετε τον λάκκο να μας θάψετε για 21 λεπτά. Υπήρχε κάτι έλεγα που με κρατάει ακόμα στον τόπο μου για να μην γίνω μετανάστης όπως το 80% της γενεάς μου, οι οποίοι δεν είχαν δουλειά και εγκατέλειψαν την χώρα μου.

Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται αποφασίσατε να δώσετε την ‘’Ανάπτυξη’’ που υποσχεθήκατε στον τόπο μας βάζοντας ταφόπλακα σε όλα τα οικογενειακά οινοποιεία.

«Εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή» Οδ. Ελύτης.

Εσείς θα καταστρέψετε την χώρα μου αλλά δεν θα έχει μείνει το κλήμα, το αμπέλι, για να ξαναχτιστεί.

Η επιλογή δική σας και η δική μου θα είναι να σας αποχαιρετήσω για άλλες πατρίδες.

Με εκτίμηση


Χρήστος Ταραλάς
M.Sc. Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων
Αγρότης – Παραγωγός Βιολογικών Αμπελώνων Ταραλά

thessaliatv.gr

5 σχόλια:

r+w είπε...

Αγαπητέ κ. Ταραλά θα σου έλεγα να παρατηρήσεις γύρω σου προκειμένου να καταλάβεις το άτοπο της σκέψης σου και τον νοητικό τοίχο που ορθώνεται τεράστιος μπροστά σου και δεν σε αφήνει να σκεφτείς λογικά προκειμένου να προσανατολιστείς σωστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον σου.

Κοίτα αγαπητέ απευθύνεσαι για κατανόηση σκληρής ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ οικογενειακής εργασίας γενεών σε ανθρώπους που θεωρούν λογικό και δίκαιο να βολέψουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ με μοναδικό κριτήριο όποιον είχε συγγενή στον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.

Πιστεύω να διάβασες και να είδες ότι δεν αισθάνονται ένοχοι γιατί οι διορισμοί είναι προσωρινοί, λες και τον μισθό των διορισμένων τον φέρνουν από τα σπίτια τους οι υπουργοί και δεν είναι τα δικά μας λεφτά, όπως επίσης ότι στο επεισόδιο με τα ιδιωτικά σχολεία φροντίζουν ΜΟΝΟ τους ψηφοφόρους τους που είναι στην πλειοψηφία τους ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Αυτούς φροντίζουν και σε αυτούς δίνουν αύξηση μισθού 8% την στιγμή που κόβουν τις συντάξεις των γερόντων με την δικαιολογία ότι δεν έχουν λεφτά, προκειμένου να ενδυναμώσουν τον κομματικό στρατό τους.

Θα σου πρότεινα λοιπόν, προκειμένου να επιβιώσεις να φύγεις προσωρινά χωρίς να κλείσεις την πόρτα πίσω σου.

Και την πολύτιμη οικογενειακή σου εμπειρία αλλά και την ειδικευμένη επιστημονική γνώση που έχεις θα την χρειαστεί σύντομα η Ελλάδα, όταν θα έχει ξεφύγει από αυτούς τους λεχρίτες, τους πεινάλες, τους ψεύτες, τους φασίστες, τους τραμπούκους που με αριστερή προβιά τολμάνε να κάνουν αυτό που ούτε οι Τούρκοι δεν έκαναν στο τόπο.

Κρασοπατήρ είπε...

Je suis Taralas

r+w είπε...

Για να μην σου κάνω τον έξυπνο να ξέρεις ότι και εγώ το ίδιο έκανα. Έφυγα προσωρινά, κρατόντας ζωντανή την εταιρία μου στην Ελλάδα με τα σωληνάκια (πληρώνω μόνο τα γαμησιάτικα του γκουβέρνου) και ελπίζω μόλις φύγουν οι κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ να ευδοκιμήσουν οι συνθήκες να ξαναγυρίσω. Από χώρα της Κ. Αφρικής σου γράφω τόσο καιρό.

r+w είπε...

Παρεμπιπτόντως σε κανένα κράτος εδώ γύρω δεν βρήκα ούτε ένα μπουκάλι Ελληνικό κρασί ... μόνο Γαλλικό, Ιταλικό και πολύ Πορτογαλικό....

Μόνο κάτι λίγα είδη γραφείου SKAG κυκλοφορούν και για τα οποία δεν στο κρύβω αισθάνθηκα περήφανος όταν τα βρήκα ....

Κρασοπατήρ είπε...

! Καλή τύχη ξενιτεμένε!

Δημοσίευση σχολίου