Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι των μεταλλείων


Καθόλου συμπτωματικός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος δημοσιοποίησης της απόφασης για επιβολή προστίμου στην εταιρεία 1,7 εκατ. ευρώ, χθες, για υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και καιρό.

Η κόντρα γύρω από μία εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα σκληραίνει, σε μια περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην οικονομία είναι αναγκαίες όσο ποτέ, στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα προς υποψήφιους επενδυτές.


Η αναστολή των εργασιών θα οδηγήσει σε απολύσεις 600 και πλέον εργαζομένων στο έργο των Σκουριών, ενώ αν όλα πήγαιναν βάσει του αρχικού σχεδιασμού, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η εταιρεία θα προσλάμβανε περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με όσα είπε ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός».


Αναστολή σε Σκουριές και Ολυμπιάδα

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, και έπειτα από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωναν την εταιρεία, η επένδυση στις Σκουριές δεν προχωρά, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες «παίζουν καθυστερήσεις» στην έκδοση επιμέρους αδειών, όπως η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Το 2015 μάλιστα το υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της «Ελληνικός Χρυσός», κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

«Η ‘Ελληνικός Χρυσός’ αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ‘ρουτίνας’, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.


Σύμφωνα με τη ίδια ανακοίνωση:

Σκουριές: Αναστέλλονται η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (όπου έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια). Εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται.

Ολυμπιάδα: Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια για την ανακατασκευή του εργοστάσιου κατεργασίας στην Ολυμπιάδα, «η ‘Ελληνικός Χρυσός’ θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι». Σημειωτέον ότι το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας περίπου 385.000 τόνων ετησίως. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, από το πρώτο τρίμηνο του 2017 το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, αφού ανακατασκευαζόταν εντός του 2016 με επένδυση 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στρατώνι: To μεταλλείο Στρατωνίου επί του παρόντος έχει ζωή τριών ετών. Υπάρχουν γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων και παράτασης της ζωής του μεταλλείου, όμως η διαπίστωση των πρόσθετων αποθεμάτων απαιτεί ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.


«Αρρωστημένο πολιτικό παιχνίδι»

«Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωλογικοί πόροι, και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πως θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αρρωστημένο πολιτικό παιχνίδι. Το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την επένδυση ή τις προβλέψεις της επένδυσης» είπε ο Πολ Ράιτ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado (θυγατρική της οποίας είναι η «Ελληνικός Χρυσός») εξηγώντας γιατί η εταιρεία αποφάσισε αναστολή εργασιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε τη μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μια μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές να μη συνεχίσει».

Όταν ρωτήθηκε αν θα συμβούλευε έναν ξένο επενδυτή να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, ο κ. Ράιτ σημείωσε με νόημα: «Είναι δύσκολο να πω υπό τις παρούσες συνθήκες ‘ελάτε να επενδύσετε εκατοντάδες εκατομμύρια’. Ωστόσο οι προοπτικές υπάρχουν, οι επενδυτές θέλουν να είναι εδώ, οι επενδυτές μας είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Είμαστε εδώ για να επενδύσουμε χρήματα, αλλά χρειαζόμαστε έναν πραγματικό εταίρο, τον οποίο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή».
Πάντως ο κ. Ράιτ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να πετάξουμε τα κλειδιά και να φύγουμε. Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε τέτοιες γελοίες πρακτικές (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει ποιες ακριβώς εννοεί) στην πορεία του έργου. Είμαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα κάποια στιγμή θα λυθεί».


«Δεν εκβιαζόμαστε»

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά, αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830-850 εργαζόμενους. «Όταν αξιολογείται μια επένδυση, πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή», πρόσθεσε. Ο κ.
Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η πρόθεση της εταιρείας για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή».

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, «η βασική αιτία που η εταιρεία αυτή τη στιγμή φεύγει είναι ότι η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις, ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κλπ., είναι προφάσεις εν αμαρτίαις». Μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα ανεκτική με την εταιρεία, γιατί αυτή «δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση. Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ πρόθεση να τη χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρεία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.


Στη μέση οι εργαζόμενοι

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες της στάσης της κυβέρνησης και της εταιρείας σ’ αυτό το επικοινωνιακό μπρα ντε φερ. «Ήδη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σταμάτησαν να εργάζονται 29 άτομα στις στοές Καρακόλιου και Σκουριών. Μας ενημέρωσαν ότι στα τέλη της εβδομάδας θα σταματήσουν άλλοι 30 και συνολικά 140 για αυτές τις στοές. Με την παύση εργασιών άλλοι 500 εργαζόμενοι στις Σκουριές θα περάσουν στην ανεργία», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας. Και προσθέτει: «Αφού η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, περιμένουμε να πάρει μια απόφαση. Να μας πει αν η εταιρεία παρανομεί και πού παρανομεί. Αν όχι, να βγουν οι άδειες. Αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση περιμένει να φύγει ο επενδυτής χωρίς κόστος για την ίδια».

Από την άλλη, ο ίδιος δεν αποκλείει αυτή η εξέλιξη να εξυπηρετεί και την εταιρεία: «Θέλει να υλοποιήσει επένδυση; Να βγει να το πει. Εμείς δεν είμαστε υποχείρια κανενός. Μας χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές, και η εταιρεία σαν μοχλό πίεσης και η πολιτεία που κρατά 2.000 εργαζόμενους σε ομηρία. Περίμενα από μια αριστερή κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να το λύσει. Οι
δικαστικές αποφάσεις και οι νόμοι πρέπει να τηρηθούν».
Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία από τις 4 Ιανουαρίου, για τις απολύσεις που προηγήθηκαν, και από χθες βρίσκονται στην Αθήνα, για να παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις εκδοθείσες αποφάσεις του ΣτΕ, να παραμερίσει ιδεοληψίες και τακτικισμούς, λαμβάνοντας μέριμνα για τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων. «Καλούμε κυβέρνηση και Eldorado Gold να διακόψουν εδώ και τώρα κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού. Είναι απαίτηση των εργαζομένων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Χαλκιδικής να αναζητηθεί άμεσα ισόρροπη και βιώσιμη λύση σ’ αυτή τη μακροχρόνια διαμάχη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Το συντονιστικό κατά της επένδυσης

Αποικιοκρατική και εκβιαστική νοοτροπία καταλογίζει στην Eldorado Gold το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η καναδική εταιρεία «κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, και παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι το ερώτημα είναι τώρα «αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον -όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη- θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς».


Αντιδράσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου

Έκκληση να παραμερίσει η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες της και να βρεθεί χρυσή τομή διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής των επενδύσεων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στη χώρα, όταν η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος. Ο ΣΒΒΕ απευθύνει έκκληση στην πολιτεία «να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογιστεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδυθούν στην αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρα μας, και αν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, μπορούν να αντιμετωπίζονται με συνεχή άρνηση».

Για μια άκρως αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μη βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση».

Να συζητήσει εποικοδομητικά με την Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μη χαθεί η επένδυση και να μη ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, προσθέτοντας ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διώξουμε τους ελάχιστους επενδυτές που έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην Ελλάδα, να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη».


Ο περιφερειάρχης

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ιδιωτικές επενδύσεις, που έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει λύση στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να σταματήσει να μεταθέτει διαρκώς τις αποφάσεις της», προσθέτει ο περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας πως «η Κεντρική Μακεδονία δεν αντέχει κι άλλους ανέργους».


Τα κόμματα

«Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. Χθες η διοίκηση της εταιρείας συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 9.30 σήμερα το πρωί η διοίκηση της εταιρείας θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στις 10.30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στις 12 με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 2.30 είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.


Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία" την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου